Zavřít reklamu

JBL Boost TVMôžete mať najnovší televízor od Samsungu, ten najlepší od Bang & Olufsen alebo ten najlacnejší z Black Friday výpredaja. Každý z nich má svoje vlastné vlastnosti, ale jednu majú spoločnú a to že nemajú dokonalý zvuk – majú len dobrý zvuk. Ku kvalitnejšiemu zvuku si ale môžete dopomôcť napríklad kúpou kvalitného soundbaru alebo externého reproduktoru. Pochopiteľne, k 42″ Samsungu vám hneď napadne dokúpiť si soundbar rovnakej značky, ale určite nie je na škodu poobhliadnuť sa po iných typoch, ako napríklad po JBL, ktoré práve recenzujem. JBL, Jedna z divízií koncernu HARMAN, ktorá sa vyznačuje hlavne imidžovým dizajnom, totiž nevyrába len slúchadlá a štýlové bezdrôtové reproduktory, ale stretnete sa aj s inak orientovanou audio technikou, ako je napríklad JBL Boost TV, ktorý ma zaujal kvalitou zvuku, dizajnom aj funkciami. Ešte dodám, že toto nie je tak úplne soundbar. Skôr je to kombinácia mini-soundbaru a externého reproduktoru, čo potvrdzujú aj jeho funkcie.

Narozdiel od väčšiny soundbarov na trhu je totiž Boost TV vybavený Bluetooth pripojením, čím reflektuje na moderné trendy. Tým chcem narážať na najnovšiu Apple TV, ktorá už nedisponuje konektorom pre optické audio, namiesto toho sa spolieha na bezdrôtovú komunikáciu. Preto musím hneď na úvod pochváliť JBL za to, že vyrobil reproduktor, ktorý môžete používať v kombinácii s najnovšou generáciou Apple TV, ktorá tu s nami zotrvá zrejme ešte niekoľko ďalších rokov, keďže Apple nezvykne svoje set-top boxy aktualizovať tak často.

To však neznamená, že by JBL Boost TV nepodporoval optický kábel; nájdete ho už priamo v balení a s jeho pomocou pripojíte Boost k svojmu televízoru alebo napríklad k Xboxu One, ako som to spravil ja, keďže na mojom televízore bežala televízna reklama relácia naposledy v čase, kedy som ho nastavoval. Odvtedy totiž televízor používam výhradne na sledovanie filmov, seriálov a hranie hier. Celý proces nastavovania je veľmi jednoduchý. Vlastne nemusíte robiť nič, len zapojíte kábel od elektriny, pripojíte optický kábel (ak nechcete ísť cez Bluetooth) a už len reproduktor zapnete.

JBL Boost TV with Accessories

Diaľkový ovládač

Zapnúť ho môžete aj s pomocou pribaleného diaľkového ovládaču, ktorý je pomerne jednoduchý, má miniatúrne rozmery a meniteľnú mincovú batériu typu CR2025. Vedľa ovládaču Siri Remote však vyzerá lacno, keďže narozdiel od neho, tento je celý plastový a podozrivo ľahký a to aj keď v ňom už máte batériu. Na samotnom ovládači si viete okrem zmeny hlasitosti vyberať aj typ pripojenia a možnosť aktivovať Virtual Surround systém. JBL Boost TV má navyše schopnosť rozpoznať diaľkový ovládač od vášho televízoru, s ktorým viete ovládať jeho hlasitosť.

JBL Boost TV with Remote

Dizajn

Po dizajnovej stránke Boost TV pripomína skôr bezdrôtový reproduktor ako soundbar. Je to totiž reproduktor valcovitého tvaru so zúženými koncami a narozdiel od svojich konkurentov má malé rozmery. Moderný dizajn si však vypýtal svoju daň a JBL Boost TV nemôžete primontovať na stenu, musíte ho mať položený na stole. Toto môže niekto brať ako výhodu, ale môže ísť aj o nevýhodu, záleží to totiž od rôznych aspektov, napríklad od priestoru a od toho, či máte televízor na stole alebo na stene. Kvôli vzhľadu na jeho spodku nájdete oranžovú podložku a na jej zadnej strane uvidíte všetky potrebné konektory vrátane portu USB slúžiaceho na aktualizáciu firmvéru, ak to bude treba. Na vrchnej strane sa potom nachádza ovládací panel s tlačidlami na zmenu hlasitosti a výber režimu. Vlastne ide o tie isté tlačidlá, čo nájdete na diaľkovom ovládači.

JBL Boost TV Bottom

Zvuk

Srdcom reproduktoru je však zvuk a musím povedať, že ak ide oň, tak Boost spĺňa parametre veľmi dobre na to, aký je malý. Vzhľadom k rozmerom a cene neprekvapí, že vo vnútri tohto 30W systému nájdete dva 50mm prevodníky, ktoré sa starajú o kvalitný zvuk. Nielen, že zvuk je čistý, ale nie sú mu cudzie basy, takže vo výsledku reproduktor duní tak ako očakávate, možno dokonca prekoná vaše očakávania. Samozrejme len za predpokladu, že máte reproduktor pri televízore a vy sedíte na opačnom konci izby, kde intenzivite basov pomáha odrážanie sa zvuku od steny. Kvalita stredu i výšok napĺňa očakávania a osobne sa mi pri hraní hier páči, keď hlas „z telefónu“ znie naozaj tak, ako keby ste telefonovali.

JBL Boost TV

Vysoká kvalita zvuku ma osobne celkom prekvapila vzhľadom k tomu, že kvalitné sústavy sa predávajú za oveľa vyššiu cenu a JBL-ko nestojí ani 200€. Ak to teda zhrniem, tak za pomerne málo peňazí dostanete veľa muziky. Moje presvedčenie ďalej podporuje hlasitosť, ktorá je v prípade tohto soundbaru naozaj hlasná. Pri hrách som si osobne vystačil už s 50% úrovňou, čo predstavuje 15 z 30 úrovní hlasitosti. Pri sledovaní filmov a hudobných koncertov som si však vždy nastavil vyššiu úroveň kvôli snahe vžiť sa do deja. Na filmy teda JBL Boost TV bohate stačí, ak nie ste maniak, ale radi si obohatíte zážitok.

Boost má aj jednu veľmi dobrú funkciu a to JBL Connect, ktorá vám umožní spárovať si ho s druhým reproduktorom, vďaka čomu si môžete doma vytvoriť stereo systém, prípadne môžete rozmiestniť reproduktory po viacerých izbách, čiže film môžete aspoň počúvať, napríklad ak ste si išli do kuchyne spraviť jedlo alebo mali inú prácu. Výhodou je, že funkciu Connect podporuje viacero typov reproduktorov od JBL, takže nie je obmedzená len na Boost TV.

JBL Boost TV

JBL SoundShift

Napokon by som sa ešte zmienil o niekoľkých funkciách, ktorými sa reproduktor vyznačuje. Už na začiatku recenzie som spomínal, že JBL Boost TV je niečo medzi soundbarom a bezdrôtovým reproduktorom, čo potvrdzuje jednak dizajn a jednak prítomnosť Bluetooth. Bezdrôtová komunikácia je obohatená o funkciu JBL SoundShift, ktorá umožňuje rýchle prepínanie sa medzi zdrojom zvuku – takže ak ste mali reproduktor pripojený cez Bluetooth k svojej Apple TV a zmyslíte si, že už nechcete pozerať ale len počúvať hudbu, jednoducho stačí zapnúť Bluetooth na mobile a začať prehrávať hudbu odtiaľ.

JBL Boost TV

Resumé

Ak to teda mám zhrnúť, blížia sa Vianoce a pravdepodobne už teraz premýšľate nad tým, ako obdariť svojich známych (alebo seba). V prípade, že si kúpili nový televízor, tak môže byť soundbar JBL Boost TV vhodným darčekom jednak kvôli rozmerom a jednak kvôli tomu, že im obohatíte zážitok zo sledovania filmov, počúvania hudby alebo hrania hier. Obzvlášť zaujímavým prínosom to môže byť v prípade, že sú majiteľmi novej Apple TV, ktorá nedisponuje optickým audio konektorom ale len Bluetooth pripojením. Boost TV má obrovskú výhodu v tom, že podporuje oba vstupy a preto ide o univerzálne zariadenie, ktoré nie je závislé na tom, na čo ho chcete používať. Vďaka Bluetooth z neho totiž môžete kedykoľvek spraviť bezdrôtový reproduktor a môžete s jeho pomocou tvoriť hudbu v GarageBand na svojom Macu alebo si môžete pustiť Pink Floyd z vášho iPhonu.

Bluetooth skrátka otvára dvere a to sa skvelo odrazí na využiteľnosti JBL Boost TV. Kvalita zvuku vás istotne poteší po všetkých stránkach a ostanete celkom prekvapení vzhľadom k tomu, že Boost je menší oproti väčšine soundbarov. Plus má viacero užitočných funkcií, z ktorých by som určite vyzdvihol možnosť obohatíť si zvukový zážitok prepojením viacerých bezdrôtových reproduktorov od JBL pomocou technológie JBL Connect. Navyše za cenu 179€ alebo 4 990 Kč ide o záležitosť, do ktorej sa podľa môjho názoru vyplatí investovať. Teda ak nie ste audiofil a nepotrebujete mať doma 7.1 Surround sústavu.

JBL Boost TV Top Menu

Technické parametre

  • Frekvenčná odozva: 60 Hz – 20 kHz
  • Maximum SPL: 92 dB
  • Menovitý výkon: 30 W
  • Prevodník: 2 x 50 mm
  • Audio vstupy: 1 analógový, 1 optický, Bluetooth
  • Rozmery (v x š x h): 84 x 376 x 122 m
JBL Boost TV kopie

Dnes nejčtenější

.