Zavřít reklamu

apple-mac-miniPotřebujete vylepšit svůj Mac Mini o SSD namísto běžného HDD? S návodem, který jsem si pro vás připravil, budete mít vše během 15 minut hotové. Konkrétně jsem si takto rychlil svůj Mac Mini 2012. Výběr disku záleží samozřejmě na vás, ale jen pro příklad já jsem osobně použil Samsung 850 Evo 500GB, ale je možné použít jakýkoli 2.5″ SSD disk. Má osobní preference v Samsungu je díky 3D V-NAND technologii a spoustě spokojených zákazníků. Dále mohu doporučit Samsung 850 Pro, u kterého je ale cenovka už o něco vyšší.

Nákup:

SSD
Jak už jsem umínil, můžete použít jakýkoli 2.5″ SSD. Osobně jsem si vybral Samsung 850 Evo 500GB, na jehož koupi naleznete odkaz níže a stejně tak níže naleznete odkaz na již zmíněný Samsung 850 Pro.

Nářadí
Dále budete potřebovat nářadí, které je nutností pro správné rozebrání Macu mini. Konkrétně bude potřeba Torx T6Torx T8.

Záloha:

V případě, že používáte Time Machine máte vystaráno, pokud ne, je nutné udělat kompletní zálohu na externí disk pomocí aplikace Time Machine.

Příprava instalačního flash disku :

Stáhněte si z Mac App Store OS X El Capitan. Vložte flashdisk do USB slotu a v Diskové utilitě jej přejmenujte na „Instalace“ (pozor musí být přesné). Dále je nutné otevřít Terminál, zkopírovat níže uvedený příkaz do terminálu a potvrdit entrem (terminál po vás bude vyžadovat administrátorské heslo).

sudo /Applications/Install OS X El Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/Instalace –applicationpath /Applications/Install OS X El Capitan.app –nointeraction

Terminál vás po dokončení instalace upozorní. Nyní máte hotový instalační flashdisk.

Rozebrání:

1. Mac Mini má ze spodní strany plastový kryt, kterým stačí pootočit a demontovat. Může se vám stát, že to nepůjde úplně hladce, pak stačí použít slabý plochý šroubovák a kryt demontovat.

Mac mini oprava 2

2. Nyní je nutné odšroubovat všechny vyznačené šroubky viz fotografie.

Mac mini oprava 3

3. Po jejich demontáži odklopte ventilátor výdechem nahoru a odpojte kabel ze základní desky.

Mac mini oprava 4

4. Odložte ventilátor a vysuňte kryt z levé části. Demontáž je o něco obtížnější, tudíž postupujte opatrně, aby se kryt nezlomil.

Mac mini oprava 5

5. Nyní je nutné odklopit mřížku s Wi-Fi anténou. Mřížku uchopte, mírně posuňte směrem k sobě a odklopte doleva. Při odklápění mřížky je nutné dávat pozor na kabel k Wi-Fi. Kdyby byl problém při manipulaci s SSD diskem je možné kabel od antény odpojit a mřížku odložit. Po odpojení kabelu pevného disku viz fotografie můžete disk vysunout ven.

Mac mini oprava 6

6. Pro odpojení redukce ze starého disku se musí odlepit proužek lepenky. Redukci připojte na nový SSD. Ze starého disku je nutné vyšroubovat dva šroubky z boku a našroubovat na nový SSD. Ten je nyní možné dát už do Maca a při skládání postupovat přesně podle návodu na rozebrání jen opačně.

Mac mini oprava 1

Je možné koupit kit na dva pevné disky. Protože v Macu mini naleznete dva porty na redukci. Bohužel je možné objednat jen z Číny. V České republice jsem na žádného prodejce nenarazil.

Instalace OS X:

Nyní stačí prvně vytvořený instalační vložit flashdisk do Macu mini, spustit ho s novým SSD a držet stisknutou klávesu Alt (⌥). Z nabídky vyberte Install OS X El Capitan. Nyní je na řadě formátování SSD disku, proto vyberte Diskovou Utilitu klikněte na Smazat, označte váš nový SSD disk, formát disku Mac OS Extended (Journaled), jméno disku je na vás.  Nyní zavřete Diskovou utilitu a pokračujte instalcí OS X. Při dokončování instalace zvolte obnovení zálohy Time Machine z připojeného externího disku.

Spuštění funkce Trim:

Spusťte aplikací Terminál a napište následující příkaz:

sudo trimforce enable

Terminál po vás bude vyžadovat potvrzení heslem, které jste zadávali při instalaci OS X. Po zadání hesla se vás zeptá, zda si opravdu přejete vyvolat tento příkaz napište : Y a potvrďte entrem. Po automatickém restartu bude funkce Trim zapnuta.

Mac mini

Návod byl sepsán ve spolupráci s našim čtenářem Vlastislavem, kterému samozřejmě děkujeme za poskytnuté informace, znalosti a fotografie. Pokud budete mít jakékoli otázky k návodu, neváhejte se zeptat do komentářů nebo na e-mailové adrese vlastislav.machovec@icloud.com.

O úpravu textu se postaral šéfredaktor Letem světem Applem.

Dnes nejčtenější

.