Zavřít reklamu

blockr iconBlokování reklam na internetu je v dnešní době dosti ožehavé téma. Většina internetového bussinesu díky placené reklamě žije, a proto se není čemu divit, že se společnostem nelíbí možnost mít v iOS 9 aplikaci, která je schopna zobrazování reklamy blokovat. Jako jedno z prvních proti tomu vytáhlo do boje obří německé vydavatelství Axel Springer.

Vydavatelství Axel Springer vlastní v Německu přední tištěné i internetové deníky jako jsou například Die Welt, Bild, Auto Bild a v České republice například Blesk, Aha! nebo deník Sport. Právníci tohoto giganta žalují vývojáře aplikace Blockr za to, že blokuje zobrazování reklam na desktopovém i mobilním zobrazení Die Welt a mnoha dalších webech patřících Axelu v systému iOS 9.

Rozhodnutí soudu bude nejspíše na straně vývojářů, kteří se u soudu hájí tím, že jejich software je legální. Tomuto argumentu dal soud předběžně za pravdu a na stranu vydavatelství vzkázal, že má možnost detekovat kdo na stránky přistupuje se zapnutým Blockrem a následně těmto uživatelům zakázat číst obsah nebo jim úplně znemožnit přístup na daný web.

Rada od soudu je pro Axel Springer sice možným řešením, ale celkem kontraproduktivním. Ztratil by tak čtenáře, kteří by šli číst konkurenci, která tato omezení nemá. Ať se nám to líbí nebo ne, u většiny internetových magazínů je reklama jediným zdrojem přijmů, proto většina redakcí s blokátory reklam nesouhlasí a je to logické. Nebude reklama, nebudou peníze na platy redaktorů, na nájmy kanceláří atd. Na čem se, ale většina shodla je fakt, že je nejsmyl žalovat vývojáře aplikací, které legálně prošli přes pravidla App Storu. Proto se předpokládá, že další žaloby již nebudou na samotné vývojáře, ale na provozovatele obchodu s aplikacemi v tomto případě tedy na Apple.

blockr app

//

Zdroj: CultofMac

 

Dnes nejčtenější

.