Zavřít reklamu

MacBook game gaming iconČlánek od čtenáře: Dnes bych vám chtěl představit externí grafický adaptér, který je nejen na zvýšení grafického výkonu ve hrách, ale také v grafických aplikacích. Pro mě bude sloužit hlavně na to, abych využil svůj MacBook naplno s tím, že nepotřebuji další herní zařízení. Svůj MacBook používám převážně na práci, ale nevím proč nevyužít možnosti, jak z něj dostat maximum, co se týče herní stránky. Proto se následující návod bude hodit všem, kteří chtějí vědět, jak Jak udělat z Macu herní počítač, i když se nejedná o úplně nejlevnější záležitost a přináší i některá omezení.

Projekt jsem si připravoval čtením zahraničních fór a článků. Bohužel jich ve výsledku nebylo mnoho, a tak jsem si až do poslední chvíle nebyl úplně jistý, jak celé zařízení bude fungovat – zda bude uživatelsky přívětivé, či budu muset řešit nějaké komplikovanější problémy. Naštěstí nic z toho se nekonalo a opravdu se jedná o zařízení, jenž by se mohlo v podstatě označit i jako Plug and Play. Zapojíte thunderbolt kabel, zapnete MacBook, pot grafickou kartu a to je vše.

Jak udělat z Macu herní počítač

MacBook game gaming

Nákup:

Grafická karta
Zde je problém s tím že ne každá se vejde výškově tak aby se mohl použít originální box. Já si vybral nízkoprofilovou EVGA GTX 970 SSC, která je delší než box ale na výšku se vejde. Když se koupí třeba Zotac GTX 970 tak u té stačí demontovat kovový kryt ventilátorů a celá se do boxu schová.. Největší problém je převýšení nad hranu slotu.

image7

Externí box
Na výběr máte dvě varianty Sonnet Echo a nebo Akitio Thunder2. Zde je celkem jasné, kterou koupit, protože cenový rozdíl v USA je cca 7000kč a sonnet je těžko k sehnání v EU. Koupě Akitio Thunder také neni uplně jednoduchá, v české republice jí nabízí pouze maczone za cenu 9000kč vč. DPH. Já box koupil v německém obchodu MAG.DE za cenu 252Eur vč. DPH a dopravy do CZ. Objednávka problěha v pátek ráno a zboží jsem měl v uterý doma. Zboží se samozřejmě musí zaplatit předem pomocí Paypalu.

image1-1

Napájecí zdroj
Zde doporučuji modulární zdroj od EVGA u kterého je možné odpojit úplně všechny kabely. Já vzal Klasický Enermax 450W s tím, že jsem nepotřebné kabely zařízl a konce izoloval. Nejdůležitější při výběru je konektorová výbava PCI-E 6PIN + 8PIN dle grafické karty (redukce nedoporučuji)

image3

Příprava:

Zde je vše velice individuální dle výběru grafické karty, proto napíšu můj postup.

Rozebrání
Pomocí 2 šroubů jsem povolil vnitřní box a celý ho vytáhl. V přední části naleznete ventilátor a identifikační diodu. Oba díly jsem demontoval, protože celá přední část musela pryč díky tomu, že GPU je moc dlouhá a nevejde se do boxu. Potom jsem demontoval celé PCB/základní desku, aby se jí při řezání nemohlo nic stát. Uřízl jsem celou přední část a zabrousil aby nebyla ostrá.

image10

Nyní přišel na řadu kryt boxu. Grafická karta vydává mnoho tepla, proto je nutné zajistit ventilaci například přední mřížkou. Z boku jsem vyřízl díru podle přední mřížky a zabrousil ji. Samotnou mřížku jsem poté přilepil, čímž jsem zajistil nasávání vzduchu do boxu. Navíc bylo potřeba zajistit výdech. Na ten jsem použil originální ventilátor, který je nejlepší umístit na horní část. Vyřízl jsem proto díru, vyvrtal díry na šroubky a zabrousil. Při troše snahy není nutné nic lakovat protože stopy po řezání zakryje nahoře ventilátor a na boku mřížka.

image6-1

Úprava PCB
Proto, aby se celé zařízení napájelo z jednoho zdroje, je nutné připájet k základní desce 12V větev. Na to jsem použil redukci přiloženou ke grafické kartě, u které jsem uřízl 6PIN kontektor a prodloužil kabel. Je nutné dát pozor při pájení na správné umístění na PCB.

image2-1

Montáž GPU
Zde nebyl žádný problém grafická karta se vloží do slotu a přišroubuje dvěma šroubky.

image5

Úprava zdroje
Nejprve je nutné nějak zdroj zapínat a proto jsem musel spojit zelený a černý kabel z 20/24 pinového konektoru a nechat je spojené (zdroj bude při napájení ihned spuštěn). Počítačový zdroj má mnoho konektorů, které jsou na externí GPU zbytečné. Proto je buď možné koupit plně modulární zdroj a nebo kabely zakrátit a zaizolovat. Jediné co nám musí zůstat je PCI-E 6PIN/8PIN jedna větev na které jsou molex konektory. Jako poslední věc je potřeba trochu zkrátit PCI-E konektory, jen jsem ořízl plast kolem kabelů proto, aby se vešli do boxu.

image8

Zapojení
Do grafické karty zapojíme PCI-E kabely a na připájený kabel k PCB připojíme molex kabel ze zdroje.

image5-2
Software
Zapojte thunderbolt kabel do boxu a MacBooku, zapněte MacBooku držte klávesu Alt (⌥). Až se ukáže nabídka na výběr systému zapněte tlačítkem zdroj a 5s počkejte. Nyní vyberte spuštění boot campu a vyčkejte než systém naběhne. Po naběhnutí je nutné nainstalovat nejnovější ovladače NVIDIA a MacBook vypnout a stejným způsobem jako předtím zapnout a to je vše.

image1

Provoz :

Egpu využívam hlavně jako navýšení herního výkonu ve Windows, proto jsem se ani nesnažil instalovat ovladače na OS X, ale dle různých fór to možné je, avšak pouze na externím monitoru. V boot campu je to v omezené míře možné, protože thunderbolt musí posílat data zpět do MacBooku namísto do externího monitoru, a právě proto je výkon asi 80% oproti použití v klasickém PC. Při použití s externím monitorem je výkon GPU přibližně 97% oproti stolnímu PC osazeným touto GPU.

Spuštění je velice jednoduché pouze zapojit kabel, zapnout macbook, zapnout krafickou kartou respektive box a to je vše. S mým Macbookem Pro Retina 15, 2014 – s procesor I7 na 2,2Ghz mám naměřené FPS ve hře GTA V na maximální detaily v rozlišení Full HD 35-50 FPS.

MacBook se díky tomuto řešení mnohem lépe chladí(vypnutá grafická část) z teplot 95-100 °C teplota klesla na 75-85 °C. Při snížení napětí power boostu o 75mV se teplota ještě o pár stupňů sníží. Dále je možné snižít takt power boostu, ale není to třeba, protože poklesy taktů se nekonají díky lepšímu chlazení. Když by někdo měl problém s tím, že nechce aby teplota byla tak vysoká, je možné použít Mac Fan Control pro bootcamp a nastavit manuálně otáčky na maximální hodnotu. Zde teplota klesá na 60 °C, ale naopak je zbytečně hlasitý.

Dnes nejčtenější

.