Zavřít reklamu

Steve-jobs-time-coversSlužba Apple News u nás síce nie je dostupná, ale Apple na jej podpore pracuje a možno už budúci rok by sme sa jej mohli dočkať u nás. Teda, pokiaľ ju Apple skôr nevypne. Ako totiž povedalo viacero vydavateľov publikácií, služba je rovnakým prepadákom ako Newsstand a vraj by ho neprekvapilo, ak ju Apple budúci rok zahodí rovnako ako svoj predošlý projekt, ktorý však zlyhal kvôli Jonymu Ivovi a tomu, že sa Apple zbavil skeumorfizmu. Medzi skeptikov totiž patria riaditelia viacerých vydavateľských domov, ku ktorým sa pridal aj ten najslávnejší, TIME. Riaditeľ jedného z najväčších vydavateľských domov na svete s takmer 100-ročnou históriou povedal, že príjem zo služby Apple News nenaplnil očakávania.

Rovnako sklamaní sú aj ďalší riaditelia, napríklad zo spoločnosti DigiDay.: „Nemyslím si, že táto aplikácia dokáže konkurovať Flipboardu a neprekvapilo by ma, keby ju Apple prestal aktualizovať/podporovať do konca budúceho roka. Biznis s agregátmi správ je náročný a rozhodne to nie je dobrý biznis, aj keď Applu nemusí ísť o zisk.“ Tim Cook síce povedal, že aplikácia má 40 miliónov užívateľov, ale to neznamená, že ju používajú. DigiDay vidí problém v tom, že Apple News prišli veľmi neskoro – prišli v dobe, kedy si človek prečíta správu skôr na Facebooku než aby používal ďalšiu aplikáciu. A to je pravda, pretože Facebook vám môže naozaj slúžiť ako RSS čítačka a používa ho viac ako 1 miliarda ľudí – takže je malá šanca, že by vám na Facebooku ušla nejaká správa, pretože sa o nej jednoducho dozviete.

A na základe čoho sú vydavatelia správ nespokojní? Naznačujú tomu čísla, o ktoré sa Apple delí s vydavateľmi obsahu každý týždeň a ukazuje im rôzne aspekty vrátane čítanosti a počtu zdieľaní. Na druhú stranu ale majú jeden problém a to, že Apple až prehnane starostlivo dbá o súkromie ľudí. Preto vydavatelia nemajú k dispozícii informácie v reálnom čase a chýbajú im demografické údaje, čo sťažuje predaj reklamy prostredníctvom Apple News. Plus mali byť k dispozícii údaje comScore, ale tie Apple plánuje pridať neskôr, takže niektorí vydavatelia ostali prekvapení, že spoločnosť vydala nedokončený produkt, beta verziu, akou boli aj Apple Maps alebo Siri.

TIME Steve Jobs

*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.