Zavřít reklamu

Tim-CookV priebehu minulého týždňa zamestnanci Apple Storu vyhostili z predajne partiu mladíkov tmavej pleti, ktorí si tam prišli pozrieť zariadenia a zrejme si mohli aj nejaké to zariadenie kúpiť. Namiesto toho ich však pracovník Apple Storu vyhostil, pretože „sa obávali, že by mohli niečo ukradnúť.“ No a keď vás niekto krivo obviní z tvrdenia, že by ste mohli niečo ukradnúť, asi by vás to pekne nahnevalo. Čo sa pochopiteľne aj stalo, pretože mladíci sa sťažovali na sociálnych sieťach a podelili sa aj o video, ktoré na mieste incidentu nahrali. Správa sa rozšírila do sveta a manažér predajne bol nútený ospravedlniť sa za chovanie personálu a povedal, že do predajne majú povolený vstup.

Napokon na túto správu zareagoval aj samotný CEO Applu, Tim Cook, ktorý svojim zamestnancom vynadal v internom e-maili, ktorý obdržali všetci pracovníci spoločnosti. Ešte predtým ale verejne vyhlásil, že Apple rád privíta a pomôže každého zákazníka, ktorý navštívi jeho obchody alebo si chce nechať poradiť. Samotná spoločnosť potom ešte vyhlásila: „Diverzita a schopnosť prijímať patrí medzi kľúčové hodnoty Applu. Veríme v rovnosť pre každého, bez ohľadu na rasu, vek, pohlavie, vierovyznanie, etnikum alebo sexuálnu orientáciu. Toto platí pre celú spoločnosť a jej ľudí po celom svete bez výnimky. Pozreli sme sa na detaily tohto incidentu a ospravedlňujeme sa poškodeným zákazníkom. Budeme robiť všetko preto, aby sme zabezpečili, že sa naši zamestnanci budú chovať voči všetkým zákazníkom tak, ako by mali.“ Krátko po tomto verejnom vyhlásení nasledoval interný e-mail od Tima Cooka, ktorý obdržali všetci zamestnanci spoločnosti bez ohľadu na oddelenie, v ktorom pracujú:

„Myslím, že ste si všetci vedomý neospravedlniteľného incidentu, ktorý sa v utorok stal v našom obchode v nákupnom stredisku Highpoint v Melbourne v Austrálii. Pár mladých ľudí, ktorí sú študentmi neďalekej školy, boli z obchodu vykázaní ochrankárom. V snahe o vyriešenie situácie jeden zo zamestnancov odpovedal tak, že to šokovalo mnohých z nás. To, čo ľudia videli a počuli na videu, ktoré sa rozšírilo po internete, nereprezentuje naše hodnoty. Toto nie je niečo, čo by is niekto z nás dovolil povedať zákazníkovi alebo čo by sme chceli počuť. Náš zamestnanec sa okamžite ospravedlnil a oľutoval svoje vyjadrenie. Nikto z nás nie je spokojný s tým, čo sa stalo. Ale môžeme byť hrdí na Kate, pracujúcu vo vrchnom manažmente obchodu v Highpoint.

V stredu osobne privítala skupinku študentov v obchode aby sa ospravedlnila v mene nášho obchodu aj spoločnosti. Ubezpečila ich, že týmto mladíkom a ich spolužiakom budú dvere Apple Storu vždy otvorené. Rektor školy neskôr povedal novinárom, že Kate sa zachovala priateľsky a jeden zo študentov pre zmenu povedal, že to vyzerá, že teraz majú spravodlivosť. Jej slová sme vám v ten deň ja a Angela niekoľkokrát zopakovali. Je to jednoduchá žiadosť, ktorú chceme pre našich zamestnancov aj pre nás: Apple je otvorený. Naše obchody a naše srdcia sú otvorené všetkým ľuďom bez ohľadu na rasu či náboženstvo, pohlavie alebo sexuálnu orientáciu, vek, zdravotné postihnutia, príjem, jazyk alebo názory. V celej našej spoločnosti dávame tieto rozdiely stranou, aby sme spoločne zlepšovali naše produkty a posilňovali naše obchody. Apple Store Highpoint zamestnáva ľudí, ktorí tieto hodnoty zdieľajú a podporujú naše názory voči diverzite. Tím obchodu pozostáva z ľudí z Austrálie, ale aj z Egypta, Talianska, Indie a piatich ďalších krajín. Dokopy hovoria 15 rôznymi jazykmi vrátane urdčiny, portugalčiny, arabčiny a mandarinčiny.

Aj keď verím, že toto bol ojedinelý incident a nejde v našich obchodoch nie je väčší problém, chceme túto chvíľu využiť ako možnosť naučiť sa a vyrásť. Vedúci predajní v obchodoch po celom svete, počnúc Austráliou, zopakujú v obchodoch tréning zameraný na rešpektovanie rozdielov a prístup voči zákazníkom. Sú to praktiky a koncept, ktorý poznajú veľmi dobre, ale môžu ho vždy použiť na posilnenie svojho tímu. Rešpektovať našich zákazníkov je základom všetkého, čo v Appli robíme. Je to dôvod, prečo nám tak starostlivo záleží na dizajne našich produktov. Je to dôvod, prečo sú naše obchody krásne a sú tak vrúcne voči ľuďom a chceme rozšíriť dosah týchto hodnôt, aby z nich mali prospech všetky komunity. Je to dôvod, prečo sme sa odhodlali obohatiť ľudské životy. Ďakujem za vašu oddanosť voči Applu, našim hodnotám a zákazníkom, ktorým šťastne slúžime.“

Apple store

*Zdroj: BuzzFeed

Dnes nejčtenější

.