Zavřít reklamu

Apple iconApple je gigantická společnost, která se v minulosti zaměřovala převážně na počítače a hudební přehrávače, a tak je logické, že v hlavách inženýrů se rodily i další nápady například na speciální Apple trička nebo dokonce i na herní konzole. Některé tyto nápady nakonec skončily jen na papíře, ale jiné společnost představila, a tak se dostaly i na pulty prodejců. I přesto ale některé z nich Apple fanoušci neznají a proto si dnes hned třináct takových představíme. Až skončíte se čtením, dost možná už nikdy nebudete nadávat na Apple Watch, jako na zbytečnost.

1. Apple Silentype
V době, kdy Apple přemýšlel nad Apple Silentype, tak se o podobný projekt pokoušelo více firem ve světě IT. Nakonec skutečně roku 1979 Apple představil něco, co by dnes vzdáleně připomínalo tiskárnu a nazval to právě Silentype. Ten se prodával za tehdejších 600 dolarů, což by díky inflaci dnes byly asi 2 tisíce dolarů.

Apple Silentype

2. MacWrite
Kdo by neznal velkého konkurenta Microsoft Office balíček iWork. Ten se ale nevyvíjel stejně jako kancelářské nástroje od Microsoft. Prvním nápadem na editor dokumentů byl MacWrite vydaný roku 1984. Byl to jeden z prvních WYSIWYG editorů, které vůbec byly k dispozici. I když následovala velká pauza v evoluci tohoto editoru textů, tak ale přeci jen přišla druhá verze jménem MacWrite Pro. A po několika dalších úpravách zde máme současné Pages.

Macwrite

3. Apple módní kolekce
Myslíme tím samozřejmě kolekci módních doplňků a následně samotného oblečení. Ano, není to vtip, Apple skutečně kdysi míval své vlastní oblečení, které se dalo koupit. Nikdy nechyběl obrázek nakousnutého jablka nebo nápis Apple, takže si nikdo nemohl vaše oblečení splést s jinou firmou. Tento projekt by se možná uplatnil i dnes, co myslíte?

Apple fashion

4. Apple Scanner
Pánům v Apple zřejmě nestačila tiskárna Silentype a dále se snažili vyvíjet periferie pro Macintosh. Výsledkem této práce je mimojiné i skener Apple Scanner. Ten skenoval maximálně formát A4 a to v rozlišení 300 dpi. Scanner byl představen v pozdních osmdesátých letech, konkrétně v roce 1988. Následně se na světlo světa podívala i oživená verze tohoto skeneru a to v roce 1991. Teď už můžeme říct, že díky bohu skončila jeho produkce a to v roce 1997.

Apple Scanner

5. Apple Newton
Velice diskutovaná záležitost – Apple Newton patří mezi projekty, u kterého se mnoho lidí domnívá, že se jedná o předchůdce legendárního iPadu. Dost možná i klasický předchůdce starých PDA-ček. Newton měl několik aplikací, jako například poznámky, kalendář nebo náčrtník. Samozřejmosti v té době (1993 až 1998) byl stylus a software pro rozeznávání psaného písma. Rozhodně by se mi líbilo, kdyby Apple do svého portfolia mobilních zařízení zařadil něco ve stylu Samsung Note. To totiž za „vlády“ Steva Jobse nebylo možné, však si vzpomínáte na legendární výrok „Who wants stylus?!“, jenomže nyní, když se na trh dostává iPad Pro, který samozřejmě stylusem disponuje, je to klidně možné.

Apple Newton

6. Apple QuickTake Camera
Je to možná až k nevíře, ale i Apple se jeden čas pokoušel působit na trhu s digitálními fotoaparáty. Fotoaparát pro Apple poskládal Kodak ve spolupráci s  Fijifilm. V roce 1994 měl tento foťáček 0,3 megapixely a 1 MB vnitřního úložiště. Stál 750 dolarů, což i tehdy bylo dost.

Apple Quicktake cam

7. Apple Pippin
Jednoho krásného dne si v Apple řekli, jaké by to asi bylo, kdyby jablečný gigant začal pracovat s hrami. Apple Pippin není jen herní konzole a snad se na mě kolega Jaro nenaštve, když Pippin přirovnám k nové Apple TV. Ani ta není pouhou televizí ve stylu Chromecast, ale rozsáhlým a spletitým ekosystémem společnosti Apple. Jenom k ní nedostanete tak pěkný ovladač jako k Pippin. Ten se prodával mezi roky 1995 až 1997, takže vidíte, že zájem nemusel být největší, prodalo se totiž „jen“ 40 tisíc kusů.

8. Květinový iMac
Jak jistě víte, původní iMac vyšel ve všech barevných provedení, které nabízí duha. Ovšem vznikla ještě jedna varianta (dost možná kvůli rozvíjejícímu se feminismu) a to s květinovým vzorem. Myslím, že k tomu není co dodat. Prostě ohyzdné. Ale, ač je to k nevíře, i tento chudák si našel své zájemce, ale rozhodně patří k těm nepopulárním a k těm, na které chtějí v Apple rychle zapomenout.

imac flower

9. iPod HiFi
Ačkoliv se nápad nemusí zdát špatný, tak projekt iPod HiFi, který se skutečně dostal na pulty obchodů, u zákazníků neuspěl. Měl to být oficiální reproduktor pro iPod, který si lidé koupí s takovou samozřejmostí jako Smart Case/Cover k iPadu. To by ovšem nesměl stát 350 dolarů nesměl by být tak gigantický. Od té doby (2006) se v Apple soustředí spíše na klasické reproduktory, ke kterým není nutné vlastnit iPod.

iPod HiFI

10. Zlatá edice sluchátek EarPods
Když se na ně podívám, tak mě napadá jediná myšlenka – stejná zbytečnost, jako Apple Watch Edition. Tahle idea nabírá na skutečnosti, když vezmu v potaz, že sluchátká byly skutečně potaženy 18 karátovým zlatem. Naštěstí nevznikly jako kořist pro lidi, co nevědí co s pěnezi, ale na počest projektu „(RED)“ v roce 2013. Nejzajímavější příběh zažily tyhle zlaté EarPody tehdy, když byly vydraženy za 461 tisíc dolarů, což v přepočtu činí alarmujících 11 a půl milionu korun. Inu, možná, že Apple Watch Edition ve srovnání s tímto alespoň něco umí.

Apple Ear Pods

11. Apple eMac
Kolem roku 2000 se do škol dostával počítač od firmy Apple jménem eMac. Jednalo se o speciální edici Macu s vlastním učebním systémem a výukovými programy. První verze disponovala operační pamětí 128 MB, vnitřním úložištěm 40 GB a s operačním systémem Mac OS X Puma.

eMac

12. Apple PowerCD
PowerCD nebyl úplně tak nápad Apple, jako spíše Phillips, ale Apple byl v té době velká firma, tak proč si na svůj produkt nedat jejich logo. PowerCD není žádná převratná záležitost, zkrátka vložíte disk a díky reproduktorům se obsah CDčka přehraje.

Apple PowerCD

13. Herní kazetka pro Apple II
Předtím než se objevily diskety, tak byly v kurzu kazetky. Pro Apple II byly na těchto kazetkách dostupné hry jako je Star Wars, Slot Machine nebo legendární Lemonade Stand. Inu, doba před PlayStationy a Xboxy byla pro hráče kruté období.

Lemonade stand

Který z projektů přišel vám nejzbytečnější anebo naopak nejzajímavější?

//

Zdroj: TechCrunch

Dnes nejčtenější

.