Zavřít reklamu

Film Steve Jobs CZ iconVe čtvrtek mi náš šéfredaktor Dan napsal, jestli bych nechtěla dorazit na předpremiéru filmu Steve Jobs. A jelikož jsem v pondělí večer měla v diáři prázdno, tak jsem na nabídku ráda kývla. Vyvenčím se, moje kulturní část duše bude uspokojena a přinejhorším si v kině hezky schrupnu. Upřímně řečeno, rozruch okolo tohoto konkrétního filmu jsem vůbec nesledovala, takže jsem na Steve Jobs šla s naprosto nulovým očekáváním. Vlastně to není tak docela pravda, kdoví proč jsem se domnívala, že to bude další z řady průměrných nebo v horším případě podprůměrných filmů, které se snaží vyždímat co nejvíce z této dnes již legendární osobnosti. Více jsem se naštěstí mýlit nemohla. 

Ač jsem člověk vcelku zvídavý, tak jsem se po zjištění, že vyrazím na tuto předpremiéru, vydržela negooglit a nechat si svou mysl naprosto otevřenou a nezčeřenou názory různých kritiků. Na tomto místě bych ráda všechny upozornila na to, že nejsem žádný filmový kritik ani filmový nadšenec, který má v kalendáři označené premiéry všech filmů. Jsem naprosto podprůměrný divák, který když zavítá do kina, tak je to opravdu událost a ředitelé kin si pomalu bouchají šampusy. Takže prosím nečekejte žádné odborné rozbory, na to já fakt nejsem :-) . Nicméně se s vámi velmi ráda podělím o své dojmy.

12233182_10206555483879048_1876410475_n

Předpremiéra proběhla v kině Atlas, které zvenku nevypadá nijak úžasně, tak jsem se trochu bála, v jakém prostředí to všechno vlastně bude probíhat. Nicméně jsem byla mile překvapena, jelikož kino Atlas je velmi milé a příjemné místo. Hned u vchodu jsem obdržela sklenku šampaňského a jedno (nenakousnuté) jablko, což mi přišlo vtipné a poměrně nápadité. Kinosál je malinký, ale za to velmi útulný.

12231637_10206555484239057_776105194_n

Samotný film začíná těsně před prezentací počítače Macintosh, kdy se dohadují Steve Jobs (Michael Fassbender), Joan Hoffman (Kate Winslet) a Andy Hertzfeld (Michael Stuhlbarg). Úvodní scéna vás naprosto vtáhne do děje filmu, kdy budete mít neustále pocit, že jste součástí něčeho výjimečného. Celý film je poskládán z okamžiků těsně před zahájením třech zásadních Jobsových prezentací. Ve skutečnosti to tak asi nebylo, ale přišlo mi to jako skvělý a neotřelý nápad, jak pojmout film o Stevovi. Konkrétně se jedná o prezentace počítačů Macintosh, NeXT Computer a iMac. Film se odehrává vždy pár minut před zahájením těchto klíčových bitev, kdy Steve řeší změť problémů, které jsou rázu technického, ale i velmi osobního. Atmosféra v sále před každou prezentací je skvěle vykreslena, máte pocit, že sedíte mezi lidmi a čekáte, s čím Steve Jobs letos přijde.

12231517_10206555483759045_1386203044_n

Zhruba první půlku filmu charakterizuje skvělý sarkastický humor a slovní přestřelky mezi Jobsem a ostatními. Ve druhé půlce zabrnkali tvůrci na vážnější strunu, kde se samozřejmě řeší staré křivdy a jeho vztah k dceři. V této druhé části je vše více intimní a hlubší. Vůbec nemám pocit, že by film Steva vykresloval jako stoprocentního záporáka. Jasně, k dceři se zpočátku moc nemá, neví, co s ní a jak s ní komunikovat, ke svým podřízeným se chová přezíravě a chce po nich mnohdy nesplnitelné, ale jinak mi přijde jako vcelku fajn chlapík, který si jde za svým i přesto, že už se mu to párkrát nepovedlo.

12226257_10206557807857146_100911935_n

Musím uznat, že Michael Fassbender i Kate Winslet odvedli naprosto fenomální výkon. Chvílemi jsem měla husí kůži, sem tam stažené hrdlo, ale úplně nejčastěji jsem měla na tváři roztáhlý úsměv. Interakce této dvojice provází celý děj filmu a nenechává vás vydechnout ani na chvilku. Samozřejmě nesmíme opomenout ani Steva Wozniaka, kterého ztvárnil Seth Rogen. Ten působí velmi mile a vlastně chce po celý film po Jobsovi jednu jedinou věc a to veřejné ocenění týmu Apple II. Další důležitou postavou je bezesporu Andy Hertzfeld, který vypadá jako přerostlý medvídek a je vcelku roztomilou postavou filmu. A nesmíme zapomenout ani na Johna Sculleyho (Jeff Daniels).

20-fall-preview-movies-steve-jobs-michael-stuhlbarg-michael-fassbender-kate-winslet

Photo: Francois Duhamel; Universal Pictures

Jediné s čím jsem v průběhu filmu měla problém, byla nepodobnost Michaela Fassbendera se Stevem. Ač jsem se snažila ze všech sil, tak jsem shodné rysy nenacházela, což mě značně rušilo při sledování filmu. Chápu, že najít herce, který by byl Jobsovi podobný a navíc by tuto roli zahrál perfektně, byl asi nadlidský úkol. Nicméně se Fassbender zhostil tohoho úkolu naprosto famózně a jeho výkon byl fantastický. Také se v souvislosti s Michaelem Fassbenderem a Kate Winslet hovoří o nominaci na Oscary a to zcela oprávněně. V případě, že bych nevěděla, jak Steve Jobs doopravdy vypadal, tak bych byla s celým filmem navýsost spokojená. Možná že očividná nepodobnost Vám vadit nebude, dokážete to odfiltrovat a nevnímat a v takovém případě vám lehce závidím, já to bohužel nedokázala.

I přes tento lehký kaz na kráse jsem byla spokojená a odcházela jsem s radostným pocitem, že Steve Jobs není další zbytečný a nicneříkající film. Opravdu ráda jsem si připomněla, že za značkou Apple stojí takový příběh a tak velká osobnost.

12226629_10206555484559065_1177041673_n

Dnes nejčtenější

.