Zavřít reklamu

Svátek iconNa narozeniny svých blízkých a přátel díky aplikacím kontakty a kalendář jen tak nezapomeneme. Stačí si totiž ke konkrétnímu kontaktu na iPhonu, iPadu nebo Macu přidat datum narození a zařízení nás už bude každý rok automaticky upozorňovat, když má někdo v daný den narozeniny. Jenže se svátkem je to už o něco těžší a musíme si ručně nastavit jednotlivá jména do kalendáře k příslušným dnům, což je někdy poměrně zdlouhavý proces. Pro iPhone existuje několik aplikací, které se postarají o to, že na svátek nezapomenete a přidají vám například i widget do Notifikačního centra. Ale co aplikace pro ty, kteří mají jen Mac nebo chtějí mít denně na očích, kdo má právě svátek? Pro ty je tu aplikace Svátek a Meniny.

Jen pro objasnění na začátek uvedu, že Svátek je název aplikace pro českou aplikaci, s českými jmény a Meniny pak pro její slovenskou verzi. Obě jsou v App Store nabízeny odděleně a poskytují to samé, jen s jinými jmény přizpůsobenými pro danou zemi.

Po stažení zjistíte, že jde vlastně o úplně jednoduchou aplikaci, která nabízí přesně to, co by měla. Po spuštění se vám totiž v horní liště vedle hodin ukáže ikona aplikace a vedle ní jméno, kdo má právě v ten den svátek. Po rozkliknutí na vás vyskočí jednoduché okno, ve kterém vidíte, kdo dnes slaví svátek, kdo ho bude slavit zítra a jaký bude nejbližší státní svátek. Pod tím pak najdete volbu, aby se aplikace automaticky zapnula při startu Macu a níže pak volbu, zda chcete, aby se v liště zobrazovala jména či nikoli. Vedle se pak nachází seznam všech jmen seřazen abecedně, ve kterém můžete jednoduše vyhledávat a příslušná jména si přidávat do kalenáře. Právě díky tomu budete navíc na každý svátek upozornění a v případě, že vlastníte více zařízení od Applu, tak se vám svátky synchronizují mezi všemi zařízeními přes iCloud a vy si tak nemusíte pořizovat žádnou další aplikaci pro iPhone nebo iPad.

To je v podstatě vše, co aplikace umí a nějaká další nastavení v ní už nenajdete. Jediná škoda je, že Svátek nebo Meniny si ihned při prvním spuštění nevyžádájí přístup ke kontaktům a automaticky nevytvoří seznam jmen, která si pravděpodobně chcete přidat, abyste byli upozorněni, když mají svátek. Takhle musíte každé jméno zadávat ručně.

Pro lepší představu se podívejte na video, kde se dozvíte, jak aplikace funguje a jak vypadá a na základě toho se můžete lépe rozhodnout, zda si Svátek nebo Meniny pořídit či nikoli.

Dnes nejčtenější

.