Zavřít reklamu

S příchodem iPhonu 6s respektive 3D Touch displeje se uživatelům otevřely nové možnosti, jak ovládat smartphone. Do té doby bylo možné se pouze dotýkat displeje případně jej déle podržet a různými gesty například zvětšovat obrázky nebo něco posouvat. Vývoj jde ale kupředu a proto Apple přišel u svých Apple Watch se zcela novou technologií zvanou Force Touch, která vyvolává další funkce v závislosti na síle stlačení displeje. Tuto funkci později implementoval také do svých MacBooků respektive do jejich trackpadů a poté i v podobě 3D Touch do iPhonu 6s, 6s Plus a novějších.

Funkce 3D Touch displeje musí většinou uživatel sám objevit případně si o nich přečíst v návodech kolujících po internetu. I tak ale nemusí najít všechny a jednou takovou hodně skrytou je i možnost zamykat iPhone jen silnějším zatlačením na displej. Nejde sice o nic převratného, ale pro někoho se jedná o poměrně užitečnou funkci. Osobně jsem na ní přišel zcela náhodou a prozatím jsem nikde o ní nečetl ani zmínku.

Už dlouho dobu totiž iOS nabízí funkci AssistiveTouch, kterou drtivá většina uživatelů používá hlavně z toho důvodu, aby si nezničili Home Button nebo už v případě jeho zníčení, aby jej nahradili. Popravdě mi AssistiveTouch nikdy nepřirostl k srdci a překážel mi na obrazovce, nicméně ve svém okolí jsem viděl, jak ho používá snad každý druhý. S příchodem 3D Touch dostala funkce AssistiveTouch jeho plnou podporu, díky čemuž nabízí další důvod navíc, proč ji využívat.

AssistiveTouch je totiž jakási ikona kolečka, které se vám bude zobrazovat na displeji iPhonu, ať už jste v jakékoli aplikaci nebo hře. Ikonu můžete posouvat libovolně po displeji a nechat ji uchycenou kdekoli na straně displeje. Po jejím rozkliknutí se zobrazí předem definované funkce, které si navolíte v nastavení a ty pak můžete aktivovat. Nechybí právě ani zmíněná náhrada Home Buttonu. Nově si ale také můžete na iPhonu 6s nastavit volbu pro 3D Touch, tudíž při silnějším stlačení ikony. Osobně toto gesto používám právě na zamknutí zařízení. Pro její aktivování stačí navštívit Nastavení –> Obecné –> Zpřístupnění –> AssistiveTouch a zde funkci zapnout a poté si upravit nabídku, přidat akci pro 3D Touch, odebrat ikony nebo si dokonce vytvořit i vlastní gesto.

Ve finále jsem si do AssistiveTouch přidal jen jednu jedinou ikonu s funkcí Home tlačítka. Když tedy na ní kliknu kdekoli v aplikaci, tak se vrátím zpět na domovskou obrazovku, když ale na ní kliknu dvakrát, tak se mi zobrazí přepínač aplikací (multitasking) a když jí silněji stlačím, tak se mi zamkne iPhone. Tím vlastně nahradím obě hlavní hardwarová tlačítka.

Jde o poměrně užitečnou funkci, která má díky 3D Touch nové možnosti. Na silnější stlačení ikony si můžete nastavit z 16 funkcí, kde kromě zamknutí nechybí třeba pořízení snímku obrazovky, aktivace Siri, vypnutí zvuku nebo uzamčení rotace a mnoho dalších.

iphone 6s - 3d touch-fb

Dnes nejčtenější

.