Zavřít reklamu

Apple TV 4 2015 iconSpoločnosť Apple začala predávať svoju novú Apple TV minulý víkend a my už v redakcii jeden kus máme, aby sme vám o zariadení priniesli užitočné informácie. Náš unboxing ste už mohli vidieť pred nejakým časom a teraz pokračujeme prvými dojmami. Do nich som sa rozhodol zakomponovať aj proces prvotného nastavenia set-top boxu. Čo ma osobne prekvapilo je, že sa môj televízor zapol automaticky po tom, ako som k nemu pripojil novú Apple TV (už čakala na párovanie) a prepol sa na obrazovku s úvodným nastavením. Tá zároveň slúži ako taký tutorial, v ktorom sa naučíte používať nový Siri Remote.

Najprv si nastavujete jazyk a región, následne vás potom Apple TV požiada, aby ste pokračovali jedným z dvoch spôsobov: Jednak ju môžete nakonfigurovať pomocou iPhonu, ale ak náhodou nemáte po ruke žiadne kompatibilné iOS zariadenie (nefunguje s iPadom 2!), tak si môžete set-top box nakonfigurovať manuálne. A tu budete ľutovať, že ste si nezvolili prvý spôsob, ktorý je oveľa jednoduchší a rýchlejší. Totiž, v jeho prípade len stačí zapnúť Bluetooth na zariadení s iOS 9.1 alebo novším, následne len potvrdíte, že chcete zdieľať informácie o vašom Apple ID (potvrdíte heslom) a ďalšie informácie.

Teraz je už pred vami domovská obrazovka a je oveľa čistejšia, než aká bola pri starších modeloch. Môže za to skutočnosť, že teraz si už sami vyberáte programy, aplikácie a hry, ktoré chcete pozerať. A sťahujete ich z App Storu. Priznám sa, že už v prvej chvíli som si stiahol hneď niekoľko aplikácií a aj závodnú hru, Asphalt 8. Tu som prišiel na zaujímavú skutočnosť – aplikácie pre tvOS sú v skutočnosti iOS aplikácie využívajúce App Slicing, takže v zozname zakúpených ihneď uvidíte niekoľko aplikácií, ktoré ste si kúpili dávnejšie pre iPhone. Do budúcna to samozrejme znamená, že si do Apple TV budete môcť stiahnuť akúkoľvek aplikáciu/hru, ktorú ste si predtým stiahli mobil, za predpokladu že je dostupná aj pre iOS. Prekvapivo sa medzi aplikáciami nachádza aj napríklad Speedtest. Mimochodom, keď som vyššie spomenul Asphalt 8, môžem povedať, že rozdelenie aplikácií na max. 200MB celky má svoju výhodu, hra bola stiahnutá takmer okamžite, potrebné dáta boli potom stiahnuté behom pár minút.

Čo mi osobne prekáža už teraz a kazí to dojem z novej Apple TV v našom regióne, je nepodpora Siri, ako aj nepodpora klávesnice, s ktorou by ste si mohli zjednodušiť písanie textu. Aj keď je ovládač pohodlný a reaguje bez akýchkoľvek problémov, písanie s pomocou touchpadu je absolútna hrôza. Na obrazovke máte totiž klávesnicu, na ktorú sa na Xboxe všetci sťažovali a donútili tvorcov aplikácií, aby ju odstránili, respektíve vymenili za pohodlnejšiu. Že chcete hľadať Dannyho Treja, mohlo byť so Siri, diktovaním alebo aspoň pripojenou Bluetooth klávesnicou oveľa jednoduchšie a rýchlejšie, než cestovanie po 42” displeji. Takisto si myslím, že Apple mohol využiť akcelerometer vo svojom ovládači lepšie, obohatiť ho o nejaké drobnosti, napríklad presúvanie aplikácií pomocou pohybu. Teraz je totiž prostredie tvOS až príliš závislé na touchpade.

Prostredie samo o sebe je inak veľmi pekné a konečne ladí so zvyškom ekosystému, ktorý navrhol Jony Ive a jeho tím. Prostredie je navyše obohatené o zaujímavé 3D ikony (platí aj u obalov filmov v iTunes) a ak práve nič nerobíte, potom máte radosť z pekných šetričov obrazovky, o ktorých sme vás nejaký čas dozadu informovali, pretože sme prišli na spôsob, ako si ich nastaviť ako animované pozadia na Macu. Tomu sa však budem venovať neskôr v samotnej recenzii. Dizajnovo sa Applu opäť podarilo navrhnúť skvost, o tom nie je pochýb.

Apple TV 4 2015

Dnes nejčtenější

.