Zavřít reklamu

TimeMachine-Disk-iconSpousta lidí si koupí MacBook s tím nejmenším možným úložištěm, tedy 128GB. První dny jsou v pořádku a všichni jsou povětšinou spokojeni. Po pár měsících užívání jablečného přístroje jim ale začne docházet místo na disku. Jasně, mají tam pár filmů, her, aplikací a dokumentů a z čista jasna jim OS X začne hlásit že mají málo místa na disku. Pokud také patříte mezi uživatele, kteří vlastní 128GB úložiště, pro lepší kontrolu vašich dat doporučuji program DaisyDisk, jehož trial verze je zdarma a plnou verzi si můžete zakoupit za 9,99 dolarů.

Pokud program otevřeme, dostaneme se do přehledného seznamu všeho, co máme na disku uložené. Opravdu můžu tento program jen vychválit, protože je ze všech, které jsem testoval nejvíce přehledný a navíc můžeme data rovnou přes tento program mazat. Nedoporučuji však mazat něco, o čem nevíte 100% co znamená, může to závažně narušit chod celého systému. Tudíž opatrně.

A co že znamená záhadná položka „hidden space“? Ve skutečnosti to není nic, co by v systému nemělo být. Je to záloha vašeho systému a způsobuje ji aplikace Time Machine. Jde o to, že pokud jste někde déle bez vašeho zálohovacího disku a potřebujete něco obnovit, máte k datům automaticky přístup. A hle! Systém vás o tom ani neinformoval, že? Funguje to podobně jako operační paměť (RAM), tudíž pokud potřebujete data na nějaké jiné věci, systém automaticky odmaže nejstarší z těchto záloh. V praxi nám tato záloha zabere přibližně 5GB místa a pokud o tuto funkci nemáte zájem, vypnete ji tak, že otevřete aplikaci Terminál a vložíte do něj tento příkaz: sudo tmutil disablelocal:

full startup disk Mac

Dnes nejčtenější

.