Zavřít reklamu

Cellular Data iOS 9 iconKdyž jsem nedávno mluvil s mým bratrancem, který žije v Anglii, dozvěděl jsem se od něj, že tam má za nějakých 10 liber mobilní tarif, který zahrnuje 250 volných minut, 200 smsek a hlavně neomezený internet. Ano, neomezený. V České republice si na to ještě nějaký ten pátek budeme muset nejspíš počkat, protože za v přepočtu stejnou cenu dostaneme tarif s celkem směšnými 1,5GB nebo za příplatek 3GB. Skoro každý uživatel mobilního internetu v ČR si tedy svá data bedlivě sleduje, nerad se o ně s někým dělí a když mu data dojdou, netrpělivě čeká na další měsíc, kdy se mu data zase obnoví. V tomto článku bychom si měli ukázat, jak mobilní data správně šetřit.

1. Vypněte mobilní data pro iCloud Drive
Pokud používáte iCloud Drive pro přenos souborů mezi jablečnými zařízeními i na mobilních datech, může to vést k velké spotřebě. Takže pokud to pro vás není priorita, můžete tuto funkci vypnout následovně:

  1. Otevřete nastavení a klikněte na iCloud.
  2. Dále na iCloud Drive.
  3. Sjeďte až nakonec stránky a vypněte položku „Používat mobilní data“

icloud2

2. Vypněte automatické aktualizace na mobilních datech
Tohle je jedna z věcí, která vám nejvíce „žere“ data. Pokud ji nemáte vypnutou, může se vám stát, že se vám aktualizuje několik větších aplikací a jste bez dat. Vypnete ji následovně:

  1. V nastavení klikněte na iTunes a App Store.
  2. Vypněte položku „Používat mobilní data“.

itunesdata

3. Vypněte Asistenta Wi-Fi
Tato funkce může být hlavně s omezeným internetem spíš na škodu než pro užitek. Doplňuje totiž slabý Wi-Fi signál mobilními daty a vy tak nevědomě můžete přijít o spoustu dat. Vypnete jí následovně:

  1. V nastavení klikněte na mobilní data
  2. Sjeďte dolů a vypněte položku „Asistent Wi-Fi“

mobilnídatawifi

 

4. Sledujte a vypněte mobilní data pro aplikace s jejich vysokým využitím
Uděláte to úplně stejně, jako u kroku číslo 3. Sledujte která z vašich aplikací vám spotřebovává hodně dat, a pokud pro vás není daná aplikace prioritou, vypněte ji. Doporučuji také každý měsíc resetovat statistiky mobilních dat (hned pod Asistentem Wi-Fi) pro lepší kontrolu.

var sklikData = { elm: „sklikReklama_45347“, zoneId: „45347“, w: 600, h: 190 };

5. Vypněte automatické aktualizace aplikací na pozadí
Pokud jste na mobilních datech schopni oželit to, že se nedovíte že vám přišel nový e-mail, že vám někdo poslal novou fotku na Snapchatu nebo další jiné aplikace, můžete s klidem vypnout tuto funkci, případně jí vypnout jen pro některé aplikace. Uděláte to následovně:

  1. V nastavení klikněte na Obecné
  2. Následně klikněte na Aktualizace aplikací na pozadí
  3. Vypněte položku „Aktualizace aplikací na pozadí“

aplikacenapozadi

6. Vyhněte se přehrávání hudby ve vysoké kvalitě
Pokud máte účet na Apple Music, používáte jej i na mobilních datech a nejste zarytí audiofilové, můžete vypnout vysokou kvalitu přehrávání. Pokud naopak streamování hudby na mobilních datech nevyužíváte, vypněte tuto položku úplně. Uděláte to následovně:

  1. V nastavení klikněte na Hudba
  2. Vypněte položku „Vysoká mobilní kvalita“

hudbadata

Tímto šestým bodem šetření dat končí. Pokud všechny splníte, tak si troufám odhadnout, že byste měsíc mohli bez zpomalení zvládnout. Doufejme, že do ČR jednou také přijde neomezený mobilní internet přesně tak, jako to mají třeba v Anglii. Do té doby ale budeme muset „trpět“ při každém sledování videa, každém FaceTime hovoru a jiných věcech, které si vezmou větší objem dat.

var sklikData = { elm: „sklikReklama_45478“, zoneId: „45478“, w: 600, h: 190 };

Dnes nejčtenější

.