Zavřít reklamu

Apple-money-logoRenomovaný analytik Ming-Chi Kuo z agentúry KGI Securities, ktorého môžete poznať vďaka jeho veľakrát pravdivým únikom o pripravovaných zariadeniach spoločnosti Apple, zverejnil svoje očakávania, čo sa predajov zariadení týka. Narozdiel od iných analytikov, ktorí zverejnili svoje očakávania za minulý štvrťrok, sa ale analytik Kuo pozrel do budúcnosti a zameral sa rovno na predvianočné obdobie, v ktorom odhaduje, ako sa bude dariť jednotlivým produktom spoločnosti Apple. V prvom rade očakáva vysoké predaje iPhonov, kde by vraj mohol Apple behom 1. kvartálu fiškálneho roku 2016 predať 70-75 miliónov telefónov. Číslo je v prípade Apple Watch nižšie, no stále slušné a výrazne prekonávajúce konkurenciu. Očakáva totiž, že Apple predá 3,5 až 4 milióny hodiniek.

Zaujímavé však je, že predaje telefónov iPhone v budúcom roku zrejme nebudú dosahovať čísla, ktoré hádzal minuloročný iPhone. Dokonca by to mohlo po dlhej dobe predstavovať prvý pokles predajov. V poslednom kvartáli fiškálneho roku 2015 mali predaje vzrásť o 23,6% na 48,5 miliónov kusov, čiastočne vďaka tomu, že sa telefóny predávajú aj v Číne a že sa krajina zaradila do prvej línie krajín, kde sa začal predávať iPhone 6s. Očakáva však, že v nasledujúcich dvoch kvartáloch budú predaje nižšie ako pred rokom.

Analytik taktiež očakáva, že Apple predá 14,5-15,5 miliónov iPadov a 5,4-5,6 miliónov Macov. V podstate čaká, že predaje sa budú pohybovať na rovnakej úrovni ako pred rokom. Ďalej čaká, že Apple predá do konca roku 2 milióny kusov iPadu Pro, pričom vyššia cena by sa mohla postarať o vyššie tržby z iPadov, ktoré už klesajú niekoľko kvartálov po sebe. Na druhú stranu je to ale menej, než Ming-Chi Kuo očakával pôvodne. Podľa jeho slov však došlo k problémom s kvalitou displejov a tak je počet vyrobených kusov nižší, než sa čakalo. Celoročné tržby za rok 2016 by potom mali klesnúť o 16%, na 40-42 miliónov kusov. Zaujímavé je aj tvrdenie, že najobľúbenejším počítačom od Applu v súčasnosti je 13″ MacBook Pro, za ním nasleduje 12″ MacBook a čaká, že v tomto kvartáli budú predaje iMacov Retina tvoriť 50-60% všetkých predaných iMacov.

iPhone 6s iPhone 6s Plus

*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.