Zavřít reklamu

Android Apple iOS iconApple a Google jsou dva velcí konkurenti. Oba předvádějí nové systémy v první polovině roku, oba vydají jeho finální verzi na podzim jen s rozdílem několika dnů případně týdnů a oba představí své vlajkové lodě společně s novým systémem, které se s ním samozřejmě začnou prodávat. V případě Googlu mám logicky na mysli řadu Nexus, která nabízí zcela čistý Android, a tak se mohou nejnovější Nexus telefony skutečně srovnávat s iPhony 6s, co se systémů týče.

Letos dokonce Google představil také dva smartphony, a to konkrétně menší Nexus 5X a větší Nexus 6P. Každý je však od jiného výrobce, který se na vývoji telefonu s Googlem spolupodílel. Oba zmíněné dokonce prvně disponují senzorem otisku prstů, tedy podobné technologii, jakou je Touch ID u Applu.

Abychom se už dostali k samotným mobilním systémům, tak ty se letos pochopitelně opět o něco zlepšily a v případě iOS jsou nám snad všechny novinky známé. V něčem se obsa systémy samozřejmě podobají v jiném jsou zase odlišné. I tak se ale o nějak razantní rozdíly v uživatelském rozhraní repsektive v ovládání nejedná, jelikož jakmile Steve Jobs v roce 2007 ukázal, jak má vypadat jednoduchý mobilní operační systém, tak za pár měsíců měl něco podobného i Google u svého Androidu.

Rozdíly pak můžeme hledat především v samotném zabezpečení, kde iOS samozřejmě s převahou vede, což ale neznamená, že se občas nevyskytně nějaká chyba, kteoru však Apple záhy ihned opraví. Na druhou stranu Android své uživatele umí mnohdy pořádně potrápit, ale jedná se spíše o problémy s konkrétní nadstavbou, než-li s čistým Androidem, který obsahuje chyb mnohem méně.

Server Phone Arena porovnal všechny nejčastěji používané funkce v iOS 9 a Android 6.0 Marshmallow a snímky z obou systému vždy postavil vedle sebe. Níže si pak z porovnávajících snímků můžete sami udělat názor, který systém se vám líbí více. Na Phone Arena vyhrál nejnovější Android, ale uživatelské rozhraní fotoaparátu jasně vedlo u iOS 9.

Složky

iOS 9 vs

Klávesnice

iOS 9 vs

Multitasking

iOS 9 vs

Vyhledávání

iOS 9 vs

Spotlight

iOS 9 vs

Control Center

iOS 9 vs

Domovská obrazovka

iOS 9 vs

Uzamčená obrazovka

iOS 9 vs

Fotoaparát

iOS 9 vs
iOS 9 vs Android 6

 

*zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.