Zavřít reklamu

Magic Keyboard iconViete si predstaviť, že by niekomu záležalo na detailoch, pokiaľ ide o klávesnicu? Asi nie. Veď je to len klávesnica, ktorá neslúži na nič viac, než na písanie! Alebo nebodaj existuje niekto, kto odôvodní, prečo nová klávesnica Applu vyzerá tak ako vyzerá a prečo sa vlastne volá Magic Keyboard, keď má v podstate rovnaké tlačidlá ako milióny ďalších klávesníc na trhu? Odpoveď sa možno ukrýva v tom, ako Apple vyvíjal a testoval novú klávesnicu. Spoločnosť má totiž zriadené tajné laboratórium, v ktorom sa testujú jednotlivé prototypy klávesníc, trackpadov a myší a to takým spôsobom, s akým by ste nerátali asi ani v sci-fi filme. Testeri totiž majú na svojich rukách (a prstoch) položené senzory, ktoré zapisujú pohyb do počítača a následne na základe vygenerovaných správ Apple vylaďuje klávesnicu, aby bol výsledný produkt čo najlepší.

Práve preto sa pri testovaní prototypov nových periférií berú do úvahy rôzne aspekty. Mimo iného to je presnosť a aj akustika, aby produkty vydávali ten „správny“ zvuk počas používania. Na nesprávny zvuk doplatila napríklad predošlá Magic Mouse, ktorú musel Apple nahradiť novším modelom so vstavanou batériou. U každého prototypu sa ďalej meria čas, ako dlho trvá, kým si užívateľ zvykne na novú klávesnicu. Osobne ma prekvapilo, že momentálne viem používať klávesnicu na svojom MacBooku omnoho lepšie ako klávesnicu na starom notebooku s Windows a keď som mal minule potrebu niečo spraviť na ňom, mal som s tým značné problémy aj po niekoľkých hodinách, hlavne teda kvôli tomu, že som často potreboval používať klávesy CTRL a ALT (Delete výnimočne nie).

Apple Input Lab Keyboard Test

Ľudským testerom nového príslušenstva sem prichádzajú na pomoc roboti, ktorí majú podobnú úlohu ako ľudia, testovať písanie, klikať a pohybovať myšou a testovať, ako spoľahlivo funguje Force Touch u nového trackpadu. Kate Bergeron, ktorá má na starosti vývoj periférií pre Mac, vraví, že každý jeden produkt vyžaduje testovanie a aj preto vzniká množstvo prototypov. Platí to aj pri produktoch ako je Magic Mouse alebo Magic Keyboard, čo je v podstate len klávesnica. A aby sa Apple ubezpečil, že je produkt v poriadku, robot testuje každú jednu klávesnicu na piatich miestach – na všetkých štyroch rohoch a v jej strede, čiže na písmene H. Iný robot pre zmenu testuje výdrž, aby to nedopadlo tak, že sa z klávesnice vykľuje ďalší produkt, ktorý prestane z neznámych príčin fungovať tesne po skončení 2-ročnej záruky. V takomto teste Apple vykoná až 5 miliónov ťuknutí.

Apple Input Lab Keyboard Test

A ako Apple vyrába dizajnové prototypy? S pomocou rovnakej 3D tlačiarne, v akej sme si my nechali začiatkom roku vytlačiť maketu 38mm Apple Watch, aby sme zistili, aké veľké vlastne budú tieto hodinky. Okrem dizajnových prototypov však tlačí aj účelné doplnky, ktoré slúžia pri testovaní produktov. Prototypy, ktoré už spĺňajú dizajnové kritiériá, sa presunú do zvukotesnej akustickej miestnosti a tu sa testuje zvuk. Myslím, že už toto je dôkaz, že Apple zachádza pri vývoji klávesnice do extrémnych detailov, nad ktorými sa zrejme žiaden iný výrobca nezamýšľa. Obzvlášť zdĺhavé bolo vraj testovanie zvuku práve pri klávesnici, kde bolo treba vykonať kvôli lepšiemu zvuku zásah do hardvéru. Vyladiť zvuk bolo treba aj pri novom Magic Trackpade 2 s podporou Force Touch, kde bolo treba nájsť správny zvuk pre stlačenie a silné stlačenie. Aby neboli tieto tóny príliš hlboké ani vysoké, Apple si najal spevákov, ktorí majú hudobný sluch a vedia pomôcť pri nájdení nejakého neutrálneho tónu.

Apple Input Lab Keyboard Audio Test
Apple Input Lab Keyboard Test

*Zdroj: Medium

Dnes nejčtenější

.