Zavřít reklamu

iOS XUž budúci rok Apple predstaví desiatu verziu svojho mobilného systému a aj keď je na špekulovanie priskoro, spoločnosť ho pravdepodobne predstaví pod menom iOS X, keďže spoločnosť už rímskou číslicou pomenovala aj ďalší softvér zo svojej ponuky, menovite Final Cut Pro a Logic Pro. A čo vlastne môže nový systém priniesť? Podľa názvu človeka hneď napadne, že Apple spojí svoje dva systémy do celku, ktorý funguje podobným štýlom ako napríklad Windows 10 alebo 8. Lenže, Apple sa už vyjadril, že prepojenie dvoch systémov, ktoré boli navrhnuté pre dve rôzne zariadenia, je celkom nepraktické. Ale to neznamená, že medzi nimi nebude hlbšie prepojenie ako doteraz. V skutočnosti nám ho už Apple prezentoval niekoľko mesiacov, no ako sa hovorí, najväčšia tma je pod lampou.

V skutočnosti totiž Apple neprepojí systémy, prepojí App Store! Spoločnosť by tak zabila niekoľko múch jednou ranou a presne to je vec, ktorá je typická pre Apple. Pýtate sa, ako? Tak ja vám to hneď poviem.

V prvom rade, Apple čelí jednému zásadnému problému. A to že Mac App Store nie je taký populárny, ako si pôvodne predstavoval, keďže vývojári tu majú tak trochu blbé podmienky, ktoré ich obmedzujú. Aj to je dôvod, prečo Adobe naďalej predáva Photoshop samostatne a Microsoft ani len nenapadlo predávať Office cez Mac App Store. Apple teda musí prísť na spôsob, ako spraviť Mac App Store „sexy“ pôdou pre vývojárov. Ako to spraviť?

App Slicing. Spoločnosť predstavila behom WWDC jednu špeciálnu funkicu nového iOS, vrámci ktorej vedia vývojári určiť, aké knižnice a rozhrania majú využívať aplikácie na jednotlivých zariadeniach. Tým pádom by v budúcnosti mohli do takéhoto „balíčku“ pokojne zahrnúť podporu pre Mac. Pre Apple by to znamenalo šetrenie miesta na jeho serveroch, keďže by na nich bola dostupná jedna aplikácia miesto dvoch (napr. Fantastical alebo iWork) a pre ľudí by to znamenalo ušetrené peniaze, keďže by nemuseli zaplatiť 40€ za to, aby mali Fantastical na počítači a aj na iPhone – zaplatili by totiž len polovicu. Pojem „univerzálne aplikácie“ by rázom nadobudol úplne nový rozmer. (Platí to aj o hrách. Vlastne som sa nad touto celou myšlienkou začal zamýšľať v momente, kedy som zapol Real Racing 2 pre Mac a vravel si, že by som si radšej zahral novší diel. Prečo ho EA nevydala? No skrátka je to kvôli tým podmienkam. Ale však máme tu App Slicing a ten by sa dal prepojiť s Macom a navyše by to znelo lichotivejšie pre vývojárov, keďže teraz by mali možnosť ponúkať svoje aplikácie naozaj všade! A naprogramovali by ich rovnakým jazykom, veď Swift je už aj na Mac)

A nakoniec je tu tretí dôvod a to chaos. Apple je spoločnosť, ktorá je známa vďaka jednoduchosti a úprimne, v obchodoch má Apple naozaj bordel. V docku vám svieti ikona App Store, ktorú poznáte zo svojho mobilu – lenže aplikácie na iPhone tu hľadáte márne. Aby ste si stiahli aplikáciu na mobil alebo tablet, musíte otvoriť iTunes, v ňom nájsť sekciu Aplikácie, otvoriť App Store a až teraz môžete začať hľadať aplikácie. To už nie je jednoduchosť, s príchodom Apple Music totiž aplikácia iTunes stratila jednoduchosť a jediný spôsob ako to napraviť, je oddeliť App Store do samostatnej aplikácie. A prečo mať dva App Story, keď môžete mať jeden? V OS X 10.12 tak pravdepodobne modrá ikonka obchodu bude zároveň sídlom aplikácií pre váš iPhone a iPad. A iTunes bude naozaj len o hudbe a o videách.

iOS 10 OS X FB

Dnes nejčtenější

.