Zavřít reklamu

NFC platby iconS příchodem iPhonu 6 přišla i éra NFC čipů v iPhonech. Když jsem poprvé zaslechl, že v iPhonu 6 bude přítomné NFC, tak jsem nevěděl k čemu to. Po následném zjištění, že NFC bude používáno k bezkontaktním platbám Apple Pay jsem byl potěšen. Po následném oznámení této služby i pro jablečné hodinky se má radost jenom znásobila. Bezkontaktní platby mobilem jsou skvělý nápad a rozhodně to má ambice, obzvláště v dnešní době chytré wearable elektroniky. Po Apple představili svou vlastní platební službu i korejský Samsung (Samsung Pay). Dnes se podíváme jak jsou na tom v současnosti wearables a bezkontaktní platby.

Když jsem v úvodu zmínil Apple Pay, tak by nebylo na škodu povědět si o ní trochu více. Apple Watch a jejich služby asi nemusím nijak představovat. Služba Apple Pay zatím funguje jenom v USA a ve Velké Británii, ale plno dalších zemí (včetně ČR) je na ní již dávno připraveno – čeká se tedy jen na svolení Applu. Funkce je velice jednoduchá – do iPhonu si přidáte svou kreditní nebo debetní kartu a potom buďto hodinky nebo telefon přiložíte k terminálu a máte zaplaceno.

Apple watch apple pay

Abychom se nedrželi jenom pevně služby Apple Pay, tak přistoupíme k platební službě korejského výrobce Samsung. Funkce se jmenuje Samsung Pay a funguje na podobném principu jako Apple Pay. V Samsungu si jsou vědomi, že víc lidí bude platit hodinkami, než telefonem a proto také přicházejí na trh jejich další chytré hodinky jménem Samsung Gear S2. Mimo slušivý a praktický otáčivý rám displeje hodinky disponují i čipem NFC. Využití opět najdeme u bezkontaktních NFC plateb jménem Samsung Pay. Pokud se vám hodinky líbí, tak podporují drtivou většinu novějších Androidových smartphonů a v plánu je i kompatibilita s iOS.

Samsung Pay

Pokud například neprahnete po chytrých hodinkách, ale lákají vás NFC platby přímo ze zápěstí, tak můžete vyzkoušet chytrý fitness náramek Jawbone UP4. Bohužel k tomu potřebujete jednu důležitou věc – pobyt v USA. Nejde o to, že se u nás náramek ani neprodává, koneckonců dá se přeci objednat, ale problém je v tom, že stejně jako výše zmíněné služby zatím u nás nejsou. Dostáváme se k pointě celého článku. Bezkontaktní NFC platby zkrátka u nás nejsou, i když jsou na ně platební společnosti dobře připravené. Pokud mluvíme o Apple Pay, tak to už je rok na světě a platit se dá zatím pouze v Americe a ve Velké Británii. Je vidět, že Apple v tomhle nijak nespěchá a na platby telefonem si u nás budeme muset počkat.

Apple Pay

Dnes nejčtenější

.