Zavřít reklamu

blackberry-logoKeď sa dnes povie „smartfón“, každý si okamžite vybaví iPhone. Lenže tento trh v skutočnsoti otvoril oveľa skôr kanadský výrobca BlackBerry, ktorý definoval smartfón ako pokročilejší telefón s plnohodnotnou klávesnicou a prístupom na internet, vďaka čomu sa BlackBerry okamžite dočkalo rastu popularity medzi podnikateľmi, štátnymi úradníkmi a nakoniec aj medzi technologickými nadšencami, keďže smartfón, to bol najvyšší level mobilu. Lenže s nástupom iPhonu začali tlačítkové mobily strácať na popularite a zlaté časy BlackBerry skončili a niekdajšia legenda začala bojovať o prežitie. A dokonca sa zdá, že údajne pripravovaný mobil s Androidom bude posledným pokusom o zmenu situácie. CEO John Chen má však voči systému od Googlu veľké pochybnosti a varuje, že spoločnosť ho plánuje použiť preto, lebo nemá na výber.

Behom konferencie Code Mobile totiž riaditeľ BlackBerry vyhlásil, že telefóny BB so systémom Android nebudú najbezpečnejšie mobily na trhu a to aj keď na nich bude nadstavba Androidu spojená so zabezpečením z platformy BB10. Po stránke bezpečnosti na tom vraj bude stále lepšie konkurenčný Blackphone, ktorý ešte pred rokom zhadzoval so slovami, že ponúka silné zabezpečenie pre spotrebiteľov, ale nie pre podniky. Otočenie o 180 stupňov je preto celkom nečakané, zvlášť keď sa Chen vyjadril pozitívne o konkurencii a vyzdvihol ju. Podľa BlackBerry však existuje jediný spôsob, ako dosiahnuť maximálnu bezpečnosť u mobilov a to vzdať sa Androidu a používať len systém BlackBerry 10. Spoločnosť preto plánuje udržať vlastnú platformu v obehu minimálne ďalší jeden rok, ale už začne jeho funkcie prenášať na Android.

A ako to vidí BlackBerry s Androidom? Spoločnosť si dala jasný cieľ, buď sa jej budúci rok podarí prekonať 5 miliónov mobilov ročne alebo opustí mobilný trh a bude sa venovať službám, ktoré dnes u svojich mobilov používa aj napríklad Samsung. Samotné číslo vyzerá pre veľkých hráčov ako veľmi ľahko dosiahnuteľný ciel, ale pre BlackBerry je to v skutočnosti celkom ťažké. Minulý štvrťrok spoločnosť predala len 800 000 telefónov, čo by sa dalo prepočítať na 3,2 miliónov telefónov ročne. Stále menej, než koľko spoločnosť chce skutočne predať.

BlackBerry Android

*Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.