Zavřít reklamu

jimmy-iovine-crop-324x285
Včera v noci sa v USA konala konferencia Vanity Fair New Establishment Summit, ktorej sa zúčastnilo hneď niekoľko predstaviteľov spoločnosti Apple. Svoje slovo tu získal najprv šéfdizajnér, respektíve teraz už riaditeľ dizajnu Jonathan Ive, ktorý spomenul niektoré zážitky z čias, kedy ešte žil Steve Jobs a vravel, že ešte nikdy nevidel niekoho tak šťastného, keď ste mu dali možnosť podieľať sa na dizajne nových produktov. Svoje slovo neskôr dostal aj pomerne nový člen v „rodine“ Applu, Jimmy Iovine. Jedna z najkľúčovejších osobností hudobného priemyslu mala možnosť porozprávať aj niečo zo sveta Apple Music, služby, ktorá bola až do konca minulého mesiaca dostupná pre drvivú väčšinu z nás úplne zadarmo. Počet užívateľov, ktorí sa stali predplatiteľmi služby, je stále celkom vysoký a vyzerá to, že služba je úspešná.

Povedal to Jimmy Iovine a aj keď ho vraj Apple naučil, že nemá hovoriť čísla, jeho účasť na konferencii Vanity Fair je dôkazom úspechu Apple Music: „Keby nebola úspešná, nebol by som tu.“ Službe sa navyše darí dostatočne dobre aj keď je čisto platená a preto neexistuje dôvod, prečo by sme mali čakať bezplatnú verziu s reklamami, akú má napríklad Spotify. Ale Apple ani neplánoval spustiť bezplatnú verziu svojej služby, s výnimkou 3-mesačnej trial verzie pre nových užívateľov: „Mohli sme mať okamžite 500 miliónov predplatiteľov. Ale to sme nechceli. Veríme, že sme spravili niečo dostatočne dobré na to, aby to fungovalo v súčasnej podobe.“ 

Okrem toho vraví, že bezplatná trial verzia nie je spravodlivá voči umelcom, čo znie trochu prekvapivo vzhľadom k tomu, že Apple ešte tri mesiace dozadu musel čeliť kritike za to, že počas troch mesiacov dostupnosti Apple Music v bezplatnej podobe umelci nedostanú žiadne peniaze. Jimmy Iovine nakoniec parafrázoval Steva Jobsa, ktorý dávnejšie vyhlásil, že Apple je na križovatke technológií a umenia. Pri Apple Music bolo treba stáť na oboch stranách, na čo vraj iné služby vôbec neprišli: „Keď idete na Burning Man, neznamená to, že ste Hunter Thompson.“ Spoločnosti vraj vôbec neberú hudbu ako umenie, ale len ako biznis a podľa toho sa aj chovajú.

apple-music

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.