Zavřít reklamu

Apple A9Už včera ve večerních hodinách jsme vám přinesli lehce znepokojivou informaci, že iPhone 6s a 6s Plus obsahují jiné procesory A9 od různých společností, a to konkrétně od Samsungu a TSMC. Na této informaci by nebylo nic znepokojivého, jelikož se jedná o běžný postup při výrobě procesorů pro nové iPhony. Jenže jak se včera ukázalo, tak Samsung verze má o něco vyšší spotřebu a dokonce se nyní zjistilo, že sebou přináší i některé další nevýhody.

V prvním videu totiž Austin Evans porovnává téměř stejné modely iPhonu 6s, až na to, že jeden má procesor od Samsungu a druhý od TSMC. Při testu samozřejmě  zajistil oběma telefonem stejné podmínky, aby bylo testování opravdu férové. Poté, co pustil na obou telefonech GeekBench 3 při 50% baterie, tak zjistil, že iPhone 6s s procesorem A9 od TSMC vydrží o 50 minut déle, než model s čipem od Samsungu. Když poté navíc testoval, jak se oba modely zahřívají při stejných činnostech, tak objevil, že model s čipem od Samsungu se zahřívá více, než model s TSMC procesorem.

Evans navíc vyzkoušel výdrž baterie v praxi, kdy pustil naprosto stejné, hodinu trvající video z YouTube na obou modelech naráz, které byly připojeny ke stejné Wi-Fi síti a sledoval, který ze dvou modelů se vybije rychleji. Ve výsledku zjistil, že se výdrž lišila jen o jedno procento a proto zdůraznil, že ačkoli se při testech v GeekBench 3 zdá, že iPhone 6s s TSMC procesorem jasně vítězí, tak při běžném používání rozdíl příliš znát není.

Další video od Jonathana Morrisona porovnává opět dva modely iPhone 6s, kde má jeden čip od Samsungu a druhý od TSMC. Při 30-minutém timelapse videu, kdy byl nastaven stejný jas displeje a oba telefony nahrávaly ve stejném rozlišení a celkově byly podmínky opět stejné, tak bylo zjištěno, že Samsung iPhone 6s se vybil na 84% a TSMC iPhone 6s jen na 89%. Morrison pokračoval v testování a dále vyzkoušel export 4K videa v iMovie a měření v GeekBench 3. Na konci všech testů měl iPhone 6s s čipem od Samsungu 55% baterie a druhý model s čipem od TSMC 62%, což naznačuje mírný, ale ne tak zásadní rozdíl.

Ačkoli se tedy na jednu stranu včera zdálo, že rozdíly v čipech jsou, co se týče výdrže na baterii, opravdu markantní, tak ve výsledku, při běžném používání rozdíl přišli znát není a většina uživatelů jej pravděpodobně ani nezaregistruje. I tak se ale po tomto zjištění bude spousta zájemců bát si nový iPhone 6s pořídit, aby si nekoupily právě model se Samsung procesorem, jelikož přináší jen negativa v oblasti výdrže baterie a zahřívání.

*zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.