Zavřít reklamu

Jony IveV noci nášho času sa v San Franciscu konal každoročný summit Vanity Fair New Establishment, kde sa tento rok na javisku objavil okrem iných aj šéfdizajnér Jony Ive a slávny režisér J.J. Abrams, ktorý už tieto Vianoce vypustí do kín siedmu epizódu Hviezdnych vojen. Jony Ive mal však na konferencii rozhodne zaujímavú reč, keďže len začiatkom tohto týždňa uplynuli štyri roky od úmrtia Steva Jobsa, zakladateľa spoločnosti Apple a blízkeho priateľa Jonyho Iva. Práve preto sa dostalo aj na túto tému a šéfdizajnér zdieľal s publikom svoje spomienky, zážitky a zabŕdol aj do nového filmu Steve Jobs, ktorý sa už zajtra dostane do všetkých amerických kín a neskôr ho uvidíme aj u nás a možno už pred ním uvidíte logo LsA, keďže práve naša redakcia sa stala partnerom filmu v ČR a na Slovensku.

Jony Ive na adresu filmu povedal, že si veľmi dobre pamätá povahu Steva Jobsa takého, aký bol a nepamätá si, že by to bol nejaký zloduch, „ako ho chcú stvárniť niektoré súčasné filmy“. Čím narážal na dvojicu filmov, celovečerný film Steve Jobs od Aarona Sorkina a dokument Steve Jobs: The Man and The Machine. Vyzdvihol aj, že Jobsovou snahou bolo vždy vytvoriť niečo perfektné: „Nikdy nepracoval na niečom v snahe o úspech. Jeho cieľ bol vždy veľmi jednoduchý: Snaha vytvoriť niečo nádherné a skvelé. A bolo to naozaj jednoduché. Nebol tu žiadny plán výhry ani žiadna extrémne komplikovaná agenda. Bol tu jeden detinský princíp. A to je pravda.“

Jobs totiž miloval dizajn produktov a zhodou náhod ho mal najradšej zo všetkých fáz vývoja nových produktov: „Nemyslím, že by som videl ešte niekoho iného, kto by bol tak šťastný, kedy sa mohol realizovať: Toto vyzerá dobre. Toto môže byť úžasné.“ Ive sa taktiež podelil o niekoľko zaujímavostí zo svojho vlastného dizajnérskeho života a umenia. Vravel, že tie najlepšie nápady prichádzajú vďaka predbežným návrhom. Vtedy sú dizajnéri podľa neho schopní urobiť niečo oveľa zložitejšie, než len pri artikulovaní. A nakoniec, na svoje povýšenie na novú pozíciu Riaditeľa dizajnu povedal, že nikdy nebol tak šťastný a kreatívny ako teraz a keby vedel, že mu to prinesie takéto výhody, o vyššiu pozíciu by zažiadal oveľa skôr.

jony-ive-80

Dnes nejčtenější

.