Zavřít reklamu

Clint EastwoodŽijeme vo svete kuriozít a jednou z nich je aj najnovší vírus, ktorý v posledných dňoch identifikoval Symantec. Lenže aj bezpečnostní experti z antivírovej spoločnosti ostali šokovaní, pretože nevedia, či majú „Linux.Wifatch“ označiť za vírus alebo ho naopak nechať, nech si robí svoju robotu. Ako totiž zistili, ide o prvého superhrdinu vo svete IT, pretože Wifatch síce infikuje váš WiFi router a začne si potichu sťahovať dáta zo vzdialeného serveru, ale v skutočnosti si sťahuje kód, ktorý vás ochráni pred ďalšími hrozbami. Dobrý vírus, by sa dalo povedať. Wifatch sa sústredí na routery a rôzne IoT zariadenia, ktoré fungujú na systéme Linux.

Pokiaľ zistí, že máte k sieti pripojené zariadenie, ktoré spĺňa jeho požiadavky, okamžite sa doň nakopíruje, ukryje sa a začne sťahovať antivírovú databázu, aby vás vedel pred danými hrozbami ochrániť. V prípade, že sa mu podarí ochrániť užívateľa pred nejakou hrozbou, okamžite ho na to upozorní, čo zrejme človeka prekvapí, pretože vidí takúto správu prvýkrát. Vírus vtedy zároveň požiada užívateľa, aby v záujme ochrany zmenil heslo a aktualizoval firmware routeru alebo IoT zariadenia. Navyše svojmu tvorcovi neposiela žiadne dáta alebo nerobí žiadnu aktivitu, ktorá by nejakým spôsobom poškodila užívateľov. Rozhodne zaujímavé je, že najväčší podiel má tento „vírus“ v Číne (32%) a Brazílii (16%). Tvorca je však naďalej anonymný dobrák.

V kóde tohto dobrosrdečného vírusu sa tiež nachádza odkaz pre FBI a NSA: „Prosím, zvážte, či chránenie Americkej ústavy proti všetkým nepriateľom, domácim i cudzím, vyžaduje, aby ste nasledovali Snowdenov príklad.“. Experti tiež boli prekvapení tým, že vo vnútri kódu sa nachádzajú aj ďalšie zaujímavosti, napríklad sú tam kódy, ktoré expertom umožňujú ľahšie analyzovať vírus a prekvapivo sa tu nachádza aj kód pre bezpečnostné CCTV kamery Dahua, ktorý zabezpečí, že ich firmware sa každý týždeň resetuje, čím dôjde k potenciálnemu odstráneniu akejkoľvek hrozby. A vírus sa tiež chráni pred tým, aby ho niekto napadol. Vždy, keď získava novú databázu hrozieb, aby vás chránil, tak si overí podpis. Pokiaľ sa ukáže, že autorove úmysly boli naozaj len dobré, tak mi nezostáva dodať nič, len že hacker chce spraviť internet lepším miestom.

Virus Linux.Wifatch
I'm Different

*Zdroj: AndroidPortal
*Grafika: DeviantArt

Dnes nejčtenější

.