Zavřít reklamu

recenze iPhone 6s Lsa iconRok s rokem se sešel, listy pomalým, plovoucím pohybem klesají k zemi, sluneční paprsky se pracně snaží prodrat do skulinek mezi mraky, aby nás ohřály, my na sebe navlíkáme teplé bundy, sandále házíme na téměř rok zpět do botníků a opět máme dilema, zda si pořídíme nový iPhone, který je narozdíl od minulého roku vylepšením stávajícího modelu. Velikost displeje, vzhled telefonu, pruhy i vystouplá čočka, to vše zůstalo, ale na druhou stranu jsme se dočkali velkých vylepšení uvnitř jablečného telefonu, který oslní novým 3D Touch displejem, lepším předním i zadním fotoaparátem, výrazně rychlejším procesorem, větší operační pamětí a novými funkcemi. Představuji vám iPhone 6s – velkého hráče na poli chytrých telefonů pro rok 2015 a 2016.

V redakci jsme nemohli vydržet, a tak jsme minulý pátek nasedli do autobusu s několika podivně vypadajícími lidmi mířícími pravděpodobně za lepším životem do sousedního Německa, kde jsme i my v drážďanském Apple Storu zakoupili předobjednaný iPhone 6s Space Black v 16 GB variantě. Celý týden jsme si s telefonem hráli, fotili, natáčeli ve 4K, mačkali na 3D Touch displej a celkově všelijak testovali, abychom vám jako první magazín o Applu v České republice a na Slovensku přinesli recenzi, která vám má pomoci v rozhodování se, zda se pro koupi nového iPhonu rozhodnout či nikoli. Uvařte si kávu nebo čaj, pohodlně se usaďte, svůj starý iPhone otočte displejem dolů, aby nezáviděl a vychutnejte si recenzi iPhonu 6s – Usaina Bolta všech dosavadních iPhonů a možná i smartphonů.

Balení: víc se toho nevešlo
Abychom opravdu na nic nezapomněli, shrňme si tedy i balení a jeho obsah. Uvnitř se nenachází nic nového a stejně jako v minulých letech zde najdeme Lightning kabel, 5W adaptér a sluchátka Apple EarPods. Na nich je elegantně položeno úzké papírové pouzdro, ve kterém najdete příručku v příslušném jazyce, dvojici samolepek s logem nakousnutého jablíčka a nakonec samozřejmě šikovně uchycenou jehlu pro vysunutí slotu na sim kartu. Na pouzdře pak leží tvrdá, papírová podložka s dvěma otvory, jeden pro snadné vyndání papírového pouzdra a podložky a druhý pak na vystouplou čočku fotoaparátu. Na podložce už na milimetr přesně leží samotný skvost, kvůli kterému je celá krabička takto zkonstruovaná – iPhone 6s.

Co se týče konkrétního designu krabičky, tak ten prošel oproti loňské verzi mírnou změnou. Na delších stranách najdete nápis iPhone 6s, na kratších pak logo společnosti Apple. Nahoře lehce vystupuje obrázek samotného iPhonu, který samozřejmě barevně, velikostně i polohově přesně odpovídá iPhonu uvnitř, což jen poukazuje na malé detaily, na kterých si Apple nechává vždy záležet.

recenze iPhone 6s balení

Design: kráska a zvíře
Když Apple minulý rok představil iPhone 6 a 6 Plus s ne moc zrovna hezkými pruhy a vystouplou čočkou fotoaparátu, zvedla se neuvěřitelná vlna kritika, že přece není možné, aby společnost, která vždy lpí na designu, představila něco tak ohavného. Postupem času negativní ohlasy lehce utichly, ale i tak si mnoho potenciálních zákazníků nový iPhone nepořídilo právě kvůli jeho vzhledu. Musím se přiznat, že jsem mezi všechny ty kritiky patřil také a celý rok jsem se tak nějak snažil zvyknout si hlavně na pruhy pro antény, u kterých nemůžu stále uvěřit, že je navrhoval Jony Ive. Asi jsem si nezvykl ani nyní, co jsem si pořídil iPhone 6s, a tak nějak jsem stále zastáncem designu iPhonu 5 a 5s, který se mi ani po těch letech neokoukal.

Z druhého úhlu pohledu po čase zjistíte, že na zadní stranu příliš často  nekoukáte a obvykle ji stejně hned skryjete krytem. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že je správné pořídit si telefon, který se vám nelíbí jen proto, že ho skryjete do obalu. Zvlášť, když jde o telefon překračující hranici 20 000 Kč. Ovšem drtivá většina uživatelů telefon v obalu skutečná má a mnohdy jej z něj za celou dobu nevyndá.

Dovolím si tvrdit, že obal je u iPhonu 6s nutností a to právě kvůli vystouplé čočce. Zpočátku jsem moc nechápal, co na ní ostatním tolik vadí. Samozřejmě jsem si nemyslel, že vypadá dobře, ale nepřišla mi jako důvod, proč si telefon nepořídit. Nyní, když jsem si pořídil iPhone 6s, jsem to celé pochopil. Čočka vás bude neuvěřitelně iritovat hlavně z toho důvodu, že se budete bát, aby se fotoaparát nepoškrábal a vy tak neměli méně kvalitní fotografie. To se sice jen tak nestane, jelikož Apple používá safírové sklo, které je mnohem více odolné vůči škrábancům, než třeba Gorilla Glass u displeje, ale kovový rámeček okolo čočky se odře až příliš snadno a po čase už ani nemá svou původní barvu.

Na druhou stranu tím, čím mě iPhone 6s i loňský iPhone 6 vždy oslní je právě displej, na který koukáte nejčastěji. To, jak je po všech stranách lehce zaoblený působí skvěle a přikláním se k názoru, že všechny prvky na obrazovce působí jako kdyby z telefonu vystupovaly. Právě lehce zaoblený displej mi u designu celého telefonu přijde mnohem krásnější, elegantnější a futurističtější, než tomu bylo u předchozích modelů.

Dost už ale bylo řečí okolo věcí, které již znáte z minulého roku a pojďme se vrhnout na to, čím letošní iPhone 6s opravdu zaujme a proč byste opět měli rozbít pořádně velké prasátko a poté na pultech v obchodech obrátit peněženky naruby a nový iPhone 6s si pořídit.

recenze iPhone 6s

3D Touch displej
: skvělý pomocník, ale jen někde
Myslím, že mohu otevřeně napsat, že jednou z největších, ne-li vůbec tou největší novinkou u iPhonu 6s je právě zcela nový 3D Touch displej. Stojí vůbec za to? Funguje tak jak má? Je to vážně takové terno? A co vlastně všechno umí? To jsou otázky, které napadají pomalu každého zájemce o nový iPhone a já na ně zkusím nyní odpovědět.

Jak asi všichni víte, 3D Touch displej umí rozeznat sílu stisku, kterou vynaložíte, když se displeje dotýkáte. V celé práci mu pomáhá ještě haptický motorek, který dává uživateli zpětnou vazbu, zda-li se mu povedlo právě to, co chtěl. 3D Touch je neuvěřitelně návykový a dává ovládání iPhonu zcela nový rozměr a mnohdy opravdu ulehčuje práci. Navíc je jednoduše zábavný a vás neustále láká jej zkoušet a pořád dokola si připomínat, co vlastně všechno umí. Když po čase vezmete svůj starý iPhone bez 3D Touch do ruky, neustále mačkáte na displej ve snaze vyvolat funkci, na kterou jste si už zvykli iPhonu 6s, ale samozřejmě se žádná nabídka nebo funkce nevyvolá a vám tak připadá starý iPhone, který jste milovali, jako zastaralý, pomalý a neefektivní.

Jenže stojí 3D Touch displej za to, abyste odložili starý model a šli si pro iPhone 6s? I když, jak už jsem zmínil, je neuvěřitelně návykový a mnohdy usnadňuje práci, tak si myslím, že se bez něho možná i lze obejít. 3D Touch displej sice nabídne spoustu zkratek například na ikoně aplikace, jenže stejně tak se do jisté oblasti v aplikaci dostanete i starým způsobem, který je asi stejně rychlý. Navíc spousta aplikací ještě 3D Touch ani nepodporuje, a tak jednou jej využít můžete, ale jindy musíte do aplikace normálně, což jen způsobí to, že budete běžným způsobem chodit i do aplikací, které 3D Touch podporují, protože vás prostě nebaví si pokaždé připomínat, jestli aplikace, kterou právě chcete otevřít, 3D Touch podporuje či nikoli. Ovšem když už jsem u nabídky ikon aplikací, tak na většinu hlavních ikon systémových aplikací se můžete spolehnout a poměrně snadno si například navyknete na rychlé vytáčení oblíbených kontaktů díky silnějšímu stlačení ikony aplikace telefonu, díky čemuž zavoláte nejčastějším kontaktům opravdu rychle, nebo třeba u aplikace Zprávy se okamžitě dostanete do konverzace s konkrétním člověkem, se kterým jste si psali naposledy, což vše také mnohdy urychlí. Tak trochu mi ale například právě u aplikace Zprávy chybí při 3D Touch nabídce nějaké označení, že právě určitý kontakt vám napsal a vy se tak do něj můžete hned prokliknout. Podobného rozšíření bychom se ale moli dočkat v některém z následujících updatů.

recenze iPhone 6s 3D Touch upozornění

Že jsem tak trochu zkritizoval nabídky u aplikací ještě neznamená, že je 3D Touch zbytečný. Kde opravdu vidím jeho velkou sílu je při přepínání mezi aplikacemi. Na iPhonu 6s totiž stačí na levé straně silnější zmáčknou displej, přejet doprava a okamžitě se dostanete do vedlejší aplikace. Takto se lze zcela jednoduše a hlavně rychle a pohodlně překlikávat mezi sousedními aplikacemi. Podobně můžete vyvolávat i multitasking, který se jinak vyvolává dvojitým stisknutím tlačítka Home, tudíž tlačítko můžete ušetřit a ovládat přepínání 3D Touch displejem. Další velké a návykové využití vidím ve vyvolávání touchpadu. Stačí zatlačit při psaní na klávesnici a můžete jezdit kurzorem a snadno označovat případně opravovat text. Na touchpad jsem si zvykl okamžitě a využívám jej denně a vidím v něm jednu z nejlepších funkcí 3D Touch. Na funkci Peek and Pop jsem si prozatím příliš nezvykl a používám ji jen zřídkakdy. Mnohdy jde totiž naopak funkci, která vás spíše zpomalí, jelikož při náhledu vás většinou něco zaujme, ale nevidíte celý obsah, takže odkaz, zprávu nebo fotografii stejně otevřete celé, protože se chcete dozvědět více nebo si obsah prohlédnou lépe. Navíc funkce peek požaduje, abyste neustále drželi silně stlačený prst na displeji, což rozhodně není příjemné na trošku delší čtení a už po pár vteřinách vás začne bolet prst.

Zbývá poslední otázka. Funguje 3D Touch displej tak, jak má? Krátce bych mohl odpovědět, že tak z 85% ano, pojďme si to ale trochu rozvést. Za prvé je nutno podotknout, že ne zrovna každý má jakýsi cit pro ovládání všemožné elektroniky. Už kolikrát jsem se totiž setkal, že spousta lidí má například problém scrollovat na trackpadu u Macbooku. O sobě si dovolím tvrdit, že mám jakousi přednost ovládat všechnu elektroniku tak, jak to od uživatele vyžaduje. A to jsem si potvrdil i u 3D Touch. Všem lidem, co jsem telefon půjčil, tak nikdo z nich nedokázal ovládat 3D Touch. Samozřejmě chápu, že to chce chvilku seznámení a cviku, ale ani po několika dlouhých minutách neustáleho zkoušení nedokázali přijít na to, jak mají zatlačit, aby vše fungovalo tak, jak má. Jenom prosté silnější stisknutí aplikace jim nešlo a s vyvoláním multitaskingu si už vůbec nevěděli rady, jelikož to je někdy obtížnější i pro mne. Když jsem minulý týden vyndal telefon z krabičky a poprvé jej zapnul, tak nějak jsem hned věděl, jak 3D Touch používat a přišlo mi to hned jasné, jako kdyby zmíněnou funkci měly telefony na trhu již několik let. Právě proto bych si dovolil tvrdit, že s 3D Touch se lehce vytratila ta naprostá jednoduchost, se kterou prezentoval Steve Jobs první iPhone v roce 2007, ale možná je jen otázkou času, než Apple funkci vypiplá k naprosté dokonalosti podobně jako Touch ID.

Abych vše o 3D Touch displeji tedy shrnul, tak v něm vidím velkou budoucnost především pro aplikace třetích stran nebo i pro samotný Apple, jelikož všem programátorům se otevřela cesta do zcela nového světa, který Apple teprve začal objevovat, ale začal velice dobře. Oproti konkurenci totiž přinesl zajímavé funkce, na které si uživatel zvykne opravdu rychle a stanou se pro něho rutinní při ovládání telefonu. I když ne každý využije vše, co 3D Touch nabízí, určitě každý najde minimálně jednu funkci, kterou si zamiluje a nebude si moct v budoucnu představit ovládání telefonu jinak.

recenze iPhone 6s 3D Touch

Rychlost: Touch ID, Safari a iOS
 všemu vládnou
Tak a jdeme pořádně chválit. Právě bezkonkurenční rychlost úplně všeho je na iPhonu 6s jeden z nejhlavnějších důvodů, proč si ho pořídit. Je neuvěřitelně rychlý ve všem, na co si jen vzpomenete. Ať už jde o spouštění aplikací, hraní her,  focení, využívání všech funkcí v celém systému a nakonec hlavně prohlížení webových stránek v Safari, tak iPhone 6s vládne. Pro někoho, kdo má iPhone 5s a starší bude iPhone 6s tak rychlý, bezchybný a odladěný, že ani nebude stíhat pozorovat, s jakou rychlostí se vše objevuje na displeji. Hlavně při prohlížení stránek v Safari je znát obrovský rozdíl a to především na mobilním internetu. Nevím, jak už více rychlost iPhonu 6s popsat, ale nesetkal jsem se nikdy s žádnou chybou, s žádným zadrhnutím ani s ničím podobným, s čím jsem se setkal u svého předchozího iPhonu. iOS 9 je zcela plynulý a bez chyb. Mohu vás upozornit, že jsem hodně náročný, což dokazují i mnohé výtky v textu výše, ale rychlosti celého iPhonu není vůbec co vytknout

Nové Touch ID skutečně dokazuje, že je druhé generace, jelikož umí skvěle pracovat s vlhkými nebo i mokrými prsty a uzamčenou obrazovku uvidíte vždy tak na jedno mrknutí oka. Rychlost Touch ID je mnohdy až překvapivá a setkáte se jen s opravdu málo případy, kdy by vám odmítlo správně přiložený prst. Na konkrétní srovnání rychlosti se ještě zaměříme v článku, který vyjde během následujícího týdne a ve kterém porovnáme rychlost Touch ID na iPhonu 6 a iPhonu 6s.

Jak už asi víte, iPhone 6s disponuje 2GB operační paměti RAM, která dopomáhá rychlejšímu procesoru ve svižnosti celého systému. Ve skutečnosti větší RAM poznáte opravdu jen Safari, kde budete moct zobrazit stránku, kterou jste otevřeli i před několika dny, bez toho, aniž by se znovu načítala. Stejně tak se už nestává, že by se při přechodu zpět znovu stránka načítala. Sice tak vteřinu trvá, než je opět plně připravena na skrolování a rozklikávání jednotlivých prvků, ale větší RAM je rozhodně znát.

Baterie: výdrž, kterou že ji ani nečekáte
Pokud se někdo vzhledem k lehce menší kapacitě baterie bál, že výdrž iPhonu 6s bude stát za starou bačkoru, tak pozorně čtěte. Od iPhonu 6s jsem čekal jen malé zlepšení výdrže baterie oproti starému iPhonu 5, ale dočkal jsem se něčeho, co mě neskutečně potěšilo. Přijde mi, že iPhone 6s vydrží snad dvakrát více, než můj předchozí iPhone, který byl ale jen rok starý, jelikož byl v rámci záruky vyměněn za zcela nový kus, tudíž baterie na tom s celkovou kapacitou nebyla ještě nikterak špatně. Nevím, zda-li je to skvělou optimalizací iOS 9 na iPhone 6s, jelikož právě na tomto systému odborníci z Applu iPhone 6s testovali ještě před jeho uvedením, nebo zda se na všem podílí úsporný procesor, ale výdrž musím rozhodně pochválit. V redakci máme jeden iPhone 6, který je starý jen několik měsíců a jehož výdrž není zrovna ukázková.

Jen pro příklad uvedu, že ráno v 9:00 jsem odjel z domova, celý den jsem byl připojený ke 4G, poté několik hodin k Wi-Fi, volal jsem přibližně 20 minut přes FaceTime, dohromady tak hodinu a půl poslouchal Apple Music a hudba byla uložena v iCloud Music Library, tudíž se stahovala z internetu přes mobilní síť, celý den jsem odepisoval na zprávy přes iMessage a Messenger, prohlížel často webové stránky v Safari, kontroloval příspěvky a projížděl Facebook, a když jsem se vrátil ve 21:30 domu, tak jsem měl neuvěřitelných 53%. Je pravda, že se jednalo o trochu výjimečný případ, protože další den, kdy jsem odjel a přijel ve stejnou dobu, už jsem se domu vrátil se 38% a to mi přišlo, že jsem telefon používal stejně nebo možná ještě o něco méně. Možná jsem jen prohlížel náročnější webové stránky, nebo měl častěji rozsvícený displej. I tak jde oproti starším modelům, jako je iPhone 5s a iPhone 5, o obrovský skok.

Server phonearena dokonce ve svých testech uvedl, že iPhone 6s je na tom s výdrží baterie lépe, než loňský, větší iPhone 6 Plus, čemuž se snad ani nechce věřit. Každopádně všechny testy dokazují, že iPhone 6s výdrží na jedno nabití déle, než loňský iPhone 6. Podrobněji se na porovnání výdrže loňského a letošního modelu zaměříme příští týden, kdy si pro vás přichystáme článek celkového porovnání mezi iPhonem 6 a iPhonem 6s.

iPhone 6s battery life

Live Photos: vplujte do děje
O co vlastně jde? Live Photos jsou pohyblivé fotografie, které zaznamenávají vše před a po vyfocení fotografie. Tudíž můžete normálně fotit, ale u všech fotografiích budete mít možnost přehrát i to, co se dělo 1,5s před pořízením fotografie a 1,5s po vyfocení fotografie. Ve výsledku je tedy animace dlouhá 3 vteřiny a narozdíl od gifů obsahuje i zvuk. Výsledný soubor se skládá jak z fotografií, tak i z videa, a co se objemu dat týče, tak je jen 2x větší, než běžná fotografie, což je poměrně slušné, jelikož jde normálně o 12 MPx fotografii. Na iPhonu 6s se Live Photos přehrají tak, že silněji stisknete 3D Touch displej. Živou fotografii si dokonce můžete přidat i jako tapetu a na uzamčenou obrazovku, kde ji také přehrajete silnějším stisknutím displeje.

Rozhodně si ale nemyslím, že byste Live Photos využívali neustále. Jde totiž o funkci, kterou zapnete spíš jen v takovém momentě, kdy očekáváte, že by výsledek mohl být zajímavý. Je to trochu škoda, protože v případě, že se snažíte vyfotit jistý moment, který ale nastal těsně předtím nebo těsně potom, co jste zmáčkli spoušť, tak by vás živá fotografie mohla zachránit a vy byste ten moment měli alespoň na animaci v podobě Live Photo. Jinak si ale myslím, že díky Live Photos si mohou uživatelé vytvořit vskutku zajímavá pozadí pro své iPhony nebo Apple Watch a už nyní mě napadá několik zajímavých momentů, kde je hodlám využít.

Co bych živým fotografiím na iPhonu 6s vytkl je jejich úplná neplynulost. Vůbec se totiž nemohou srovnávat s živými tapetami, které Apple servíruje na iPhonu 6s, jelikož ty jsou opravdu nádherné a naprosto plynulé. Live Photos někdy totiž působí tak, jako kdyby se jednalo o kraťoučké video, kterému chybí nějaké snímky. Při rychlejšímu pohybu totiž uvidíte jakýsi zásek, jako kdyby se najednou pohyblivý objekt přemístil, i když jistá animace tam je, tak nepůsobí úplně plynule. U pomaleji se pohybujících objektů je ale animace bezproblémová a vypadá mnohem plynuleji, což ostatně můžete vidět přímo na apple.com.

Kdybych měl tedy na závěr vše shrnout, tak si osobně myslím, že Live Photos je příjemná funkce, se kterou dají vymyslet opravdu zajímavé věci a dobře ji zužitkovat. Jinak se ale držím názoru, že nejde o jednu z klíčových vlastností nového iPhonu 6s, kvůli které by se měl zákazníky rozhodnout přejít na nejnovější jablečný telefon. Jde o pěkný bonus, se kterým si můžete vyhrát a pomůže vám zachytit další vzpomínky a trochu lépe vás dokáže vnořit do momentu, kdy byla fotografie pořízena. Určitě si tak lépe vybavíte podrobnosti, atmosféru a vše ostatní, co s konkrétní fotografií souviselo.

Na videu níže můžete vidět, jak se Live Photos pořizují a jak následně přehrávají. Povšimněte si, že nahoře musíte funkci aktivovat, aby se živá fotografie pořídila. Stejně ji tak můžete i vypnout. Při přehrávání pak můžete vidět zmíněný trhavý pohyb při rychlém pohybu, jelikož rybka náhle rychle odplavala ze záběru pryč.

Fotoaparát: lepši jako vždy
Nejtěžší téma recenze iPhone 6s, ale jdeme odhodlaně na něj. Fotoaparát u iPhonů je jakási oddělená část, důvod a touha, proč si zákaznicí jablečný telefon vůbec pořizují. iPhone se téměř vždy uměl pochlubit skvělým fotoaparátem a to i navzdory nízkému počtu megapixelů oproti konkurenci. Apple ale moc dobře ví, že kvalita fotografií není o megapixelech, ale o něčem úplně jiném. I přesto letos neodolal a s příchodem iPhonu 6s jsme se dočkali 12-megapixelového senzoru, s možností nahrávat 4K videa a u iPhonu 6s Plus s optickou stabilizací obrazu nejenom u fotografií, ale právě také u videa.

Fotografie z iPhonu 6s mají sytější barvy, jsou realističtější a mají větší rozlišení, tudíž i po přiblížení jsou jednotlivé detaily ostřejší. Navíc fotoaparát umí během mžiku zaostřovat, přizpůsobovat se světlu a celková rychlost je opravdu znát, obzvlášť v porovnání se staršími modely. Co se týče celkové kvality fotografií, tak  progres je znát, ale není zase až tolik výrazný. Fotografie jsou kvalitnější, ale spíše až při podrobnějším zkoumání, kdy máte fotografie z obou telefonů vedle sebe a vidíte jednotlivé rozdíly v ostrosti, v sytosti barev a v dalších menších detailech. Vzhledem k tomu, že už fotoaparát v iPhonu 6 nebo dokonce i v iPhonu 5s byl vynikající, tak jsme se v této oblasti nedočkaly nějakého markantního rozídlu. Jednoduše řečeno – fotografie jsou lepší, ale pokud nefotíte oběma telefony naráz, tak rozdíl mnohdy nepoznáte.

*Fotografie níže jsou jen zmenšené náhledy. Pro plné zobrazení rozklikněte vždy konkrétní fotografii.

recenze iPhone 6s foto1
recenze iPhone 6s foto3
recenze iPhone 6s foto4
recenze iPhone 6s foto5
recenze iPhone 6s foto2

Obrovským vylepšením ale prošla přední FaceTime kamera, která se dočkala 5-megapixelového snímače a hlavně Retina Flashe, tedy blesku v takové podobě, že se do běla rozzáří displej, který osvítí váš obličej a vy tak získáte kvalitní fotografie i v horších světelných podmínkách. U fotografií z předního fotoaparátu je vidět obrovský rozdíl v kvalitě a vy si náhle uvědomíte, že váš iPhone fotil strašné selfie. Vaše tvář je mnohem čistší, detailněji zachycena i vykreslena a dokonce i pozadí není při horším světle zrnité. Přední fotoaparát u iPhonu 6s i vás, přes všechny zachycené detaily, dokáže udělat na fotografii hezčí a čistší. S Retina Flash jsou fotografie dokonce mnohdy lepší, než bez něho a to i v momentě, kdy fotografii pořizuje za poměrně dobrých světelných podmínek. Pokud je tedy u vás focení selfie na každodenním pořádku, pak je pro vás iPhone 6s správnou volbou, jelikož na fotografiích budete vypadat dokonale, čistě a hlavně realisticky, což mnohé selfie fotoaparáty špičkových smartphonů neumějí.

4K video: jen pro vyvolené
Na konec jsem si schválně nechal 4K video, které je jednou z největších novinek letošního telefonu s logem nakousnutého jablíčka. Když jsem výše uvedl, že zadní fotoaparát iPhonu 6s neprošel zase tak výraznou změnou, tak se domněnka netýkala právě 4K videa. To je totiž bravurní a pořizování videa iPhonem posouvá na zcela novou úroveň. Myslím si, že mnozí youtubeři, amatérští filmaři či běžní lidé s kamerou na oslavách mohou své drahé přístroje odložit nebo si je ani nemusí kupovat a mohou sáhnout rovnou po iPhonu 6s. Videu ve 4K na iPhonu 6s snad ani není co vytknout. Kvalita je jednoduše skvělá, na smartphone nad očekávání a pomocí iPhonu 6s lze vytvořit takové video, že ani nepoznáte, že je natočené pouhým smartphonem. Právě zmíněný fakt dokazuje i profesionální youtuber Dom Esposito, který na iPhone 6s natočil úžasné video ve 4K, které vám dokáže sílu letošního modelu v oblasti natáčení videa a že jím lze u mnohých nahradit kamery.

Dvě věci bych ale přeci jen iPhonu 6s respektive spíše Applu vytkl. 4K video je skvělé, o tom není  pochyb, jenže právě u něho se ukazuje viditelný rozdíl mezi iPhonem 6s a iPhone 6s Plus. Díky optické stabilizaci videa jsou nahrávky ve 4K z většího iPhonu jednoznačně lepší, jenže ne zrovna každému sedí obrovský 5,5palcový displej. Další výtkou je, že plný potenciál 4K videa dnes využije prozatím jen několik málo majitelů. Apple totiž prozatím nabízí jen jeden jediný produkt, na kterém si 4K video z iPhonu 6s přehrajete a to je Retina 5K iMac, jehož cenovka startuje na 64 000 Kč. Dokonce ani nová Apple TV 4 nepodporuje 4K video z iPhonu 6s, což je nepochopitelné a Apple tak trochu rozbíjí svůj ekosystém, ve kterém vše dávalo smysl a vše k sobě vždy sedělo.

Nahrávat na iPhonu 6s ve 4K je skvělé například pro youtubery, kteří chtějí svým odběratelům poskytnout kvalitní video ve vysokém rozlišení, mezi kterými může být několik, kteří 4K rozlišení doopravdy využijí, protože vlastní jeden z dražší 4K nebo dokonce už 5K monitorů, jejichž cena sice klesá, ale pořád je poměrně vysoká a běžný uživatel si jej stále jen tak nekoupí.

Právě díky youtuberům se dostáváme k další nevýhodě 4K videa z iPhonu 6s a tou je právě YouTube. Apple přímo na svých stránkách navrhuje, abyste video upravili v iMovie pro iOS a rovnou jej nahráli na YouTube, který narozdíl od Vimeo, 4K plně podporuje. Jenže nahrané video na YouTube se zkompiluje a jeho kvalita plně neodpovídá kvalitě videa přehrávaného na Macu po překopírování z iPhonu. S tímto problémem jsem se setkal i já při pokusu nahrát na YouTube ukázkové video z mého iPhonu 6s. Právě z tohoto důvodu jsem se rozhodl nahrát video jako soubor na ulož.to, odkud si jej můžete po rozkliknutí obrázku níže všichni stáhnout a přehrát v plné kvalitě na svém PC nebo Macu. Jde jen o kraťoučké video, aby nebylo příliš obsáhle a mohl si jej stáhnout opravdu každý. Video bylo pořízeno v rychlosti, kdy jsem telefon rychle vytáhl z kapsy a začal okamžitě nahrávat. I přes mé rychlé pohyby je kvalita videa skvělá a není vůbec poznat, že jsem rychle máchal telefonem ve snaze stihnout vše zachytit.

reenze iPhone 6s 4K video

Resumé: pro někoho ano, pro jiné možná
Po vyčerpávajícím sepsání recenze iPhone 6s jsme se konečně dostali na konec. Abych vše shrnul do několika následujících vět, musel jsem hodně zapřemýšlet a zvážit všechna pro a proti. Dospěl jsem k názoru, že iPhone 6s je takový update smartphonu od Applu, který jsme tu ještě neměli. Sice na první pohled vypadá téměř stejně jako loňský model, ale uvnitř a částečně i na povrchu se dočkal mnoha razantních změn. V první řadě je zde 3D Touch displej, který je nástupcem technologie Multi Touch a posouvá nám ovládání telefonu na zcela novou úroveň. Je naprosto jasné, že 3D Touch nebo Force Touch displej začnou brzy nabízet i ostatní výrobci smartphonů, ale Apple se opět ujal vedení a diktuje, jak by mělo vše okolo displeje citlivého na sílu stisku vypadat. Zároveň jsem se dočkali příjemností jako Live Photos, rychlejšího Touch ID a pevnějšího těla, které jsou zajímavé, ale nedávají nám důvod pro upgrade. A nakonec tu máme to nejzásadnější – lepší zadní a především přední fotoaparát, podporu pro nahrávání 4K videa, ale hlavně výrazně rychlejší procesor, 2GB RAM, vylepšenou Wi-Fi anténu a dvojnásobně rychlejší LTE čip, který zajišťuje opravdu plynulé procházení webu na 4G, které už v České republice chytáte téměř všude. iPhone 6s je tak model, který tu ještě nebyl zejména z toho důvodu, že je s obrovským náskokem připraven na budoucnost. Myslím si, že pokud si pořídíte iPhone 6s, tak dlouhou dobu nebudete muset, kvůli obrovskému výkonu, přecházet na novější model.

Zároveň vřele doporučuji pořídit si iPhone 6s všem majitelům starších zařízení jako je iPhone 5s, 5 nebo dokonce 4s, protože rozdíl ve výkonu je jednoznačně obrovský a nový iPhone budete kvůli jeho rychlosti milovat. Ihned nebo po čase si zamilujete i větší uhlopříčku a pochopíte, že s větším displejem se pracuje mnohem lépe, rychleji a efektivněji. Navíc delší výdrž baterie je něco, čeho se u iPhonu 6s nabažíte do sytosti a najednou pochopíte, že váš starý model je už opravdu starý a že byl vlastně docela pomalý a malý.

Co se týče majitelů loňského iPhonu 6, tak u nich bych si troufl říct, že upgrade není úplně nutný. iPhone 6s je sice o poznání výkonnější, ale například kvalita fotografií není nikterak výrazně rozdílná, rychlejší spouštění aplikací je také zanedbatelné a výdrž na baterii je v podstatě stejná. Důvodem by mohl být zejména 3D Touch displej, rychlejší LTE, 4K video či výrazně lepší FaceTime fotoaparát. Toho samého a ještě něčeho navíc se ale dočkáme i za rok u iPhonu 7 a možná se dokonce zbavíme vystouplé čočky a nevzhledných pruhů.

Je tedy otázkou, zda chcete po roce opět vyprázdnit svou peněženku nebo si letos uděláte radost něčím jiným a půjdete až do dalšího modelu, který nabídne to samé včetně zcela nového designu a možná i většího progresu v oblasti pořizování fotografií. iPhone 6s je tu i včetně mnohých vylepšení, která opravdu lákají, a tak je jen na vás, zda do něho půjdete či nikoli. Větší porovnání s loňským modelem přineseme během následujícího týdne a vy tak budete moci získat přesnější informace, zda si příští pátek iPhone 6s pořídit či nikoli.

iPhone 6s 3D Touch

Dnes nejčtenější

.