Zavřít reklamu

mota-smartring-1_iconTim Cook ešte minulý rok v jednom rozhovore zažartoval, že ak Apple plánuje spraviť nejaké wearable zariadenie, jednoznačne to bude prsteň. Arabelu síce Apple nezopakoval, ale zdá sa, že spoločnosť minimálne pracovala na prsteni, ktorý by vládol všetkým. Spoločnosť totiž získala veľmi obsiahly patent, ktorý prezentuje prsteň s kopou senzorov a hardvérom, ktorý by ste v prsteni určite nečakali. Apple Ring, ako by ho spoločnosť s vysokou pravdepodobnosťou pomenovala, keby ho vyrobila, obsahuje totiž mikrofón, pohybové senzory, biometrické snímače, fotoaparáty, haptickú odozvu a dokonca by mal aj miniatúrny displej.

Zariadenie by fungovalo ako diaľkové ovládanie, s ktorým by ste vedeli ovládať všetko vo svojej inteligentnej domácnosti (Frodo už stanuje pred Apple Storom). Zaujímavé však je, že patent čiastočne pôsobí ako dokumentácia alebo zhrnutie všetkého, čo už vieme o Apple Watch, len s výnimkou toho, že sa jedná o menšie zariadenie, ktoré by ste digitálnou korunkou určite nevedeli používať. Prsteň by však podľa patentu mohol fungovať aj ako náhrada za korunku u hodiniek, takže teoreticky sa pozeráme na dokumentáciu zariadenia, ktoré sa zatiaľ nedostalo do produkcie. Veľkým problémom pri realizácii plánu by boli hlavne fotoaparáty, pretože spoločnosť vraví, že by tu bola selfie kamera, ako aj sekundárna kamera.

Apple Ring patent

Patent však využíva niekoľko technológií, ktoré sa dostali do ostatných zariadení ako je napríklad Apple Watch. V prsteni sa mal podľa Applu nachádzať haptický motorček Taptic Engine, ako aj technológia Force Touch, vďaka ktorej by vedel prsteň presne určiť, čo chcete spraviť. Zdá sa teda, že sa pozeráme na jeden z veľmi raných prototypov toho, ako si spoločnosť Apple predstavovala svoje prvé wearable zariadenie. Nakoniec od neho upustila a to, čo malo byť pôvodne súčasťou prsteňa, sa dostalo do väčších hodiniek. Prekvapivo má patent blízko k tvrdeniu analytika Briana Whita, ktorého v tej dobe nikto nebral vážne, pretože vravel, že Apple vyvíja prsteň na ovládanie Apple HDTV. Ani jeden z produktov sa ale do predaja nikdy nedostal.

Ak by ale Apple vyrobil všetko, o čom sa špekuluje, tak by sme mohli čakať, že prsteň by mal 1-5cm dotykovú vrstvu alebo ohnutý displej, ktorý by zobrazoval základné informácie na jednom riadku. Že sa to dá, viacmenej potvrdil Samsung so svojim fitnes náramkom Gear Fit pred rokom. Displej by využíval multi-touch v kombinácii s hlasovými povelmi a pohybovými gestami. V prvom rade by to však nebolo rozšírenie iPhonu, akým sú Apple Watch, ale skôr by to bola náhrada za Apple Remote. Spoločnosť sa ale nakoniec rozhodla ponechať klasický ovládač s tlačidlami, Siri a dotykovou plochou.

Apple Ring patent

O správnu detekciu pohybov by sa staral akcelerometer a gyroskop, zatiaľ čo o precíznejšie pohybovanie sa po menu by mohli užívatelia prechádzať prstom po dotykovej ploche, skoro tak ako keby točili digitálnu korunku na hodinkách. A pokiaľ by bolo treba narábať s viacerými prvkami naraz, užívateľ by mohol používať dva prstene naraz. Na vyhľadávanie obsahu na novej Apple TV by ste mohli taktiež použiť prsteň, stačilo by povedať do prsteňa hlasový povel pre Siri. Prsteň by si nakoniec šetril batériu a to tak, že by všetko spracovávanie obsahu malo na starosti zariadenie, s ktorým komunikuje.

Nakoniec by prsteň slúžil aj na Apple Pay a to zaujímavým spôsobom. Apple totiž vraví, že užívatelia by si mohli medzi sebou prenášať peniaze tak, že by si podali ruky, čím by vznikla komunikácia medzi dvoma prsteňmi. Aby to ale fungovalo a hlavne, aby platila vaša transakcia, museli by ste povedať zaklínadlo„Potrasením ruky so Stevom potvrdzujem, že mu posielam 20 dolárov.“ Prístroj sám o sebe by sa dal možno používať aj na ovládanie inteligentnej elektroniky (HomeKit) alebo na ovládanie infotainment systémov v automobiloch (CarPlay). Patent sám o sebe si Apple nechal zaregistrovať znovu v apríli/dubnu tohto roku s tým, že v patente odkazuje na nevydaný patent, ktorý si Apple nechal registrovať v roku 2014.

Apple Ring patent
Apple Ring iRing

*Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.