Zavřít reklamu

3D touch iconJak už mnozí z vás jistě zaregistrovali, včera jsme se vydali do německých Drážďan pro iPhone 6s. Od té doby jsme vám prozatím přinesli chudší unboxing, a to zejména kvůli tamním podmínkám, a pak několik málo ukázek, jak nový iPhone fotí. Samozřejmě, že nový fotoaparát není jedinou novinkou, se kterou iPhone 6s přichází a tou nejrevolučnější je zajisté 3D Touch displej, který iPhonu i celému iOS zajišťuje nové možnosti v ovládání, které jsou neuvěřitelně návykové.

Už hned po rozbalení a prvním vyzkoušení jsem si 3D Touch opravdu oblíbil. Apple již do systému implementoval několik funkcí, jenž nový displej přímo využívají a řekl bych, že užitečně. Máte možnost u některých aplikací na domovské obrazovce rozbalit menu, jenž nabízí rychlý přístup k některým funkcím, dále pak vyvolat multitasking, aniž byste museli 2x klikat na tlačítko home, namísto klávesnice vyvolat touchpad, díky kterému můžete rychle opravit chybu, vybrat text a podobně, zobrazovat náhledy odkazů, fotografií, zpráv atd., spouštět Live Photos a Live wallpapery, které si nastavíte a nakonec kreslit v aplikaci Poznámky slabší a silnější čáry.

Obrovskou silou ale bude využití od vývojářů třetích stran, kteří mohou 3D Touch využít a jeho funkce implementovat přímo do své aplikace. Prozatím jej využívá například Shazam nebo zejména pak Instagram, kde se 3D Touch neuvěřitelně hodí a vývojáři jej opravdu skvěle využili. Postupem času by novou funkci mělo nabídnout čím dál více aplikací, a uplatnění by si měl 3D Touch najít zejména pak v hrách nebo v aplikacích na úpravu fotografií a podobně.

iPhone 6s 3D Touch

Co mi na 3D Touch vadí? Abych jen novou funkci nechválil, zkusím i něco málo vytknout. Trochu mě zklamalo, že jsme se nedočkali očekávaného využití v Ovládacím panelu, kde bychom se po silnějším stisknutí například ikony pro zapínání/vypínání Wi-Fi proklikli přímo do nastavení bezdrátových síti. Stejného využití bychom se pak mohli dočkat i u Bluetooth a podobně. Stejně tak mě trochu mrzí, že Apple nepřidal rozbalení nabídky téměř pro všechny své aplikace. Právě například u nastavení by se mohlo využit rychlé prokliknutí do nastavení W-Fi nebo mobilních dat. Samozřejmě, že se jedná jen o dvě kliknutí úplně stejně, jako když Nastavení normálně otevřete a kliknete na položku Mobilní data, ovšem když už tu ta možnost je, tak mohla být využita a klidně i tak, že byste se pomocí 3D Touch dostali někam hlouběji do nastavení.

Další, co bych trochu vytkl  je trochu obtížnější vyvolání přepínače aplikací neboli multitaskingu. Pomocí 3D Touch jej vyvoláte tak, že na levé straně zatlačíte na displej a táhnete prstem po displej doprava. Můžete buďto si nechat zobrazit přímo všechny aplikace a mezi těmi listovat nebo se přepnout hned do „vedlejší“ aplikace, kterou jste spustili naposled před tou, ve které se právě nacházíte. Právě silnější stlačení okraje a následné táhnutí se někdy nepovede a chce to trochu trpělivost a přesně vědět, kde máte zatlačit a jak máte přejet.

To by bylo k novému 3D Touch displeji asi vše. Podívejte se níže ještě na naše video, kde vše můžete vidět v praxi:

Dnes nejčtenější

.