Zavřít reklamu

apple-logoHovorí sa, že spoločnosť Apple sa vyznačuje prehnaným dbaním o detaily u svojich produktov bez ohľadu na to, či ide o Mac, iPhone alebo len o smiešne malý iPod shuffle. Spoločnosť je skrátka synonymom pre perfekcionizmus v oblasti spotrebnej elektroniky a pokiaľ by ste ho prirovnali k Rolls-Royce alebo Bentley, nie ste ďaleko od pravdy. A pokiaľ pochybujete, tak máme pre vás pripravených 20 argumentov, ktoré hovoria, že Apple naozaj myslí na detaily a to v takej miere, ako žiadna iná spoločnosť na svete, aspoň teda ak ide o spotrebnú elektroniku. Tak teda začnime.

1) Poznáte to blikajúce svetielko na MacBooku Pro, ktoré svetielkuje, keď ho zaklapnete? Asi sa opýtate, že čo je na ňom také zvláštne, veď takto podobne blikajú aj mnohé ďalšie notebooky na trhu. Ale len podobne – Apple má totiž patent na svoj vlastný systém blikania, ktoré má rovnaký rytmus a rýchlosť, ako dýchanie. Takže vlastne by sa dalo povedať, že váš MacBook, keď ho zaklapnete, „dýcha“ a iba spí, nie je vypnutý. Podľa Applu je táto animácia pútavá z psychologického hľadiska a vyvoláva lepšie pocity. Toto svetielko nájdete aj na ďalších produktoch, napríklad na lampičke iMac G4.

MacBook Breathing Sleep Light

2) Ďalší zaujímavý detail, ktorý sa týka Macu, súvisí s kvalitou vášho hlasu pri telefonovaní. Poznáme všelijaké notebooky, ktoré sa vyznačujú potláčaním šumu pri telefonovaní cez Skype alebo pri nahrávaní zvuku. Noise Cancelling v podobe Applu je opäť inakší a keď telefonujete cez MacBook, počítač automaticky spomalí chladič, aby vás bolo počuť čo najlepšie. Samozrejme ak pri tom hráte LoL-ko alebo Civilization, tak musíte počítať s tým, že sa počítač zapotí oveľa rýchlejšie a bude mu trvať dlhšie, kým sa schladí po vypnutí hry.

MacBook Fan

3) Platí to aj pri MacBooku Air, ktorý je už tak tichý a že má ventilátor, som zistil až vtedy, keď som si tu pustil nejakú náročnejšiu hru. Tuším že to bolo GTA 3, ale to je jedno. Hlavné je, že aj MacBook Air, čo je veľmi príjemné a zaujímavé zariadenie, má svoje tajomstvá. Jedným z nich je Caps Lock, ktorý myslí na možné preklepy (presne tak, nie ste jediní, komu môže pri snahe o stlačenie A-čka ujsť prst o kúsok vedľa) a preto ak chcete stlačiť Caps Lock, musíte ho stlačiť silnejšie, než ostatné klávesy. Osobne som si najprv myslel, že to je len chyba u môjho modelu, ale ako sa neskôr zistilo, je to funkcia = It’s not a bug, it’s a feature. Tento trik funguje aj na novších modeloch MacBooku Pro.

Caps Lock

4) MacBook Pro má ešte jednu špeciálnu Profesionálnu funkciu. Je určená hlavne pre hudobných skladateľov, ktorí pracujú s Macom a potrebujú počuť čo najkvalitnejší zvuk. Preto sa vo vnútri MacBookov Pro ukrýva high-fidelity modul Toslink, ktorý sa aktivuje okamžite po pripojení optického výstupu k MacBooku Pro a vy tak môžete pracovať s hudbou v tej najvyššej možnej kvalite. Zaujímavý detail a rozhodne príjemný, to sa musí uznať.

MacBook Pro Toslink

5) A keď už hovoríme o skrytých veciach vo vnútri počítača, vedeli ste, že staršie Macy mali uprostred vrchnej časti ukryté magnetky, ktoré slúžili na dokonale vyzerajúce upevnenie iSight kamery? Rovnako tak sa nachádzala jedna magnetka aj na boku, pre prípad, že by si človek pripojil svoju webkameru radšej tam.

iSight

6) Ďalšia vec, ktorú ste si už pri svojom MacBooku určite všimli je, ako ľahko ho viete otvoriť. Je to extrémne jednoduché a stačí vám k tomu len jeden prst. Ja som si to všimol ihneď, hlavne preto, že pred ním som používal notebook s Windowsom, ktorý vydržal na jedno nabitie pol hodinu a pri snahe otvoriť ho jedným prstom sa toho veľa nezmenilo. U MacBooku môže za tento jednoduchý systém otvor, do ktorého mimochodom u staršieho MacBooku Air dokonale pasoval iPhone 4.

MacBook_Air_2011

7) Keď už som načal ten iPhone 4, môžeme sa pozrieť na iOS zariadenia. Najprv teda ten iPhone a pár zaujímavostí k nemu. Štvorka sa začala predávať v roku 2010, kedy mal na starosti dizajn iOS Scott Forstall a videli sme tu vtedajšie skeumorfické prostredie. Aj to ale disponovalo zaujímavými detailami a možno ste si všimli (na iOS 6), že posuvníky reagujú na pohyb akcelerometru a podľa toho sa animovali odlesky na nich, čím sa vyvolával dojem, že pracujete so skutočnými vecami. Aj keď teda ide o detail, ktorý si vedome všimol len málokto. Funkcia tu ostala len na rok, pretože následne bol Forstall vyhodený a na jeho miesto nastúpil Federighi a Ive a jeho tím úplne zmenil vzhľad systému.

Virtual Reflection iOS 6

8) Dôležitá vlastnosť iPhonu je samozrejme možnosť telefonovať. A ako ste si už zrejme všimli, tak na iPhone, keď vám niekto volá, máte dve možnosti, čo robiť. Buďto, keď máte zamknutý mobil, tak zdvihnete hovor tradičným gestom „Slide to unlock“ alebo potom keď ho používate, máte pred sebou dve tlačidlá, jedno na prijatie hovoru a druhé na jeho zamietnutie. Slide to unlock sa počas zamknutej obrazovky zobrazuje úmyselne, pretože prijatím hovoru zároveň odomknete svoj mobil.

iOS 7 Decline Accept Call

9) Slide to unlock bol tiež v iOS 7 ukrátený o šipku, ktorá vám ukazovala smer odomknutia. Smer odomykania tu bol ale stále vyjadrený svetelným lúčom, ktorý prechádzal zľava doprava. Toto pomohlo hlavne ľuďom, ktorí mali po prechode na iOS 7 problém s odomknutím svojho zariadenia, pretože si občas mysleli, že ho odomknú posunom sprava doľava a nie naopak.

slidetounlock

10) Na novších zariadeniach, konkrétne iPhone 5s a novšie, už Slide to unlock nemusíte nasilu používať, pretože tu máte Touch ID a spolu s ním rýchlejší spôsob ako odomknúť svoje zariadenie. Pri používaní si viete nastaviť hneď niekoľko rôznych odtlačkov a priradiť im jednotlivé funkcie. Ale kde by sa ešte mohol nachádzať nejaký detail? Ak si nie ste istý tým, čo robíte jednotlivými prstami, tak otvorte nastavenia Touch ID a priložte niektorý z prstov na Home Button. Mobil vám zvýrazní ponuku možností u daného prstu.

Fingerprint Organization

11) Jednou z možností, ako tie prsty využiť, je potvrdzovanie nákupov v iTunes Store, aj keď je pravdepodobnejšie, že dnes sa budú ľudia orientovať hlavne na Apple Music. Obchod však stále existuje, je aktívny a ľudia si v ňom môžu nakupovať svoju obľúbenú hudbu. Tlačidlo však bolo v starších verziách iOS umiestnené tak trochu nešťastne a stávalo sa, že človek jednoducho to tlačidlo stlačil omylom a namiesto toho, aby sa vrátil do predošlej ponuky, sa dostal do obchodu. Apple sa preto rozhodol tomu zabrániť a po novom je treba stlačiť to tlačidlo silnejšie alebo dvakrát, aby ste potvrdili, že naozaj chcete ísť do obchodu. Inak, kedy ste mali naposledy otvorený iTunes Store?

Store button

12) S hudbou je úzko spätá hlasitosť a s ňou aj ďalšia zaujímavosť. Keď sa „rozohníte“ a hodíte si rovno 100% hlasitosť, môžete si všimnúť, že posuvník sa pri tej sile odrazí od pomyselnej steny, ale zase sa k nej vráti. Funguje to samozrejme aj pri zmene jasu cez Control Center.

contrast-enhanced-control-center

13) V Control Center si tiež môžete aktivovať režim Do Not Disturb. A keď si ho už aktivujete, skúste sa pozrieť na ikonku mesiačika vo vrchnej časti obrazovky. Ako ste si potom mohli všimnúť, aj mesiac „prichádza“, aj keď v protismere. Tak či tak je to zaujímavý detail.

Do Not Disturb

14) Pokiaľ ide o vesmírne veci, tak aj tu má Apple jeden ďalší detail. Pokiaľ používate aplikáciu Maps a prehodíte sa do režimu satelitného pohľadu a oddialili ste sa až do vesmíru, tak ste si mohli všimnúť, že časť planéty je zahalená v tme a vidíte svetlá veľkomiest, ktoré boli vybudované ľudskou rukou. Mapy však zobrazujú stav v reálnom čase.

applemaps-0

15) Keď už sme teda prešli do vesmíru, tak jeden z ciferníkov pre Apple Watch ukazuje našu Slnečnú sústavu so všetkými planétami, ktoré okolo nej obiehajú. Je to rozhodne príjemná animácia, ale vedeli ste, že ona ukazuje skutočnú polohu planét v reálnom čase, na základe čo najpresnejších výpočtov? Výhodou pre Apple je, že Pluto už nie je brané ako plnohodnotná planéta a tak sa sem zmestia všetky planéty, ktoré obiehajú okolo Slnka štandardnou, kruhovou obežnou dráhou. No a zároveň to vyzerá krajšie, než keby sa tam prekrývali dve obežné dráhy.

Apple Watch Astronomy

16) Ďalší zaujímavý ciferník u Apple Watch sú kvety. Ako vraví Apple, tieto animácie neboli vytvorené počítačovo, ale boli vyfotené a nakamerované profesionálnou kamerou. Ako už potom dodal šéf vývoja Apple Watch, Alan Dye, vytvoriť najdlhšiu animáciu trvalo 285 hodín, teda takmer 12 dní, a tvorilo ju 24 000 záberov. Takže áno, hodinky Apple Watch sú síce predražené, ale platíte za to, že niekto si dal skutočne záležať na kvalite.

Apple Watch Flowers

17) Pomerne náročná bola aj práca na ciferníku s medúzou. Podobne ako kvety, aj tento bol vytvorený zo série snímkov. Apple si špeciálne kvôli medúzam postavil uprostred štúdia veľké akvárium, do ktorého umiestnil rôzne typy medúz a nahrával ich pri 300 fps.

Applewatch2-copy
18) A oba ciferníky sa vyznačujú tým, že poletujú uprostred tmy. Apple totiž u Apple Watch použil AMOLED displej iba kvôli tomu, aby sa podarilo dosiahnuť dokonalú čiernu, ktorá je ešte tmavšia než na iPhone, aby to vyzeralo, že obsah na hodinkách si poletuje uprostred ničoho a vytvára zároveň ilúziu, že displej je oveľa väčší, než v skutočnosti je. Ale ako je na tom v skutočnosti, to si všimnete pri používaní niektorých aplikácií s ponukou alebo pri pozeraní fotiek.

Apple Watch Hermes

19) Ďalším príjemným bonusom, ktorý mimochodom odlišuje Apple Watch od všetkej konkurencie, sú ľahko meniteľné remienky. Navrhnúť tento nenormálne jednoduchý mechanizmus (oproti drvivej väčšine hodiniek na trhu, nie len inteligentných) však Jonymu Ivovi trvalo rok. Je to vlastne dôkaz, že vytvoriť jednoduché veci trvá veľmi, veľmi dlho.

Apple Watch Bands

20) A kto vybudoval takúto firmu? Steve Jobs. Bohužiaľ, ten nás v roku 2011 opustil. Apple na jeho pamiatku pravidelne upraví web kvôli spomienke. Zmení aj favicon, ktorý je len polovičný.

Steve Jobs favicon

*Zdroj: BusinessInsider

Dnes nejčtenější

.