Zavřít reklamu

home buttonTisková zpráva: Tímto článkem navazujeme na předchozí díl, kde jsme se seznámili ve stručnosti s nešvary neautorizovaných servisů. Na úvod tohoto dílu si připomeneme desatero jak postupovat při opravě iPhonů nebo iPadů. Sestavili jsme jej ve spolupráci s pražským servisem zabývajícím se několik let servisováním Apple produktů.

Protože se stále hodně lidí ptá jaký je rozdíl mezi originálním dílem, certifikovaným a tzv. neznačkovým, proto zde uvádíme pro upřesnění.
„Originální díl je pouze díl, který byl do přístroje namontován ve chvíli výroby a jeho sériové číslo je uvedeno v rodném listě přístroje. Certifikovaný díl je díl, který je schválen pro osazování do přístrojů při servisní činnosti. Jedná se o díly, které mají svá vlastní sériová čísla a lišící se díl od dílu. Tyto komponenty pochází od autorizovaného výrobce.

Například dodavatel LCD panelů pro iPhony je Sharp. Výrobce na takové komponenty dává záruku 24 měsíců. Neznačkový díl je díl, který dělají OEM výrobci a tomu odpovídá i kvalita, respektive nekvalita. Záruka je maximálně 6 měsíců a i to je velmi nejisté. Případně sériová čísla jsou u všech stejné, aby budili zdání nějaké kvality. Tuto variantu volte snad, jen když budete mít opravdu velmi, ale velmi hluboko do kapsy„ říká Mirek Taller servisní technik iNdaput. Zpět však k nešvarům servisů.

  1. Vybírejte servis, který Vám zaručuje použití certifikovaných dílů
  2. Dbejte na obdržení řádného prodejního dokladu, servisní list s uvedenou 24 měsíční zárukou na daný komponent a sériové číslo měněného dílu.
  3. Vybírejte servis, který má nějakou historii
  4. Cokoli se Vám nebude zdát, odmítněte služeb servisu
  5. Nedávejte moc na recenze, často na dostupných fórech a komentářích, hanlivě píše často i konkurence, zvlášť když doporučuje konkrétní servis
  6. Nechte si vše řádně vysvětlit. Nebojte se zeptat
  7. Na žádost by vám měli bez problémů ukázat komponenty, které byly měněny (doporučuji o to požádat před servisním zákrokem)
  8. Zeptejte se i na případná rizika při opravě. Například možnost výskytu skrytých vad.
  9. Důkladně se seznamte s podmínkami servisu
  10. Než předáte přístroj na opravu, zálohujte si veškerá data

Původně jsem měli rozepsán úplně jiný článek, ale vzhledem k ohlasům na předchozí článek (Servis pro iPhone s neoriginálními díly: milionový business, který přeje šmejdům!) jsem se rozhodl tento trošku pozměnit. Někteří z Vás by rádi četli, kteří výtečníci vyprodukují leckdy opravdové hrůzy. Bohužel od majitelů přístrojů jsme zatím nedostali souhlas ke zveřejnění těchto servisů. Nicméně v komentářích se některé z nich objevili. Zcela upřímně chybu může udělat každý a některý díl může být špatný od výroby. Uvědomme si, že se jedná jen o techniku. O tom, ale o tom dnešní článek nebude. Dnes vám představím dva případy, které považujeme za krále všech hrůz, které se mohou v tomto odvětví vyskytnout. Horší je to v tom, že se jedná o poměrně známé servisy.

IMG_0131

Copak nám to tu vytéká?
Prvním případem je iPhone 5s. Zákazník do servisu přišel s tím, že si nechal kompletní LCD panel měnit v servisu XY po tom co mu přístroj vypadl a rozbilo se sklo (nikoli displej). V tomto servisu byl ujištěn a i na účtence měl uvedeno, že byl měněn kompletní LCD panel a to originál. Na účtence nebylo žádné číslo produktu a vyznačena záruka 6 měsíců. Jeho problém byl v tom, že si všiml, jak z LCD panelu jakoby něco vytékalo ven. Po otevření přístroje bylo zjištěno následovné.

  1.  Bylo měněno jen sklo s digitizérem, nikoli displej jak bylo avizováno. Sklo nebylo nijak označeno, čili se jednalo o ten nejlevnější produkt cca v částce 350 korun.
  2. Sklo bylo nekvalitně zasazeno a slepen. POZOR – TAVNOU PISTOLÍ
  3. Technik v nejmenované pražské firmě si nedal ani tu práci, aby vše bylo sesazeno, aby časem sklo nesjíždělo a to díky klasickým rázům. Proto se časem objevila tavná hmota, která připomínala lepidlo. Více na foto níže.
IMG_0130

Proč ta baterie nefunguje?
V tomto případě byla závada prostá. Opět se jednalo o servisovaný kus z jedné pražské firmy, zabývající se servisem iPhone. Zákazník k nám do Indaputu dorazil s tím, že měl před 6 měsíci servisovaný telefon ohledně špatné baterie. Jeho platba za baterii byla 1690 Kč na iPhone 4s. Opět se mělo jednat o originál baterii Apple a nyní pozor s kapacitou 1510 mAh. Podotýkám, že pro iPhone 4s je pouze k dispozici originální baterie o kapacitě 1430 mAh. Záruka tentokrát byla vyznačena jen na 3 měsíce.

IMG_0130

Po otevření i zkušený matador v servisu žasnul. Baterie v telefonu byla nějaké značku blue-tech, kapacita na baterii byla uvedena 1490 mAh. Navíc konektor baterie byl k základní desce přilepen zřejmě sekundovým lepidlem. Přes něj byla přelepena obyčejná adhesivní oboustranná páska. Velmi jemně a doslova pod lupou bylo zjištěno, že to sekundové lepidlo mělo svůj důvod. Technik v minulém servisu při demontáži původní baterie urval konektor na desce se vším všudy. Nemusím asi ani zmiňovat jak na toto zjištění reagoval zákazník. Byla provedena fotodokumentace a se zprávou předána zákazníkovi, který měl před sebou nemilý výstup. Obrázky z provedené fotodokumentace viz níže. Toto byl zřejmě největší amatérismus, který jsem kdy viděl uvedl“ Mirek Taller servisní technik iNdaput V Jámě 1, Praha1

  • Servis Indaput naleznete přímo zde.

IMG_0127
IMG_0129

Dnes nejčtenější

.