Zavřít reklamu

tim_cookAko často používate aplikáciu Akcie? Kedy ste naposledy hľadali polohu svojich kamarátov cez Find my Friends? A použili ste vlastne niekedy aplikáciu Kontakty, keď Telefón dokáže to isté? Presne to sú otázky, nad ktorými sa mohol zamyslieť nejeden čitateľ a používateľ Apple produktov. Je totiž jasné, že počet užívateľov, ktorých zaujímajú akcie Applu, je naozaj malý a práve preto niektorí hľadajú spôsob, ako skryť tento „zbytočný“ balast, ktorý len zaberá miesto v zariadeniach. Ako sa zdá, tak Apple o tom vie a potvrdil to aj samotný Tim Cook v rozhovore pre Buzzfeed. Ten poskytli serveru krátko po tom, ako CEO Applu spolu s Eddym Cue nečakane navštívili obchod Apple Store na 5th Avenue, ktorý je pokladaný za najikonickejší obchod spoločnosti na svete.

Jeho odpoveď bola rozhodne zaujímavá a môže naznačovať, že iOS 10, alebo skôr, iOS X, prinesie ľuďom možnosť odstrániť predinštalované aplikácie v prípade, že ich nechcú mať vo svojom telefóne: „Je to oveľa komplexnejšie, než sa zdá. Sú tu aplikácie, ktoré sú prepojené s ďalšími funkciami iPhonu. Ak by boli vymazané, mohlo by to spôsobiť problémy. Ale sú tu aj také aplikácie, ktorých vymazanie by nič nespravilo. Myslím si, že časom prídeme na spôsob, ako vám dať možnosť vymazať takéto aplikácie. Nechceme vám robiť neporiadok v mobile, nemotivuje nás to. Chceme, aby ste boli šťastní. Viem, že ľudia chcú mať takúto možnosť a hľadáme spôsob, ako to zrealizovať.“ Paradoxne však iOS 9 presúva ďalšie aplikácie priamo do systému, menovite Find my iPhone a Find my Friends. Takýmto spôsobom by mohla budúca aktualizácia priniesť možnosť vymazať aj napríklad Podcasty alebo iBooks. Popularita služieb však narástla, keď ich Apple predinštaloval do iOS.

iOS 9

iPhone 6s a súkromie

Tim Cook ďalej v rozhovore vyjadril svoj názor na zariadenia ako je iPhone 6s, iPad Pro a ďalšie. V prípade iPhone 6s povedal, že pre Apple bolo dôležité navrhnúť nové funkcie tak, aby nijak nenarúšali súkromie užívateľov, čo platí hlavne v prípade funkcie Hey Siri, ktorá môže byť na iPhone 6s večne zapnutá a počúva, až sa ozvie aktivačný príkaz: „Apple k týmto informáciám nemá prístup. Preto si nemyslím, že by sa ľudia mali obávať o súkromie, zvlášť keď sú informácie v ich zariadení a tie sú zaheslované.“ Samotný telefón podľa neho nie je len ďalším medziročným updatom a aj keď telefón vyzerá navonok rovnako ako iPhone 6, je tu veľa zmien, ktoré má na svedomí aj napríklad 3D Touch, lepší fotoaparát a pevnejšie telo. Funkciu živých fotiek okomentoval tak, že je to podľa neho médium, ktoré predtým neexistovalo – čo ale nie je tak celkom pravda, pretože funkcia bola dostupná už dávnejšie na konkurenčných zariadeniach. Zato veľmi veľkou zmenou je 3D Touch, vylepšený Force Touch, ktorý bol predstavený pôvodne pred rokom ako súčasť Apple Watch. Osobne mu táto funkcia urýchľuje prácu s e-mailami, pretože stačí spraviť jeden alebo dva kroky namiesto troch-štyroch.

iPhone-6s-3d-touch FB

iPad Pro

Apple predstavil minulý týždeň ďalšie zaujímavé zariadenie a aj keď pôvodne voči nemu boli ľudia skeptickí, spoločnosť naozaj predstavila zariadenie, ktoré môže niektorým užívateľom úplne nahradiť notebooky. Tomu odpovedajú aj vyššie ceny, iPad Pro sa totiž predáva od 799 dolárov za základnú 32GB verziu. „Myslím si, že niektorí ľudia si už nikdy nekúpia počítač, pretože teraz sme v dobe, kedy iPad dokáže presne to, čo chce väčšina ľudí robiť so svojimi počítačmi,“ vraví Cook, ale varuje, že iPad nemusí nahradiť Mac: „Mac je ale naďalej veľkou časťou Applu a vidím tu dlhodobý rast.“ Samotný iPad Pro ponúka niekoľko doplnkov, pri ktorých vie naozaj nahradiť notebook, najmä teda u užívateľov, ktorým to stačí na prácu s internetom a dokumentami ak pri tom potrebujú multitasking. Svoje využitie si nájde aj u grafikov vďaka peru Apple Pencil.

Tim Cook

 

 

*Zdroj: Buzzfeed

 

Dnes nejčtenější

.