Zavřít reklamu

iPhone 5 4G:LTE icon
Bydlíte nebo pohybujete se v místě, kde byste měli chytat úplně bez problému všude 4G, ale váš iPhone vám ve většině případů ukáže jen E nebo 3G, výjimečně ve velkých městech 4G? Pokud máte iPhone 5C/5S nebo novější, tak je chyba u vašeho operátora, ale pokud máte iPhone 5, tak je čas na upgrade.

Když Apple přesně před třemi lety představil iPhone 5, chlubil se telefon podporou 4G sítí, čímž se stal velkým lákadlem především v USA a dalších zemích, kde už se 4G výrazně rozšiřovalo. U nás však podpora 4G byla jen v plenkách a v té době tak maximálně probíhaly testy rychlé sítě v okolí Brna a později také v Praze. Jenže postupem času se 4G hodně rozšířilo a iPhone 5 je u nás stále populární smartphone a mnozí se domnívají, že budou chytat rychlý internet téměř na každém kroku, jelikož pětkový iPhone přece 4G/LTE sítě podporuje. Pravda je to ale jen částečná, pojďme si povědět proč.

Například takové O2, se kterým mám osobní zkušenosti, podporuje 4G/LTE na frekvencích 800, 1800 a 2600 MHz, přičemž 800 MHz je samozřejmě úplně nejrozšířenější, jelikož umožňuje pokrýt rozsáhlou oblast při použití jen několika vysílačů, což je pro O2 levnější a pro zákazníka podle jejich slov dostačující – 4G na této frekvenci je totiž pomalejší. Na vytížených místech jako jsou například různá obchodní centra, nádraží a jiné oblasti pak operátoři používají vyšší frekvence, aby zákazníkům nabídli stále rychlý internet i v době, kdy ho současně využívá několik stovek lidí. Frekvence 2600 MHz se pak používá na místech, kde předchozí dvě nestačí, což je v současnosti snad jen v části Prahy (mapa pokrytí rozdělení podle frekvencí neukazuje).

Jenže iPhone 5, který 4G podporuje, už ale nepodporuje u nás nejrozšířenější frekvenci 800 MHz, na kterém běží 4G téměř v celé České republice. Často se pak stává, že zákazník chytá jen EDGE nebo 3G a na 4G narazí zřídkakdy a to jen ve větších městech. Takový iPhone 5C, který z iPhonu 5 přímo vychází a nabízí i stejné vnitřnosti už ale frekvenci 800 MHz podporuje. Jak je to možné? Apple totiž použil u barevného iPhonu modernější LTE anténu, která podporuje více evropských frekvencí.

Pokud tedy chcete mít rychlý 4G internet na každém rohu a vlastníte iPhone 5, tak vám nezbývá nic jiného, než upgradovat na novější model. Postačí klidně dnes již levný iPhone 5C nebo pořád kvalitní iPhone 5S. Pokud to myslíte s 4G/LTE opravdu vážně, tak se vyplatí nejnovější iPhone 6s, jelikož ten disponuje novým LTE čipem, který je teoreticky až dvojnásobně rychlejší než ten v iPhonu 6, tudíž je připraven i na budoucnost.

iPhone 5 4G:LTE

Dnes nejčtenější

.