Zavřít reklamu

Siri iOS 9 iconiPhone 6s so sebou priniesol dvojicu funkcií, ktoré sú rozhodne zaujímavé, menovite Live Photo a Hey Siri, čo je večne zapnutá hlasová asistentka. Po prvotnom nadšení z noviniek sa však niektorí začali pýtať na to, ako tieto funkcie fungujú a či náhodou nešpehujú užívateľov. Preto Apple, aby zatratil akékoľvek obavy o stratu súkromia, na svojom webe popísal, ako nové funkcie fungujú a ako udržujú vaše súkromie vašim. Týka sa to samozrejme oboch funkcií, pretože Live Photos zaznamenávajú, čo sa deje pred fotkou a súčasne zaznamenávajú zvuk, aby bolo možné vytvoriť trojsekundový klip, ktorý ukazuje niečo zo zákulisia. No a samozrejme funkcia Hey Siri, pokiaľ je stále zapnutá, sleduje, či užívatelia nezapnú asistentku s pomocou hlasového príkazu „Hey Siri“. Teda mikrofón je v podstate stále zapnutý.

Spoločnosť vraví, že všetko navrhla tak, aby to do vášho súkromia nijak nezasahovalo. V prípade funkcie Live Photo všetko funguje tak, že aj keď fotoaparát neustále nahráva, čo sa deje, tento obsah sa ukladá len do RAM-ky a uloží sa vždy len 1,5 sekundy predtým, ako užívateľ stlačí spúšť. Všetko, čo bolo zaznamenané skôr, sa neukladá a ani sa tieto dáta neodosielajú zo zariadenia na vzdialené servery. Môžu sa odoslať len zhotovené Live Photos, ale aj to len v prípade, že užívateľ používa iCloud Fotoknižnicu alebo inú cloudovú službu na zálohu dát (prípadne ich pošle na nejakú službu). Funkcia Live Photos je defaultne zapnutá, ale užívateľ ju môže kedykoľvek vypnúť kliknutím na oranžovú kruhovú ikonu vo vrchnej časti obrazovky.

iPhone 6s Live Photo

Funkcia Hey Siri bola pre zmenu navrhnutá tak, že telefón zisťuje, kedy užívateľ povie rovnomenný hlasový príkaz, ktorý aktivuje hlasovú asistentku. Do toho momentu mobil nič nenahráva, neukladá a neposiela na vzdialené servery. Kvôli súkromiu aktivácia funkcie pozostáva z dvoch krokov. V prvom kroku telefón sleduje, či nebude v jeho blízkosti povedané slová Hey Siri. Keď ho započuje, porovná hlas s tým na nahrávke, ktorú ste vytvorili pri nastavovaní funkcie. V prípade, že nejde o rovnaký hlas, funkcia sa neaktivuje. Narozdiel od hlasových príkazov, ktoré sa odosielajú na vzdialené servery aby vám vedela Siri odpovedať, sa príkaz Hey Siri ukladá priamo do zariadenia. Telefón začne komunikovať so vzdialeným serverom až po aktivácii funkcie, avšak tieto dáta sú šifrované, používajú náhodný token a neobsahujú informácie o svojom užívateľovi, ani jeho Apple ID. Po vypnutí Siri na iPhone dôjde k odstráneniu všetkých dát, ktoré s ňou boli spojené.

iOS 9 Siri

*Zdroj: TechCrunch

Dnes nejčtenější

.