Zavřít reklamu

iPhone 6s kameraMinuloročné modely iPhonu ma osobne veľmi nezaujali, skôr som mal pocit, že sa pozerám len na zväčšený model, ktorý donúti ľudí vzdať sa Androidu a prejsť na platformu iOS. Spoločnosť však predstavila iPhone 6s a ukázala mi niekoľko dôvodov, prečo by som mal začať túžiť po novom iPhone. Okrem technológie 3D Touch, na ktorú sa neskutočne teším (a ľutujem, že nás Apple nepozval na event), sme videli aj novú funkciu Live Photos, ktoré dodajú iPhonu viac života a robia z neho viac, než len ďalší mobil na trhu. Je to vlastne funkcia, pri ktorej telefón natočí 3-sekundové video a keď sa pohybujete po svojej fotoknižnici, vidíte, že aj fotografie ukrývajú svoj príbeh.

Keď fotku podržíte, môžete ho spustiť a môžete tak nahliadnuť do zákulisia danej fotky, čo je pre mňa ako pre fanúšika fotografie celkom príjemný bonus. Lenže je treba rátať s tým, že takéto živé fotky zaberú viac miesta než statické snímky. Teraz už máme odpoveď na to, či sa oplatí robiť fotky za cenu rýchlejšie ubúdajúcej pamäte v iPhone. Podľa toho, čo zistil TechCrunch, zaberá živá fotka približne dvakrát toľko miesta čo statická 12-megapixelová fotka. Znamená to teda, že priemerná Live Photo zaberá 10-11MB, pokiaľ vezmeme do úvahy, že 12MP fotka v JPG zaberá zhruba 5,5 MB (overené na Galaxy S4).

Živé fotky budete môcť pozerať na všetkých iPhonoch, iPadoch, Macoch a aj na Apple Watch so systémami iOS 9, El Capitan alebo watchOS 2, takže ich budete môcť ukázať svojim priateľom aj na starších zariadeniach, než sú iPhone 6s a 6s Plus. Spoločnosť zároveň sprístupní toto API pre vývojárov, ktorí majú možnosť ho zakomponovať do svojich aplikácií – Facebook zavedie podporu živých fotiek ešte tento rok. Zaujímavá je aj skutočnosť, že Live Photo by ste mohli začať fotiť aj na starších zariadeniach, pretože Fotoaparát vraj začína snímať scenériu už po tom, ako ho zapnete. Samotná Live Photo je vlastne zhlukom fotiek vo formáte JPG, ktoré sú prevedené do animácie (narozdiel od klasického GIF-u majú viac farieb). Pri ich tvorbe sa zvuk nahráva samostatne a následne je len „prilepený“ ako dodatok k fotkám. Pretože ide ale o zhluk statických fotiek, je možné posielať aj statické snímky, ktoré nezaberú toľko miesta. Aspoň to naznačuje technologický nadšenec Daniel Matte, ktorý mal možnosť rozprávať sa s jedným z pracovníkov Applu, ktorí boli prítomní na evente.

iPhone 6s Live Photo

*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.