Zavřít reklamu

FiiO X1iPod classic patril medzi najobľúbenejšie produkty Applu, no pred rokom mu dal Apple svoje posledné “zbohom” a legendu stiahol z predaja. Ako argument potom Tim Cook povedal, že iPod classic už jednoducho používal staré komponenty a ich výroba bola pre dodávateľov v roku 2015 veľmi komplikovaná a zbytočne zaberala kapacity, ktoré mohli byť použité efektívnejšie. iPod sa teda prestal definitívne predávať a po rokoch z trhu zmizol posledný produkt, ktorý ponúkal obľúbené tlačidlo Click Wheel, s ktorým sa dali mimo iného hrať hry. A tak na trh prišla zaujímavá náhrada, hi-fi prehrávač FiiO X1, ktorý sa zmestí do vrecka a pritom ponúka kvalitnejší prenos hudby, než mobil. Na úvod síce človeka môže odradiť fakt, že FiiO je čínska značka, ale priznajme si, vyrába sa tam všetko a aj Xiaomi je dnes jednou z troch najobľúbenejších značiek smartfónov. FiiO je navyše na trhu niekoľko rokov a špecializuje sa na kvalitnú zvukovú techniku a jedným z jej prvých produktov bol napríklad cenovo dostupný zosilovač E1, ktorý sme recenzovali už pred nejakým časom. Teraz máme k dispozícii hudobný prehrávač a práve ten idem v tejto chvíli zrecenzovať.

FiiO je na pohľad veľmi minimalistické. Krabička od produktu je drobná, zato v nej nájdete všetko dôležité a aj nejaké príjemné bonusy. Okrem prehrávaču a USB káblu tu nájdete aj gumený ochranný obal, fóliu na displej a sadu nálepiek, s ktorými si môžete prispôsobiť vzhľad svojho prehrávaču. Od spoločnosti, ktorá nemá zrovna tak veľké meno ako napríklad Sony, to je vskutku milé gesto; iba málokedy sa vám vstane, že by vám spoločnosť pribalila do balenia svojho najlacnejšieho prehrávaču takéto bonusy (nie je to ale tak lacné ako zosilovač FiiO E1).

Dizajn

Po dizajnovej stránke sa prehrávač veľmi nápadne podobá na iPod classic, alebo skôr na prvé modely iPodu, kde ešte nebol Click Wheel tak vyspelý ako u novších modelov. Tento fakt vo mne vzbudil dojem, že FiiO sa snaží nahradiť iPod, čo sa mu už ale viacmenej dá odpustiť, pretože jeho tvorcovia stavili na kvalitu a nielen, že použili hliníkové telo, ale tiež použili kvalitný hardvér, ktorý sa používa vo vysokokvalitných prehrávačoch. Takže, dalo by sa povedať, že čínsky výrobca so svojim výtvorom vzdáva poctu Applu a iPodu, na ktorý dnes môžeme už len spomínať. FiiO však ponúka niekoľko vlastných ovládacích prvkov, ktoré ho líšia. Základným prvkom je síce točivé koliesko s tlačidlom v strede, lenže tu funguje koliesko len na pohyb po menu a na zmenu hlasitosti, zatiaľ čo stredové tlačidlo spĺňa funkciu “potvrdenia” a spustíte/pozastavíte ním aktuálne prehrávanú skladbu. Po jeho bokoch sa potom nachádza štvorica tlačidiel, ktoré slúžia na prepínanie sa medzi skladbami, ako aj na návrat do predošlej ponuky a tiež je tu tlačidlo pre zobrazenie možností (dostanem sa k nemu neskôr). Nakoniec na bokoch nájdete tlačidlá pre zapnutie prehrávača, na zmenu hlasitosti a tiež je tu otvor pre microSD kartu s kapacitou do 128GB. Tlačidlá na zmenu hlasitosti budete používať častejšie, než koliesko, pretože s ním môžete meniť hlasitosť len keď máte zapnutú obrazovku a už ste stlačili niektoré z tlačidiel na boku.

FiiO-X11

Zadná strana sa snaží byť minimalistická, ale túto snahu prekazila povinnosť tlačiť na produkt ikony rôznych úradov a regulácií, ako je napríklad FCC. Okrem toho sú licenčné texty napísané veľkým písmom a je vidieť, že zaberajú celkom dosť miesta. Čo musím oceniť je skutočnosť, že celé telo je vytvorené z hliníku, ktorý je matný a znižuje sa tým riziko, že by došlo k viditeľnému poškriabaniu pri bežnom používaní. U iPodu sa to teda povedať nedalo, vzhľadom k tomu že jeho zadná strana bola z lesklej nehrdzavejúcej ocele, ktorá bola lapačom škriabancov.

FiiO X1 nemá svoje vlastné úložisko a práve preto tu nájdete slot pre microSD kartu, vďaka ktorej si môžete vytvoriť v podstate akúkoľvek kapacitnú verziu prehrávaču. Pamäťová karta tu poslúži ale len na ukladanie hudby, pretože narozdiel od iPodu, FiiO podporuje iba hudbu, ale nie videá alebo fotky. Ako rýchlo ho zaplníte, to je len na vás, ale pokiaľ ste audiofil, tak aj tých 128GB sa vám začne míňať celkom rýchlo – FiiO sa totiž zameriava priamo na high-fidelity a tak okrem tradičných formátov podporuje aj napríklad FLAC, Apple Lossless, WAV a ďalšie, ktoré počúvate so slúchadlami ako sú AKG alebo Beyerdynamic DT-440 (Recenzia tu). Na synchronizáciu obsahu navyše nemusíte používať iTunes, hudbu skrátka len kopírujete alebo presúvate z počítača na pamäťovú kartu. Dá sa to spraviť dvojako, buď pripojíte prehrávač k počítaču, alebo doň vložíte pamäťovú kartu s adaptérom. Je to teda rýchlejší proces, ale nie je to nič výnimočné, predsa len kopírovanie hudby na pamäťovú kartu nie je novinka.

FiiO X1

Užívateľské prostredie

Ešte predtým, ako sa pozriem na samotnú hudbu, poďme sa pozrieť na užívateľské prostredie. To hrá pri hudobnom prehrávači celkom dôležitú rolu, obzvlášť keď displej zaberá 40% prednej strany. UI je tu pomerne jednoduché a určite je spravené lepšie oproti tomu, s ktorým sa snažili ostatní výrobcovia zosadiť iPod z trhu. Nie je však úplne dokonalé a stále tu zostáva priestor na zlepšenie. Napríklad taká vec, ktorá nebola dotiahnutá úplne do konca je, že displej môžete zapnúť jedine bočným tlačidlom, nie tlačidlami na zmenu hlasitosti alebo napríklad stredovým tlačidlom v koliesku. Čo sa týka prostredia, tak hlavná ponuka je celkom jednoduchá a všimnete si na nej len pár sekcií, z čoho 3 sa týkajú len samotného prehrávania a hudobnej knižnice. Ďalšie dve potom slúžia ako nastavenia hudby a nastavenia prehrávaču, kde si môžete nastaviť jazyk (nepodporuje češtinu ani slovenčinu). V nastaveniach hudby si potom môžete vybrať niektorý z predvolených ekvalizérov alebo si môžete vytvoriť svoj vlastný.

FiiO X1 interface

Zvuk

Ekvalizér je veľmi dôležitým faktorom pri počúvaní hudby, keďže ovplyvňuje to, ako budú znieť vaše najobľúbenejšie sklady. Na výber je 6 predvolených ekvalizérov a potom je tu jeden, ktorý si môžete vytvoriť vy, úplne sami. Ten si upravujete s pomocou stredového kolieska a máte v ňom milióny kombinácií. Osobne síce ekvalizéry nepoužívam nikde, ale tu som to skúsil a zapnutie rockového ekvalizéru sa ukázalo ako dobrá voľba, keďže skladby od kapiel ako The Cranberries alebo Survivor sa mi počúvali lepšie so zapnutým rockovým ekvalizérom. Ďalej je tu nastavenie pre metal, jazz, klasickú hudbu a tiež pre popové skladby.

Keď som už načal nejaké tie kapely, tak sa pozriem na to. Osobne mám viacero rockových skladieb vo formáte FLAC a album od The Cranberries, na ktorom je aj legendára skladba Zombie, tak ten som si pridal na pamäťovú kartu. Prehrávač nemal s prehrávaním žiadne veľké problémy, teda v prípade Dark Side of the Moon sa mi stala siutácia ako na iPhone. Problém je, že tento album mám vo formáte ALAC a skladby majú okrem šialenej veľkosti na disku aj šilené parametry (352.800 KHz; 11289kbps). Vo výsledku som si tak nemohol vypočuť tento album, čo je spôsobené faktom že FiiO podporuje maximálne 192 kHz vzorkovaciu frekvenciu u skladieb. Pri Queene, Cranberries a ďalších skupinách, ktoré mám taktiež vo FLAC, som ale tento problém nemal a ich prehrávanie mi išlo v pohode. Zaujímavé je však, že mi išli len niektoré skladby vo formáte AIFF a nejak som nedokázal prísť na to, čo za týmto problémom stojí. S ostatnými formátmi (WAV, FLAC, Apple Lossless) som však problém nemal.

FiiO X1 equalizer

Prehrávač obsahuje vysokokvalitné DAC Texas Instruments PCM5142 v kombinácii so zosilovačom Intersil ISL28291. Kvalitný hardvér sa samozrejme odrazil na tom, ako znie výsledný zvuk. Kvalita zvuku je tu v porovnaní s iPhonom 5c na veľmi vysokej úrovni, ale na druhú stranu by som povedal, že basy tu nie sú také výrazné ako na mobile. Z toho som teda usúdil, že FiiO je určené skôr na vychutnanie si klasických skladieb, ktoré boli vytvorené s použitím skutočných hudobných nástrojov a nie počítačovo. Napríklad rockové skladby tu znejú veľmi pekne a dôverne, čo bolo počuť veľmi dobre pri cinkaní zvončekov na bicykloch v tej známej skladbe od Queenu a následne ho vystriedal Rockyho pohľad do tigrích očí od Survivor. Veľmi dôverné podanie zvuku som zažil aj pri The Wall a tento album som si tu vypočul úplne celý. Pri hip-hope a elektronickej hudbe bol ten zážitok ale horší, pretože ako hovorím, basy boli slabšie a pri týchto žánroch ich preferujem hlasnejšie. Výšky a stredy sú ale výrazne detailnejšie. Rozdiely boli počuteľné aj keď som si porovnal MP3 a FLAC verzie albumu od Madonny, The Beach Boys a ďalších umelcov. Teda, v prípade Madonny boli prítomné aj syntetizéry, kde bolo pri porovnaní MP3/FLAC počuť zreteľnejší zvuk. Dôležitý rozdiel je aj v hlasitosti – FiiO je už pri 40% hlasitosti hlasné tak ako iPhone na 70%, čo tiež hrá dôležitý aspekt pri celkovom zážitku z počúvania hudby.

FiiO X1

Resumé

Summa summarum, spoločnosť FiiO vyrobila prehrávač, ktorý svojim dizajnom nápadne pripomína iPod, ale vzhľadom k vysokej kvalite spracovania by som povedal že tu nejde o kopírovanie dizajnu, ale skôr o vzdanie pocty iPodu classic, teda tomu, čo to všetko začal. V modernej dobe tiež kandiduje na “náhradu” za iPod, ktorý dostal červenú a celkom oprávnene, keďže oba prehrávače sú vysokokvalitné, jednak po stránke prevedenia a jednak po stránke zvuku. Po stránke prevedenia je možno čakať prémiové materiály, teda nie plast ako býva zvykom u bežných MP3/MP4 prehrávačov. Po stránke zvuku potom treba čakať naozaj kvalitné podanie, o ktoré sa stará kombinácia kvalitného DAC spolu so skladbami v bezstratovom formáte – podporuje totiž 24-bit 192 kHz zvuk, ktorého podporou disponujú len niektoré vreckové zariadenia – ak by ste napríklad chceli počúvať takúto hudbu na svojom iPhone (cez VLC), skladby začnú po chvíli sekať, pretože iPhone ho nezvláda spracovať. Kvalitnú reprodukciu je možné čakať u rockovej hudby, u hudby 80-tych rokov a iných skladbách, ktoré používajú fyzické hudobné nástroje, teda nejde o modernú elektronickú hudbu alebo o hip-hop. Ten sa tu počúva síce dobre, ale FiiO X1 nemá tak silné basy, že by si to človek vedel vychutnať. Rovnako tak je treba sa zmestiť do parametrov, konvert skladieb zo SACD pri zachovaní pôvodnej kvality tu neprehráte. Na záver ešte treba spomenúť výdrž batérie – tá je veľmi slušná a pri bežnom používaní viete vybiť prehrávač za asi 6 hodín počúvania hudby. Pokiaľ denne strávite chvíľu tým, že počúvate hudbu, tak ho vybijete za také 2-3 dni.

FiiO X1

Dnes nejčtenější

.