Zavřít reklamu

Android ill iconOperační systém Android si získal svou popularitu především z toho důvodu, že je na rozdíl od iOS otevřený všem možnostem a bezproblémově do něho lze nahrát aplikace z internetu, k čemuž uživatel nepotřebuje ani nějaké vědomosti v oblasti informačních technologií. Zastánci Androidu totiž často kritizují iOS, že na něm nelze téměř nic upravovat a všechny aplikace je nutné si stahovat z App Storu. Jenže vše má své důvody a Apple moc dobře ví co dělá, když nechává stále iOS uzavřený jak nejlépe to jen jde.

Nejnovější odhalení totiž ukazuje, jak je Android nebezpečný a jak se jeho uživatelé mohou nechat snadno nachytat a dokonce vydírat. Aplikace s názvem Adult Player, která je určena pro Android totiž láká na zájemce na erotický obsah. Prezentuje se jako přehrávač erotických videí a tím tak snadně otevírá dveře uživateli di pornografického světa. Jenže nic není tak, jak se na první pohled zdá. Jakmile totiž uživatel aplikaci otevře, tak ta začne bez jeho vědomí pořizovat fotografie, které pak ukládá a odesílá neznámo kam. Chvíli se zdá, že je vše v pořádku, ale po nějaké době, když už má aplikace dostatek vašich možná i lechtivých fotografií, zablokuje Adult Player kompletně celý telefon a začne vydírat svého uživatele, aby zaplatil přemrštěnou částku, jinak nebude jeho telefon odblokován a fotografie se objeví bůhvíkde. Nepomáhá ani restart zařízení, jelikož i po něm se stále objevuje zamčená obrazovka s oznámením, že chce musíte nejprve zaplatit a až poté bude váš telefon odemčen.

Adult Player je tak velice podobná aplikace jako jeden vir určený pro počítače s Windows, který dokázal systém zablokovat a požadoval po uživatelích $100 (2 400 Kč) za odblokování. Jenže aplikace Adult Player zachází ještě mnohem dál a chce po uživatelích neuvěřitelných $500 (12 000 Kč), za což už by si mohli koupit nový iPhone 5c a být v bezpečí.

Na problém upozornila společnost Zscaler, která Adult Player podrobila kompletní analýze a zjistila, jak přesně funguje. Společnost ale dodala, že aplikace se naštěstí nedá stáhnout z obchodu Google Play, kde by jistě napáchala mnohem větší škody. I přesto ale byla snadno přístupná a dalo se jí vyhledat a stáhnout bezproblémově přes Google vyhledávač.

Adult-Player-ransomware1

Adult Player Android
*zdroj-obrázek: novinky.cz

*zdroj: cultofandroid

 

Dnes nejčtenější

.