Zavřít reklamu

Apple TV logo
Spoločnosť Apple na dnešnom evente predstavila to zariadenie, na ktoré sme čakali posledného 3,5 roka. Ide teda o jedno z najväčších oznámení posledných mesiacov a o ďalšiu veľkú novinu po boku Apple Watch a MacBooku, ktorý sa mi osobne začína tak trochu páčiť. Nová Apple TV sa po dizajnovej stránke podobá na posledné dva modely, ale je o trochu väčšia. Ale vadí to? Nie. Ešte stále je to drobné zariadenie s naozaj veľkými schopnosťami, ktoré môžete mať vo svojej obývačke a ktoré môže po novom slúžiť aj ako centrálny hub pre HomeKit a vy tak môžete ovládať všetku inteligentnú elektroniku vo svojej domácnosti aj na diaľku, pokiaľ máte svoju Apple TV zapnutú a pripojenú k domácej WiFi sieti.

Hardware

Nová Apple TV si zachovala prakticky rovnaký dizajn ako jej predchodkyňa, len s tým rozdielom že je o niečo väčšia kvôli výkonnejšiemu hardvéru, ktorý ju poháňa. Totiž, zatiaľ čo v predošlej sa nachádzal jednojadrový čip Apple A5 v kombinácii s 512MB RAM, v novej Apple TV nájdeme dvojjadrový, 64-bitový procesor Appla A8 spárovaný s 1GB RAM. Ak nás benchmarky neklamú, tak potom sa môžeme dočkať až 15-násobného nárastu výkonu, čo je už dostatočne veľký nárast preto, aby nová Apple TV disponovala novinkami ako je App Store a podpora hier. Zariadenie ďalej obsahuje vstavané 32GB alebo 64GB úložisko, čo je štvor- a osemnásobok oproti predošlej generácii.

Apple TV

Čo je ale prvoradé je fakt, že úložisko je teraz užívateľsky prístupné, vďaka čomu si môžu už samotní užívatelia organizovať jeho obsah. U predošlej generácie totiž 8GB úložisko slúžilo len na cache. Napriek veľkému výkonu, ktorý sa prejaví hlavne v hrách, sa Apple rozhodol pre konzervatívne 1080p rozlíšenie, aj keď iPhone 6s už podporuje 4K rozlíšenie. Dôležitým aspektom v oblasti hier je tiež podpora pre technológiu Metal, ktorú môžu využívať vývojári pre vyťaženie maxima z grafiky, ktorá sa nachádza v čipe Apple A8. Hry budú vďaka tomu vyzerať kvalitnejšie a áno, z novej Apple TV sa môže stať lacnejšia herná konzola, ale je celkom odvážne tvrdiť, že by po stránke hernej stránke konkurovala PS4 a Xboxu One. Skôr je to konkurencia pre starší Xbox 360 a PlayStation 3.

IMG_1884

tvOS

S veľkým výkonom prichádza veľká zodpovednosť inovácia. Po boku nového hardvéru prišlo aj na softvér a zariadenie, ktoré doteraz dostávalo len nevýrazné softvérové updaty, dostalo plnohodnotný operačný systém tvOS, po vzore watchOS a iOS. Pod novým systémom si však netreba predstavovať niečo, čo sa človek bude musieť učiť ovládať krok po kroku. V skutočnosti má totiž tvOS rovnaký dizajn prostredia ako terajšia Apple TV, len s tým rozdielom, že sú tu nové ikony ako je napríklad App Store. Taktiež je tu biele pozadie a priesvitné prvky, ktoré už môžete veľmi dobre poznať z iPhonu a OS X Yosemite.

Siri Apple TV

Medzi také najdôležitejšie funkcie v novom prostredí patrí digitálna asistentka Siri, ktorá je úzko prepojená so všetkým vo vašej Apple TV a nie je náhoda, že práve tento rok sa Apple rozhodol sprístupniť Siri vo forme Proactive Assistant aj pre vývojárov. Na Apple TV využíva rovnaké rozhranie, konieckoncov beží na upravenom iOS 9. Asistentku môžete použiť na vyhľadanie obsahu v aplikáciách, ktoré sú dostupné na vašej Apple TV, v obchode iTunes, v službe Apple Music, Hulu, Netflix, Showtime, HBO a v ďalších službách. Siri aktivujete s pomocou dedikovaného tlačidla na ovládači, ktorý prešiel výraznou premenou oproti doterajšiemu. Siri tiež reaguje na niektoré úplne nové príkazy, napríklad s ňou môžete pretáčať film, môžete vybrať konkrétnu epizódu seriálu s vašim obľúbeným hercom alebo môžete Siri požiadať, aby posunula video dozadu a zapla titulky, pokiaľ ste nerozumeli, čo sa povedalo. Okrem toho je prístup k aplikáciám ako je Počasie alebo informáciám zo sveta športu.

Apple TV Siri Sport

Samotná funkcia Proactive Assistant funguje na Apple TV celkom podobne ako na ostatných zariadeniach s iOS 9. Televízor sa od vás učí vaše záujmy a vie, čo máte najradšej. Práve preto vám bude odporúčať také aplikácie a taký obsah, ktorý by mohol zaujímať práve vás. Odporúčania sú teda očividne budúcnosťou televízie.

Apple TV Weather

 

Diaľkové ovládanie

Aj diaľkový ovládač prešiel výraznou premenou. Namiesto doterajšieho D-padu sa vo vrchnej časti nachádza dotyková plocha. Celé užívateľské prostredie reaguje na pohyby prstom. Pod ňu pribudol Home Button, tlačidlo Siri a stlačidlá na zmenu hlasitosti. Kvôli Siri sa nachádza priamo v ovládači mikrofón. Ovládač ďalej disponuje touchpadom a pohybovými senzormi, ktoré je možné využiť v hrách, ale zároveň je možné pohybom sa orientovať po systéme tvOS, skoro ako na Wii U od Nintenda. Ovládač využíva rozhranie Bluetooth namiesto IR, obsahuje vstavanú batériu, ktorá vydrží na jedno nabitie až 3 mesiace a nabíjate ju s pomocou Lightning konektoru.

Guitar Hero Live Apple TV
TVKit

Vývojári sa samozrejme dočkali nových rozhraní a nového SDK, ktoré nesie pomenovanie TVKit. Toto rozhranie umožňuje 11 miliónom vývojárom vyvíjať aplikácie pre televíziu. Nie je to len o video aplikáciách, ale aj o hrách. Okrem nezávislých hier ako je Skippy Road sa tu dočkáme novej hry Disney Infinity alebo dokonca Activision vydá svoje nové Guitar Hero Live, pôvodne oznámené len pre Xbox One a PS4, aj na túto platformu. Otázna je podpora gitary ako herného ovládaču, ale na to získame odpoveď v budúcnosti. Prekvapivo však uvidíme aj aplikácie na nakupovanie z pohodlia gauča – odteraz môžete nakupovať produkty ako je napríklad oblečenie priamo na Apple TV. Môže to znamenať eBay na veľkej obrazovke?

Výhodou je, že vývojári robia univerzálne aplikácie, takže aplikácia, ktorú si kúpite pre Apple TV, je dostupná aj pre iPhone a iPad.

tvOS
Cena a dostupnosť

No a nakoniec sme sa dozvedeli čo-to ohľadom ceny a dostupnosti. Nová Apple TV s 32GB úložiskom sa bude predávať za 149 dolárov, zatiaľ čo Apple TV 64GB bude predávaná za 199 dolárov od konca budúceho mesiaca v USA a ďalších krajinách. Celkovo bude do konca roka dostupná vo viac ako 100 krajinách sveta. V predaji bude aj v Európe a samozrejme aj v ČR. Situáciu sledujeme a čoskoro prinesieme informácie o cenách v eurách a v Kč.

Apple TV

Dnes nejčtenější

.