Zavřít reklamu

Google iconLogo Google prešlo minulý týždeň obrovskou premenou – aj keď si logo zachovalo svoje tradičné farby, zmenil sa font a zrejme navždy sa tak vytratilo patkové písmo, ktoré posledných 16 rokov definovalo najobľúbenejší vyhľadávač na svete a „bránu“ do internetu. Je to zmena, ktorú si človek všimne takmer okamžite a samozrejme, všimli si to aj viacerí prominentní dizajnéri, grafici a ďalší experti, ktorí vedia, že logo predáva. Práve s nimi sa skontaktoval v uplynulých dňoch magazín Fast Company a rozhodol sa vypočuť nielen názor dizajnérov zo sídla Googlu v Mountain View, ale aj názor profesionálov, ktorí si vytvorili vlastný názor na to, či je nové logo super alebo by sa mal Google radšej vrátiť k logu, ktoré zdobilo stred jeho hlavnej stránky od roku 1999.

Čo si myslí Google? Logo malo podľa slov jeho pracovníkov jednoduchý a priateľský štýl. Tieto prvky chceli samozrejme zachovať, ale chceli ich skombinovať s „matematickou čistotou geometrických tvarov“. Výsledkom je vlastný geometrický sans-serif font skombinovaný s pestrými farbami, hravosťou a nakloneným písmenom „e“, aby vyjadrovalo akúsi nekonvenčnosť.

Michael Rock, čo je spoluzakladateľ firmy 2×4 a zároveň jej kreatíny riaditeľ, je z nového loga nadšený: „Jediná vec, ktorú majú radi grafici Googlu radšej ako Escherove obrazy, sú základné farby, zrejme kvôli ich reduktívnemu zoradeniu. Google dokázal vždy zabaliť svoje neuveriteľne zložité a svetu vládnuce schopnosti do milého obalu s jasnými farbami a očarujúcimi kresbami. Trápna naivita, akú sme videli pri predošlom serifovom logu, bola prerobená do štýlu Montessori. Túto premenu je vidieť aj na inauguračnej animácií, ktorou sa staré logo Googlu zmenilo na nové. Zažívame tu predšolské obdobie, naklonené „e“ je toho maskotom.“

Podobne optimistický názor má aj bývalý art director v New York Times, Steve Heller: „Google zasadil svojim novým logom homerun. Podarilo sa im spojiť tri vlastnosti, ktoré boli takmer vždy v konflikte – písmená, slovo a imidž a podarilo sa im ich premeniť na radostné, pamätihodné moderné vyjadrenie svojej značky. Niektorí môžu povedať, že animácia je zbytočná, ale ja si myslím, že evokuje dnešné médiá.“

Nakoniec svoj názor vyjadril aj John Gruber na svojom blogu Daring Fireball. Na ňom len jednoducho poznamenal, že kým staré logo bolo praštené, to nové je odpad a vystihuje spoločnosť bez vkusu.

new google logo

*Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.