Zavřít reklamu

Film Steve Jobs icon
Len krátko pred predstavením iPhonu 6s a 6s Plus mali fanúšikovia spoločnosti Apple a ľudia, ktorí obľubujú životopisy slávnych, možnosť vidieť predpremiéru biografického filmu Steve Jobs z réžie Dannyho Boyla (Trainspotting, Milionár z Chatrče), v hlavnej roli s hercom Michaelom Fassbenderom. Predpremiéra filmu sa konala na 42. filmovom festivale Telluride v Colorade a pretože tu mali ľudia možnosť vidieť celý snímok (aj keď ešte nebol dokončený), niektorí filmoví kritici sa už podelili o svoje dojmy a vedia tak povedať, či sa dlhoročná komplikovaná príprava filmu podarila alebo všetka snaha filmového štábu, ktorý medzitým zmenil vydavateľa, vyšla nazmar.

O svoje dojmy sa podelil napríklad portál Deadline, ktorý vo svojom článku síce nezachádzal do absolútnych detailov, ale uverejnil recenziu, v ktorej vyzdvihol, čo sa jeho redakcii páčilo na jeho filme. Redakcia vyzdvihla kvalitnú réžiu, veľmi dobrý strih a úpravu snímku a v neposlednom rade podotkol, že Aaron Sorkin napísal opäť raz kvalitný scenár, dokonca lepší, než u filmu The Social Network, ktorý sledoval založenie Facebooku. Scenár mal 200 strán a obsahoval hromadu dialógov, čo je presne to, v čom sa Sorkin v súčasnosti špecializuje. Výsledkom je akčný film, ktorý si veľmi radi vypočujete, pretože jeho hlavným ťahúňom nie je až tak to, čo vidíte na obrazovke, ale to, čo sa v ňom hovorí. Ide teda o celkom neobvyklý, zato kvalitný film.

steve-jobs-movie-image

Recenzenti dokonca na mieste uvideli aj Steva Wozniaka, ktorý sa zúčastnil predpremiéry a mali tak možnosť porozprávať sa s ním o tom, čo si o filme myslí. Wozniak je z filmu nadšený oveľa viac ako z filmu, v ktorom hral Ashton Kutcher, pretože tento bol podľa jeho slov úplne autentický: „Videl som hrubý strih filmu a mal som pocit, že som sa naozaj pozeral na Steva a ostatných, nie na hercov. Dannymu Boylovi a Aaronovi Sorkinovi ďakujem za to, že sa im podarilo spraviť film taký presný,“ a dodal, že Kate Winslet by mohla za svoj herecký výkon získať ocenenie. Vo filme hrala marketingovú šéfku divízie Macintosh, Joannu Hoffman. Wozniaka pre zmenu stvárnil Seth Rogen.

https://youtu.be/R-9WOc6T95A

Magazín Variety už zverejnil hotovú recenziu filmu a Steva Jobsa prirovnal k Vesmírnej Odysey od Stanleyho Kubricka kvôli tomu, že oba filmy opisovali viaceré obdobia. Je tu však vidieť, že Danny Boyle zvládol réžiu na jedničku a každé jedno obdobie bolo natočené s použitím takého formátu, ktorý odpovedal danému obdobiu, čo bol síce celkom drobný detail, ale malo to veľmi, veľmi veľký vplyv na celý film, ktorý vďaka tomu vyzerá naozaj autenticky a keby Steve Jobs žil, určite by takýto pozoruhodný detail ocenil. Scény z roku 1984 sú natočené na zrnitý 16mm film, scény z roku 1988 sú už na lesklom 35mm filme a nakoniec scény z roku 1998, kedy sa Jobs vrátil do Applu a predstavil iMac, sú natočené v HD.

Indiewire dal filmu hodnotenie B+, pričom okrem dobrého hereckého výkonu a scenáru vyzdvihol aj to, že dialógy niekedy obsahujú zbytočné hyperlatívy a že občas je tu zbytočné predvídanie budúcnosti Applu. Celkovo však hodnotí film ako Birdmana pre technologický svet, za čo môžu práve niektoré dramatické momenty v backstage len krátko pred zahájením konferencie. Organizátori filmového festivalu vopred upozornili, že film ešte nie je celkom hotový a do jeho vydania ešte s vysokou pravdepodobnosťou prebehne zopár drobných úprav, ale inak je film prakticky totožný s verziou, ktorú uvidíme aj v našich kinách.

Steve Jobs poster

*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.