Zavřít reklamu

9. 9. EventV posledních dnech a týdnech se dost mluví o chystané Apple Keynote na 9. září. Jak už je zvykem, tak od doby co byla Keynote oznámena uteklo plno informací a novinek, které možná měly být skryty. Protože událost je téměř za dveřmi, tak není na škodu si zrekapitulovat co všechno nás čeká a nečeká. Keynote je oficiálně nazván „iPhone 6s Media Event“ a z toho lze tak nějak vydedukovat, co asi bude hlavním lákadlem. Na druhou stranu slogan na pozvánce „Hey Siri, Give Us a Hint“ zase může evokovat, že velkých změn se dočká i hlasová asistentka Siri. Poslední zajímavostí, kterou lze vyčíst z pozvánky je Force Touch technologie, protože logo Apple tam velmi nápadně vypadá jako prst pod kterým se prohýbá displej. Každopádně ale můžeme už teď říct, že toho bude opravdu dost.

Nové iPhony
iPhony 6s a 6s Plus budou rozhodně největším lákadlem celého eventu. Apple rázně ukončil jakékoliv debaty o pokračování řady iPhonů se čtyř-palcovým displejem. Dále byly vyloučeny fámy o křiklavě růžové barevné variantě, místo toho se dočkáme velice elegantní varianty Rose Gold. Další komponent, který by měl doznat nemalých změn jsou kamery. Začneme přední FaceTime kamerkou, která by měla nyní fotit s pěti megapixely, což je oproti jednomu a půl velký skok kupředu. Zadní kamera by potom měla nabídnout dvanáct megapixely a především natáčení videí až ve 4K rozlišení. Dále by měl iPhone 6s nabídnout lepší a především rychlejší senzor TouchID. Oba iPhony (jak je již u řady „s“ zvykem) si drží stejný design a i stejnou úhlopříčku displeje, přičemž větší varianta 6s Plus nám po půl roce trochu ztloustla, ale nemá to bohužel vliv na velikost baterie, takže větší 2 910 se nedočkáme. Uniklé fotky krabiček iPhonů říkají, že stále bude k mání varianta s 16 GB, takže 32 GB za cenu šestnácti stále není.

iPhone 6s

Apple Watch
Nejnovější zprávy prokázaly, že Apple na 9. září skutečně chystá i nové Apple Watch! Jedná se o zlatou a růžovo-zlatou variantu Apple Watch Sport, která by měla nabídnout luxusní design za méně peněz, konkrétně by měly hodinky stát 400 dolarů. Nové barvy by se měly inspirovat těmi u drahých Apple Watch Edition. Dále by měl ještě Apple představit novou várku silikonových řemínku, které by opět měly přijít v nových barvách.

Apple Watch Sport Gold
watchOS 2 GM
Dlouho se spekulovalo jestli vůbec bude watchOS 2 připraveno, ale podle všeho se zdá, že tomu tak je. Nový operační systém by měl přinést dlouho očekávaný Nightstand mode, nové tapety a interface, ale především větší podporu nativních aplikací třetích stran. Ihned po skončení konference vyjde Golden Master verze a později během měsíce byhcom se měli dočkat ostré verze pro všechny uživatele.

Apple-WatchOS-2

Apple TV
Apple již dlouho pracuje na nové generaci Apple TV. Největšími novinkami v operačním systému Apple TV by mělo být vyhledávání pomocí Siri, implementace procesoru Apple A8 pro větší výkon. Ten by mohl být využit pro hry, které si budete moci stáhnout v provizorním obchodě s podobnými aplikacemi jako v App Store. Místa pro aplikace budete mít 8GB a 16 GB. Ceny nové Apple TV začnou na 150 dolarech, což při aktuálním kurzu dolaru dělá asi 3 500 Kč. Pěkným gestem od Apple je, že u předchozí generaci Apple TV sníží cenu na 69 dolarů, aby byla dostupnější pro nováčky.

Apple TV 4 concept

iOS 9 GM
Nová verze operačního systému pro iPhony, iPady a iPody Touch je již dlouho očekávaná a já se na ní moc těším. Novinek bude moc a moc. iOS 9 nabídne inteligentnější Siri, kdy vám například hned při zapojení sluchátek nabídne hudební přehrávač. Nebo když vám přijde například e-mail s nějakým časovým údajem, tak se vám hned zapíše do kalendáře. Dále pak zde najdeme přepracovanou aplikaci poznámky, nový styl multitaskingu nebo přetažením doprava v menu se dostaneme do nové funkce Siri, kdy vám Siri nabídne aplikace, které zrovna v tu dobu třeba každý den používáte nebo vám nabídne možnost zatelefonovat někomu, komu jste nedávno telefonovali. Anebo pokud jste poblíž nějakého kina, tak vám může Siri toto kino doporučit. Dočkáme se i přepracovaného vyhledávání ve Spotlight. Asi tou nejzajímavější novinkou je tzv. iPad Split-Screen Multitasking. Bohužel je zde vidět, že Apple pouze dohání konkurenci, protože je to věc, kterou už například Samsungové tablety dávno mají. Jedná se o rozdělení obrazovky na dvě části, kdy na obou částech poběží aplikace. Pro majitele starších iPadu je to bohužel nevyužitelné, protože přímo tahle funkce poběží pouze na nejnovějším iPadu Air 2. Jako u watchOS 2, tak i u iOS 9 se dočkáme ihned po konferenci Golden Master verze. Ostrá verze iOS 9 k nám dorazí společně se zahájením prodeje iPhonu 6s, tedy 18. září.

iOS 9

Nová bezdrátová klávesnice
Podle serveru 9to5Mac se Apple chystá představit novou wireless Bluetooth klávesnici. Největší zajímavostí by měly být předělané klávesy a potom jejich podsvícení. Všechno nasvědčuje tomu, že tahle klávesnice s dobíjecí baterií by měla pěkně padnout k novému 13″ iPadu. Představení nového iPadu je už tak blízko.

New Apple wireless keyboard

Nové iPady
Nejnovější úniky naznačují, že Apple na konferenci chystá i představení nových iPadů. Má se jednat o iPad Pro a iPad mini 4. Zdůrazňuji, že „iPad Pro“ je pouze prozatímní označení a Apple nijak nepotvrdil, že iPad ponese přízvisko „Pro“. iPad by měl mít úhlopříčku displeje, která se nápadně přibližuje velikosti Macbooků, takže něco kolem 13″. Nový velký iPad by měl mít následně stylus s podporou Force Touch a předělanou, speciálně upravenou verzi iOS s názvem iOS 9.1. Nejdůležitější ale je, že ačkoliv víme, že Apple tenhle kousek chystá, tak nevíme, zda-li ho opravdu představí 9. září nebo až později na začátku října. Další iPad, s názvem „mini“ v pořadí již čtvrtá generace by se měla nést v duchu dohánění současnosti. Měl by být tenčí a s výkonnějším chipsetem Apple A8. Dále ve výčtu novinek nesmí chybět vylepšené obě kamery nebo plná podpora multitaskingu Split-Screen (ta samozřejmě platí i pro iPad Pro). Vypadá to tedy, že Apple na konferenci pokryje téměř všechny svoje produkty, máme se tedy rozhodně na co těšit.

iPad Pro
iPhone 6s keynote

Dnes nejčtenější

.