Zavřít reklamu

intel_logoBehom uplynulých týždňov sme vás zásobovali uniknutými informáciami o budúcej generácii procesorov Intel, ktoré využívajú architektúru Skylake, ktorá prináša výrazné zlepšenie výkonu a úspory oproti čipom Broadwell, ktoré sa nachádzajú v tohtoročnej generácii MacBookov. Teraz sa o informácie podelil už aj samotný Intel, ktorý na veľtrhu IFA 2015 odhalil všetky detaily o procesoroch, ktoré uvidíme v budúcich MacBookoch. Najväčší výrobca procesorov na svete ďalej oznámil to, o čom sa špekulovalo už dlhší čas, a to že nestihne vyrábať všetky procesory tento rok. Namiesto toho je vysoká pravdepodobnosť, že väčšina MacBookov a Macov s procesormi Skylake budú uvedené začiatkom roku 2016.

MacBook (Core M Skylake)
Hneď na úvod odhalil detaily o procesoroch Core M. Tie sa nachádzali v tohtoročnom MacBooku s Retina displejom a s vysokou pravdepodobnosťou sa budú nachádzať aj v budúcoročnej generácii, keďže tento procesor nepotrebuje aktívne chladenie a vystačí si s pasívnym, podobne ako mobilné čipy. Samozrejme tu nie je treba čakať veľmi veľký výkon, ale dočkáme sa slušného nárastu oproti Broadwell M. Presnejšie máme čakať 10-20% nárast logického výkonu, 40% nárast grafického výkonu a 10-hodinovú výdrž batérie, takže budúci MacBook vydrží až o hodinu dlhšie. Intel rovnako tak rozdelil sériu Core M na rodinu produktov – Core m3, Core m5 a Core m7. Všetky čipy majú grafický čip Intel HD 515, 4MB L3 cache a TDP 4.5-watt.

Intel Core M Skylake MacBook

Ako sa dalo čakať, tak najnižšia séria procesorov v tejto rodine je Core m3. Najlacnejším modelom je model Core m3-6Y30 (900MHz), ktorý je priamym nástupcom čipu M-5Y31, ktorý sa nachádzal v základnej konfigurácii tohtoročného MacBooku. Ďalej budú v predaji čipy Core m5-6Y54 (1.1GHz) a Core m5-6Y57 (1.1GHz), ktoré zastupujú minuloročný model Core M-5Y51, ktorý bol srdcom drahšieho MacBooku. Nakoniec bol oznámený model Core m7-6Y75 (1.2GHz), ktorý je nástupcom procesoru Core M-5Y71, ktorý sa dal dať do MacBooku na objednávku.

Procesory nie sú zamknuté a výrobcovia počítačov si ich vedia sami prispôsobiť pre svoje potreby, presne tak ako to Apple predviedol pri novom MacBooku, kde Apple zvýšil frekvenciu základného procesoru o 200 MHz (1.1GHz) a frekvencie vyšších dvoch modelov o 100 MHz (1.2GHz, 1.3GHz). Je preto možné, že podobné pretaktovanie procesoru uvidíme aj pri MacBooku s procesorom Skylake. Výkon je možné podtaktovať zo základných 4.5 W na 3.5-3.8 W alebo až na 7 wattov. Tieto čipy sa dostanú do predaja už v priebehu nasledujúcich týždňov, ale je otázne, či Apple uvedie nový model len pol roka po tom predošlom.

Macbook 2015 klavesnice

MacBook Air
Výkon narastie aj u MacBooku Air, kde sa zároveň dočkáme nového grafického čipu. Podľa všetkého to vyzerá, že procesory, ktoré Apple použije v budúcoročnej generácii MacBooku Air, už ponúknu grafickú kartu Intel Iris 540 namiesto Intel HD 520 a tiež sa možno zvýši frekvencia RAM-iek, keďže Skylake podporuje RAM s frekvenciou do 1866 MHz (LPDDR3). Grafická karta má svoju vlastnú eDRAM pre lepšiu správu grafiky a cache a je rýchlejšia až o 34% oproti predošlej generácii. Frekvencia procesorov je tiež vyššia, základný model disponuje frekvenciou 1.8 GHz a najvyšší model operuje na 2.2 GHz frekvencii.

Procesory Core i5-6260U (1.8GHz) a i5-6360U (2.0GHz) sú vhodné pre základný model MacBooku Air. Je vysoko pravdepodobné, že tieto procesory nájdeme v základných modeloch, keďže sú priamymi nástupcami čipov v tohtoročnej generácii. Celkovo je možné čakať až 10% nárast výkonu procesoru, 34% vyšší grafický výkon a nakoniec aj zvýšenú výdrž batérie o 1,4 hodiny. Procesory sa začnú predávať až začiatkom roku 2016.

Intel Skylake MacBook Air

MacBook Pro 13″ a Mac mini
Tu sú k dispozícii nové 28W procesory Core i5 a Core i7 s frekvenciami od 2.9 po 3.3 GHz, grafickým čipom Intel Iris 550 s eDRAM, 4MB L3 cache a nakoniec podporou rýchlejších pamätí LPDDR3 s taktom 1866 MHz. Základný model, nástupca tohtoročného, je Core i5-6267U (2.9 GHz), za ním nasleduje stredná trieda Core i5-6287U (3.1GHz) a nakoniec nasleduje high-end konfigurácia Core i7-6567U (3.3 GHz).

Podobne ako procesory pre MacBook Air, aj tieto sa dostanú do predaja až na začiatku budúceho roku, čo znamená, že ich môže Apple oznámiť na jarnom evente.

Intel Skylake MacBook Pro
MacBook Pro 15″
Intel oznámil, že procesory z rodiny Skylake H budú v predaji začiatkom roku 2016, ale spoločnosť zatiaľ neoznámila žiadne detaily o procesoroch, ktoré by mohli byť použité v MacBooku Pro 15″.

iMac
Detaily o procesoroch pre iMac sú už ale verejne známe a existuje niekoľko čipov, ktoré sa môžu potenciálne objaviť v budúcom iMacu. Zahŕňa to čipy Core i5-6400U (2.7 GHz), Core i5-6500U (3.2 GHz) a nakoniec Core i5-6600U (3.3 GHz). Najvyšší model vhodný pre iMac je Core i7-6700U (3.4 GHz). Vo všetkých prípadoch sa jedná o 4-jadrové procesory s grafickým čipom Intel HD 530.

Je však otázne, či Apple použije tieto procesory, keďže dnešné iMacy obsahujú procesory s grafikou Iris Pro (alebo Iris) a Intel zatiaľ neoznámil priamych nástupcov pre tieto procesory. Na druhú stranu, Apple má s Intelom veľmi dobrý vzťah a spoločnosť si môže opäť nechať vyrobiť špeciálne čipy na objednávku, ako to je pri najlacnejšom iMacu s čipom Haswell, ktorý obsahuje špeciálny čip. Procesory Skylake vhodné pre iMac budú dostupné do konca roku, takže nové iMacy uvidíme možno už na októbrovom evente.

Intel Skylake iMac
Mac Pro
Intel zatiaľ neoznámil všetky detaily o procesoroch Intel Xeon s architektúrou Skylake. Pred pár týždňami ale oznámil, že nové procesory sú tak vyspelé, že môžu byť použité aj v notebookoch, čo rozpútalo špekulácie o možnom predstavení 17″ MacBooku Pro s procesorom Xeon.

intel-corporation-to-delay-launch-of-14nm-skylake-chips-for-desktops

*Zdroj: MacRumors

 

Dnes nejčtenější

.