Zavřít reklamu

hey-siri-on-apple-watch_icon
Hlasová asistentka Siri je tu s námi oficiálně již od roku 2011, kdy byl představen iPhone 4S a Siri byla oznámena jako nová funkce telefonu. Asi si dokážete představit, že v počátcích toho Siri moc neuměla. Ale prošla velkou evolucí, dostala se i do iPadů a iPodů Touch, ale ta podstatná věc je, že Siri se, zcela pochopitelně, objevila i na hodinkách Apple Watch. Siri na hodinkách se trochu liší od té Siri na iPhonech, iPadech a iPodech, ale v jádře je to pořád ta příjemná Siri, která ale občas dokáže pěkně naštvat. Hodinky Apple Watch se díky Siri stanou daleko snáze použivatelnými, protože nemusíte ani sáhnout na displej a Siri udělá všechno za vás. V dnešním výběru se podíváme na pět zajímavých hlasových pokynů, díky kterým budete moci naplno využít schopnosti hlasové asistentky Siri

1. Pracovat s časem
Siri dokáže různě pracovat s časem, například příkazem „Set a timer for five minutes“ nebo „Count down three minutes“ si nastavíte minutku. Siri umí pochopitelně i nastavit budík, například příkazem „Set an alarm on 7 am“. Co je ale daleko zajímavější možnost, která funguje pochopitelně i na iPhonech a samozřejmě i na hodinkách Apple Watch je funkce prohledávání kalendáře a kontaktů. Například se můžete Siri zeptat, kdy má narozeniny nějaký z vašich kontaktů, pokud to samozřejmě máte zaznamenané v kontaktech. Můžete se i zeptat na jaký den letos vyjdou Vánoce nebo Velikonoce.

2. Telefonovat a posílat zprávy
Funkci telefonování skutečně umí i hodinky Apple Watch, není tedy žádným překvapením, že tuto funkci lze vyvolat pomocí Siri. Telefonát provedete jednoduchým příkazem „Call Jacob“ a Siri vytočí jediného Jacoba, kterého máte v kontaktech, pokud jich máte více, Siri se zeptá jakého z nich. Pokud chcete poslat s pomocí Siri SMSku, tak bude postup podobný, tedy sdělíte Siri komu má zprávu odeslat a potom můžete nahrát audiozprávu nebo Siri nadiktovat celou zprávu.

3. Odpovídat na všetečné otázky
Siri má k dispozici Wikipedii, takže se jí můžete například zeptat, jak vysoká je Mount Everest, přičemž vám Siri „vyplivne“ náhled článku o Mount Everest na Wikipedii. Siri ale dokáže odpovědět například na otázku „What’s the GDP of Czech Republic“. Stejně dobře umí Siri odpovědět na otázky co se týkají hlavních měst nebo například nejdelší řeky.

maps_icon

4. Navigovat
Stačí Siri říct „Navigate me to Prague“ a Siri zapne aplikaci Mapy a nastaví trasu z vaší polohy do Prahy. Velice jednoduché. Zajímavá je i funkce, kdy, pokud máte nastavenou adresu vašeho domu ve vašem kontaktu, vás Siri dokáže pomocí jednoduchého příkazu „Take me home“ dostat domů. Siri v této souvislosti umí i reagovat na větu „I am drunk“. V tu chvíli Siri také vyhledá váš domov a odkáže vás tam. Můžete se také Siri zeptat na restauraci nebo kino v okolí vaší polohy.

5. Jen tak konverzovat
Siri mimo to, že umí být velice dobrým pomocníkem, tak ovládá i schopnost konverzace a pokud máte trochu silnější nervy, tak si se Siri snadno popovídáte. Siri umí být občas dost tvrdohlavá, ale některé její odpovědi jsou skutečně zajímavé a stojí za to. Například se Siri zkuste zeptat, jaký je nejlepší telefon na světě. Siri stejně tak vtipně reaguje na pokyn „OK Google“, kdy jenom tak prohodí „I think you have got the wrong assistant“. Nebo když se Siri zeptáte kolik je nula děleno nulou, Siri vám vysvětlí postup, po kterém zjistíte, že nemáte kamarády ani sušenky.

Jak vidíte, tak i když Siri přešla i na hodinky Apple Watch, tak pořád je to ta inteligentní, schopná, ale i tvrdohlavá a otravná Siri. U nás je poslední dobou v kurzu téma o tom, že by měla Siri v blízké době přejít do češtiny. Co je na tom pravdy se asi brzy dozvíme. My každopádně doufáme, že to bude už s příchodem iOS 9.

SiriBitch_icon Siri umí občas být pěkně zákeřná

Dnes nejčtenější

.