Zavřít reklamu

EMJE013RALARGEV poslední části našeho seriálu jste se mohli dozvědět, jaký je rozdíl mezi okrouhlým a plochým kabelem. Víte, který kabel se vám bude méně zamotávat a který je flexibilnější. V tomto článku si povíme něco o materiálních vlastnostech sluchátek.

Je jedno, z jakého materiálu jsou sluchátka vyrobena? Záleží na tom, či je to plast, kov nebo dřevo? Samozřejmě, mluvíme o mušli, ve které je uložený maličký reproduktor. Mušle, kterou máte uloženou v uchu, slouží jako zvukovod pro tok zvuku kitary, piána, bubnů či zpěvu. Z fyziky víme, že zvuk se v prostředí přenáší vlněním a odrráží se. Znamená to teda, že zvukové vlny se i v maličké mušli odráží.

Každý materiál odráží či propouští zvukové vlny jinak. V jeskyní můžete slyšet silnou ozvěnu, ale ve studiích obalených pěnou žádnou. Dokáže změna materiálu vašich sluchátek přinést do vašich uší lepší kvalitu zvuku? Většina běžných sluchátek je z plastu. V dnešní době stále často potkáváme plastová sluchátka, která jsou však většinou z lacinější cenové kategorie. Příkladem mohou být sluchátka ze série JBL T100A nebo základní typy od Vivanca.

Okamžitě, když začneme hledat sluchátka s kovovými prvky musíme počítat s stím, že se pod 25€ dostaneme jenv ve skutečně výjimečných případech. Ale pokud byste chtěli být skuteční extrémisté, za opravdu vyšperkovaná kovová sluchátka se vším, co k tomu patří můžete zaplatit i 999€. Mluvíme o AKG K3003, které dostanete i s náhradními nástavci, pouzdrem a mnohým dalším.

AKG K3003

Zpět však k našemu tématu. Proč jsou kovová sluchátka dražší? Kovová sluchátka nejsou až tak užívaná a stále si svoje místo mezi fanoušky hledají, zatímco plastová sluchátka měl v uších už téměř každý. Kov má taktéž nejlepší vlastnosti pro odrážení zvukových vln. Z vícero kovů jako měď či zlato má nejlepší vlastnosti hliník, který dokáže zvuk odrážet největší rychlostí.

Problém však je, že u malých sluchátek nemá zvuk dostatek místa na to, aby byl slyšet rozdíl mezi šířením v plastu, v kovu a ve dřevě. Dostáváme se, jak by se mohlo na první pohled zdát, k o mnoho komplikovanější diskusi. Svůj podíl na kvalitě zvuku může mít i rezonance. Rezonance je vlastně ohlas, ozvěna nebo odraz zvuku. Každý objekt a každý předmět má vlastní kmitočet kmitání a délka nebo velikost nástroje, v našem případě sluchátka, určuje vlnovou délku základního tónu. Rezonance má však větší význam hlavně u hudebních nástrojů či velkých reproduktorů, takže pro nás není až tak podstatná.

U malých sluchátek nejvíce záleží na vyladění měničů, u čehož materiál ozvučnic nemá až takový vliv na finální kvalitu zvuku. Odraz a vibrace jsou samozřejmě u každého materiálu jiné, více však záleží na velikosti prostoru a vzduchovém polštáři, na kterém měnič pracuje. V čem mají kovová sluchátka výhodu je to, že například hliník je celistvý odlitek, není lepený jako plast, což má též svůj určitý podíl na zvuku.

Dá se ve všeobecnosti říct, že kovová sluchátka jsou lepší než plastová – není to však žádné pravidlo. Pravdou je, že většina uživatelů si žádného rozdílů nevšimne. Zapomněli jsme ale na dřevo. Výše jsem psal, že většina nástrojů či reproduktorů je vyrobených ze dřeva. Co takhle dřevěná sluchátka? U sluchátek se vlastně se dřevem téměř vůbec nesetkáváme a vlastnosti, které dřevo má jsou u špuntových sluchátek téměř zanedbatelné. Spíš se na ně u tohoto tématu můžeme dívat jako na ozdobný materiál. Toho si můžete všimnout u T`nB ESWOOD, která jsou dostupná hned ve třech barevných kombinacích.

EMJE013RALARGE

A jsme na konci článku, který byl věnovaný materiálům sluchátek. Teď si můžete vybrat, zda budete skromní a budete poslouchat hudbu bez náročnosti na její kvalitu, nebo si dopřejete pohodlí ve formě „kovového“ zvuku. Samozrejmě, Špuntový seriál bude pokračovat i nadále. Z témat, která se týkala konstrukce sluchátek přejdeme ke sportovním aktivitám. Posluchání hudby při běhání či posilování už pro vás nebude žádný problém.

Dnes nejčtenější

.