Zavřít reklamu

iPhone 6 fotoaparatV dnešnom svete ovplyvnenom iPhonom vznikajú niektoré úplne nové pojmy. iFotograf, respektíve iPhotographer je jedným z nich a ako už zrejme tušíte, má veľmi veľa spoločného s telefónmi od Applu. Jedná sa totiž o ľudí, ktorí robia len s pomocou svojich telefónov také fotky, ktoré môžu zbierať úspech minimálne na profesionálnych stránkach a dokonca sa vám môže niekto po čase ozvať, že by mal rád vašu fotku v tlačenej podobe. Aj takéto zábery môžete vytvoriť s pomocou telefónu, ktorý nosíte každý deň vo vrecku. Chcete aj vy fotiť zaujímavé fotky?

Kvalitné fotografie sa dajú odfotiť aj so štandardnou aplikáciou Fotoaparát v iOS. Tá však nemusí vždy splniť očakávania a takmer každá profesionálna fotografia prechádza post-produkciou, pri ktorej sa na ňu nabaľujú rôzne efekty, úpravy osvetlenia, odstraňujú sa nedostatky a robí sa tu veľa ďalších zmien, ktoré z nej spravia zaujímavé dielo. Práve tu môžu prísť na rad špecializované aplikácie z App Storu, vďaka ktorým môžete upravovať fotky na mieste a môžete ich zdieľať okamžite bez toho, aby ste museli doma sadnúť pred Lightroom alebo Photoshop. Niektoré z aplikácií sú spoplatnené, iné sú zadarmo a ja som sa v tomto článku rozhodol rozpísať aplikáciu VSCOcam, ktorú používam už nejaký ten piatok.

VSCOcam

VSCOcam je v App Store už pár rokov a často ju môžete vidieť v sekcii obľúbených aplikácií. Nie je sa ale čomu čudovať, ponúka totiž obsiahle možnosti úpravy, ktoré zahŕňajú aj celkom tradičné možnosti ako zmenu kontrastu alebo jasu. VSCOcam je bohatý na filtre, no pretože je to freemium aplikácia, nie všetky filtre máte zadarmo. Za niektoré sady filtrov si treba zaplatiť, ale netreba sa báť, pretože pomer bezplatných a platených filtrov je vyrovnaný. U každého filtru si môžete navyše zvoliť jeho intenzitu a to po dvojitom kliknutí na jeho názov. Majú pomerne jednoduché názvy, no niekedy sa vám stane, že sa na jednu fotku hodí viac filtrov a vy máte dilemu, ktorý z nich použijete. Preto sa aj tu stretnete s tým, že úprava jednej fotky vám zaberie bez problémov 20 minút. Ale výsledok sa vám bude s vysokou pravdepodobnosťou páčiť. Tiež si tu viete znížiť jas v miestach, ktoré sú priveľmi bledé a môžete nastaviť aj zafarbenie tieňov alebo aj zafarbenie fotky ako takej. Toto sú ale veci, ktoré používam len minimálne, skoro vôbec.

Čo všetko teda treba? V prvom rade by to chcelo mať novší iPhone s kvalitnejším fotoaparátom. Ďalej je treba si nájsť aplikáciu, s ktorou môžete upraviť fotografiu na mieste a to vo väčšom rozsahu, než aké ponúka fotogaléria v iPhone. Netreba zabúdať ani na správne nasvietenie a nakoniec taká rada odomňa – viacero z mojich fotiek, ktoré sa páčili kamarátom a rodine, boli vyfotené spontánne. Asi najlepším príkladom je čiernobiela chodba vo Versailles, ktorú môžete vidieť nižšie. Táto fotka vznikla pred rokom, keď som ešte používal iPhone 4. Fotku som odfotil len pre zaujímavosť a až neskôr…no dobre, bolo to asi dva mesiace dozadu, som sa na túto fotku pozeral a napadlo ma, ako by vyzerala v čiernobielej podobe a tak som ju začal upravovať. A výsledok môžete vidieť nižšie.

VSCOcam 3310 Sample
Photos Versailles VSCO Night
Processed with VSCOcam with c1 preset

iPhotographer

Dnes nejčtenější

.