Zavřít reklamu

iphonebleskiPhone je mocný nástroj a platí to aj o jeho fotoaparáte. Ten je vskutku kvalitný a už teraz s ním viete spraviť kvalitné fotky, čo Apple dokazuje aj v reklamnej kampani Shot on iPhone 6. Lenže povedzme si narovinu, ani staršie modely nemajú zlý fotoaparát a napríklad fotografia, ktorú som spravil s pomocou svojho starého iPhonu 4, zaujala pozornosť. Za ten čas sa doba samozrejme posunula a momentálne mám v rukách novší model, s ktorým sa dajú taktiež robiť zaujímavé fotky. A obzvlášť zaujímavá chvíľa nastane v čase, kedy nás už príroda prestane znásilňovať 40-tkovými horúčavami a dopraje nám zmenu v podobe búrok.

To samozrejme prináša veľa príležitostí, obzvlášť v noci. Okrem toho, že si človek konečne pospí bez toho, aby sa ráno zobudil spotený, má totiž možnosť sledovať prírodné divadlo, z ktorého ide rešpekt. Rešpekt pred niečím tak silným, ako sú blesky. A práve tie môžu ľudí fascinovať natoľko, že by si ich radi odfotili a podelili sa so svojimi priateľmi o naozaj jedinečnú fotku – už len preto, že žiadny blesk nevyzerá rovnako a trvajú tak krátko, že je celkom náročné ich vyfotiť. Som jedným z tých, ktorých baví práve takáto aktivita a aj v nedeľu sa mi podarilo spraviť fotku, ktorá zbiera lajky na Facebooku.

Chcete aj vy fotiť blesky? Ak áno, potom určite oceníte tento článok. Vlastne sa s vami idem podeliť o moju techniku fotenia bleskov s pomocou iPhonu. Preto sa posaďte, pokračujte v čítaní a občas sa pozrite von na oblačnosť.

Takže, v prvom rade vás musím upozorniť, že pre vytvorenie kvalitnej fotky je treba nájsť miesto, z ktorého sa dá blesk vyfotiť. Môžete fotiť buď s iPhonom natlačeným na okne alebo ešte existuje možnosť, že budete stáť na balkóne alebo pred domom – samozrejme v prípade, že je búrka dostatočne ďaleko, predsa len nechcete aby vás zasiahol blesk len kvôli tomu že sa načahujete do vzduchu s elektronikou v ruke. V súvislosti s tým by som ešte pripomenul, že aj keď sa počas búrky odporúča, aby človek nestál na mieste, pri fotení je to viacmenej treba. Nikto totiž nevie, kedy blesk udrie a vy, keď už ste si našli vhodné miesto, musíte zachovať chladnú hlavu, musíte sa sústrediť len na fotenie a hlavne musíte byť v statickej polohe, skoro ako ostrelovač. A ešte raz to zdôrazním, sústreďte sa na svoj ciel. Ja preto zvyknem vypínať WiFi a mobilné dáta, nechcem aby ma rušili zvonenia Messengeru a iných služieb.

iPhone blesk

A tým sa zároveň dostávam k samotnému iPhonu. Pre najlepší efekt je v tomto prípade lepšie použiť klasickú aplikáciu Fotoaparát namiesto VSCO alebo iných. V prvom rade, aby fotky neboli rozmazané ale boli čo najostrejšie, vypnite AF/AE. Ako to spraviť? Skoro ako keď chcete zaostriť na určitý objekt, len podržíte prst na mieste, na ktoré chcete zaostriť. Držte ho tam také 2-3 sekundy a následne sa na obrazovke objaví žltý štvorček s textom AF/AE Vypnutý. Pokiaľ používate iOS 8, potom si určite všimnete slniečko, ktorým znižujete alebo zvyšujete jas fotky. Pretože nechcete, aby bola fotka presvetlená kvôli blesku, znížte úroveň jasu tým, že začnete pohybovať slniečkom smerom nadol. Netreba veľa, ale zároveň chcete, aby bolo na displeji vidieť čo najmenej okolitého svetla. Mimochodom, zaostrite na nejaké miesto, napríklad na lampu – tým, že zaostríte na ňu, budete mať istotu, že fotografia bude ostrá a nebude sa jednať o rozmazaný nepodarok, ktorý môžete vymazať.

A ešte jedna vec – majte na svojom telefóne dostatok voľného miesta. Pokiaľ nie ste čarodejník, tak neviete, kedy váš „šťastný“ blesk udrie a preto treba fotiť ostošesť. Na starších modeloch teda treba pravidelne stláčať spúšť, na novších modeloch je možné použiť Burst Photo, teda držať tlačidlo pre fotenie. Rátajte s tým, že po fotení budete mať v telefóne zhruba 600 fotiek, z čoho len jedna stojí za to. Ostatné môžete samozrejme vymazať, ale ako vravím, pri fotení blesku je treba mať prst čo najbližšie pri spúšti a pretože nie je isté, kedy sa to stane, ja to riešim tak, že jednoducho fotím v jednom kuse a následne po blesku, ktorý bol dostatočne dobrý, jednoducho idem do galérie a robím v nej poriadok. Výslednú foto je možné v prípade záujmu upraviť.

iPhone-blesk 2

Zlá fotka:

nevydalo

Dnes nejčtenější

.