Zavřít reklamu

dm360-silver
Nedávno jsme na LsA testovali celkem levné, hezké a zajímavé chytré hodinky od Alcatelu. Zmiňoval jsem se o nich, jako o zřejmě nejlevnějších chytrých hodinkách na českém trhu. Zhruba po týdnu se mi ale do ruky dostaly hodinky, které jsou téměř o polovinu levnější a o nabídnou toho jednou tolik. Jde o chytré hodinky Zeaplus DM360, které obyčejného zákazníka nadchnou velice líbivým designem, kulatým ciferníkem, cenou pod 3 000 korun a v neposlední řadě značným množstvím funkcí, které nabízí. Hodinky jsou čínské, to znamená, že se u nás oficiálně neprodávají. Vyplatí se tedy investovat do jejich cesty kolem světa až na vaše zápěstí?

První pohled na hodinky

  • Balení připomíná knížku
  • Kožený pásek u hodinek působí společně s kovem na bocích velice elegantně
  • Pod displejem je volné místo po vzoru Alcatel Onetouch Watch, to na renderech vidět nebylo
  • Na spodu jsou čtyři piny, způsob nabíjení je tak objasněn
  • Líbí se mi jak pásek působí, že prochází celými hodinkami
  • No ne, skutečně vidím mikrofon a reproduktor?!
  • Trochu se bojím kontaktu s vodou, už jen tlačítko na boku nevypadá zrovna sebejistě.

Obsah Balení
Styl balení se mi velice líbí. Krabička je celá bíla a může evokovat knihu. Na hřbetě je napsáno „Smart watch. Leading the fashion of inteligent life.“ To značí, že hodinky skloubí chytrost a eleganci. S tímto se budete během objevování prodejního balení setkávat často. Po otevření balení uvidíte nápis „Creative make great life.“ Následně narazíte na hodinky samotné, napájecí magnetický konektor a něco málo literatury k pomoci s ovládáním, zde nemůžu nepoznamenat, že návod je v čínštině a v angličtině, přičemž v anglické části je značné množství překlepů. A ve výčtu iOS zařízení, se kterými hodinky fungují chybí můj iPhone 5s. Zřejmě vývojářům přišlo zbytečné zmiňovat, že hodinky fungují i s tímto modelem. Ačkoliv plastový iPhone 5c zmínili.

IMG_2137 (2)

Design
Hodinky jsou designově velice dobře vyvedené. Bohužel nezapřou jasnou insipiraci Motorolou Moto 360. Stejně jako Moto mají kulatý ciferník, ale to by nebyl zas takový neduh, protože hodinky s kulatým ciferníkem dle mého názoru vypadají pořád lépe než hodinky typu Pebble Time nebo Apple Watch. Výrazné je i tlačítko, které se sice dá stisknout vcelku dobře, ale není nijak extra pevné a dá se s ním i otáčet, což zřejmě není záměr. Na pravé straně mimo zmiňovaného tlačítka najdeme i reproduktor. Reproduktory hrají vcelku dobře, což mě až překvapilo. I přesto je patrné, že o stereo se nejedná, ale ruku na srdce, kdo by čekal u hodinek stereo reproduktory. Levá strana hodinek je potom čistá, až na mikrofon.

IMG_2143

Mnou testovaná verze, byla stříbrná, ale prodávají se ještě šedá, něco ve stylu Space Grey a nakonec zlatá edice. Musím uznat, že testovaná stříbrná edice, se mi už podle renderů líbila nejvíce. Zlatou barvu na hodinkách moc nemusím a tmavá šedá mi přišla jaksi fádní. Pásek je ve všech edicích černý a kožený. Zespodu jsou hodinky pokryty černým plastem a najdete zde kotvící šroubky,  piny pro magnetické nabíjení, které funguje dost podobně jako konektor MagSafe u Macbooku. Nabíjíte a při potřebě odejmete, nic se ale nestane, ani když hodinky rychle odtrhnete. Zapomenout nesmíme ani na senzor srdečního tepu a tělesné teploty. Hodinky váží 56 gramů, ale na ruce jsou cítit stejně, jako každé jiné kovové hodinky. Design je vyveden skutečně skvěle. Na první pohled hodinky vypadají nádherně, po čase se ale vynořují značné nedostatky. Design je skutečně to nejlepší, čím se mohou hodinky pochlubit.

IMG_2141

Displej
Displej hodinek Zeaplus mě osobně moc nenadchl. Už jen kvůli zbytečně velkému rámečku kolem displeje. Pokud můžu srovnat s Alcatel Onetouch, tak ty neměly rámeček snad žádný, displej klidně přecházel v okraj hodinek. Displej hodinek je lesklé IPSko, s rozlišením 240×204. Úsměvné je, že na oficiálních stránkách výrobce uvádí, že se jedná o TFT panel a že rozlišení je 240×240, přičemž už na první pohled je jasné, že se jedná o IPS. Sice jsem nikde v nastavení hodinek nenašel kolonku Automatický jas, ale podle všeho funguje. Světelnost a čitelnost na slunci byla dobrá a neměl jsem žádný problém, i když je jasné, že k retině má daleko. Dle mého názoru ale v čitelnosti na slunci vedou nad testovanými hodinkami i Alcatel Onetouch. Měl bych li nějak shrnout moje pocity z displeje hodinek, řekl bych že displej zdaleka nepatří k nejlepším. Tyhle pocity ve mně ale nejspíše vyvolává zhýčkanost retina displeji.

Funkce, OS a výdrž
Zeaplus do hodinek nasadil vlastní operační systém s názvem Nucleus OS, což mimo jiné zajišťuje kompatibilitu jak s Androidem, tak s iOS. K operačnímu systému jsem za celou dobu testování měl asi nejvíce výtek. Systém působil silně nedodělaně. Neobjevil jsem moc chyb nebo bugů v systému, ale například mi dost vadilo, že hodinky nabízí pouze dvě pozadí. Tím nemyslím pozadí ciferníku, to měl každý ze sedmi ciferníků vlastní. Základní obrazovka je obrazovka s ciferníkem. Tahem seshora dolů vytáhnete jakýsi kontrolní panel. Najdete tam vypnutí a zapnutí Bluetooth, indikátor baterie a synchronizaci e-mailu, která s mým telefonem, kdovíproč, nefungovala. Dále posuvníky jasu a hlasitosti. Hodinky samozřejmě podporují (netradičním způsobem) notifikace. Ty jsou převzaty přímo z oznamovacího centra telefonu, nelze na ně však nijak reagovat. K tomu je stále nutné vzít do ruky telefon.

IMG_2161

Zajímavější věci se ovšem dějí, když swipnete zprava doleva. Otevře se posuvná nabídka menu. Tam najdete pět stránek po čtyřech ikonách. Asi by nemělo smysl vyjmenovávat všechny funkce, zmíním jen ty, které mně osobně přišly zajímavé a užitečné.

  • Siri: zapne hlasovou asistentku Siri na vašem iPhonu
  • Bluetooth Music: přehraje hudbu z vašeho iPhonu, klidně může hrát hudba z reproduktorů hodinek
  • File manager: hodinky nemají nějak extra velkou vnitřní paměť a stejně ji nemáte čím zaplnit, ale ano, je tu průzkumník souborů
  • Applications: tahle funkce se mi líbila asi nejvíce, nenabízí obchod s aplikacemi, nýbrž zabudované jednoduché aplikace v hodinkách – kalendář, kalkulačka, zvukový záznam, stopky a budík. Minutka opět bohužel chybí.
  • Heart Rate: nic přelomového, ale tahle funkce zkrátka potěší
  • Pedometer: klasický krokoměr, nefungoval špatně
IMG_2155

Asi jste si všimli, že jsem popisky aplikací psal v angličtině. Chtěl jsem tím poukázat na to, že hodinky jsou celé v angličtině. Něco jako evropská lokalizace chybí. Pokud mám shrnout můj názor na operační systém, očekával bych možná větší svižnost, ale líbila se mi podpora gest, například když otáčíte rukou, tak se rolují stránky v menu, podobně jako to má Android Wear. Jedno ale musím podotknout. Operační systém je více brán jako systém chytrých hodinek, než jako sportovních hodinek a podobně. U Alcatel Onetouch Watch bylo plno fitness funkcí, tady jsou taky, i když méně hojně. Jsou tu, ale vy je nemusíte vidět, nemusíte si je zobrazovat, jednoduše vám je nikdo nepředhazuje.

Výdrž hodinek je taková kapitola sama pro sebe. Ze stránek výrobce jsem byl namlsaný, že hodinky vydrží v klidu čtyři dny. To jsem si tedy naběhl. Hodinky přišly nenabité.  Během sedmi dnů co jsem je testoval jsem je nabíjel pětkrát. To je prostě hodně. Možná se na tom podepsal stálý běh krokoměru, ale to snad není funkce, která by měla „vyšťavit“ celou baterii.

IMG_2156

Závěr
Na to, že hodinky stojí něco kolem dvou tisíc, nabízí nevídané možnosti. Nicméně se v několika aplikacích objevují nepochopitelné chyby. Zmíním například funkci měření srdečního tepu, která místo toho aby měřila srdeční tep minutu a potom zaznamenala kolik mám tepů za minutu, tak měří třeba 3 minuty a potom stejně oznámí, že musím měření resetovat. Zprvu je důležité si ujasnit, co byste očekávali od hodinek za cenu kolem dvou tisíc. V každém případě hodinky nabídnou velice slušivý design. Zeaplus Watch DM360 můžete zkusit, chcete-li začít s nositelnou elektronikou, ale nechcete sahat hlouběji do kapsy. Pozor ale, aby vás ale hodinky od nositelností neodradily.

IMG_2162-e1439544915488

Za zapůjčení děkujeme našemu čtenáři

Dnes nejčtenější

.