Zavřít reklamu

Beats 1 iconBeats 1 sa od ostatných staníc odlišuje tým, že vysiela 24 hodín denne a môžete ho počúvať po celom svete. Má však aj jednu spoločnú vlastnosť a to tú, že sa jedná o rádio. A tak sa aj pri jeho počúvaní stretnete s tým, že budete počuť tú istú pesničku viackrát, ale nestáva sa to tak často ako pri tradičných rádiách, kde sa jedna pesnička opakuje zhruba osemkrát za hodinu. Bonusom je, že stanica nemá žiadny predurčený žáner a hrá skrátka to, čo reprezentuje hudbu vo svete a moderátori sa s nami častokrát podieľajú o svoje obľúbené skladby zo svojich playlistov. Darí sa však Applu dodržiavať myšlienku Beats 1 alebo sa z neho začína stávať tuctové rádio?

Na to sa pozrela analytická firma Quartz, ktorá zhrnula všetky skladby, ktoré boli v priebehu jedného mesiaca prehrané na rádiu a zistilo sa, že najobľúbenejším žánrom na stanici Beats 1 bol hip-hop a za ním nasledovala alternatívna hudba. Celkovo tu bolo prehraných od začiatku júla/července do začiatku augusta/srpna 1726 rapových skladieb a 1506 skladieb alternatívneho rocku. Dalo by sa hovoriť o Top 2-ke, pretože tretie miesto malo takmer o polovicu menej prehratí. Jednalo sa o elektronickú hudbu s 802 skladbami. Najmenej sa darilo blues, bolo prehrané len 12-krát, teda zhruba raz za dva a pol dňa.

Beats 1 Top Genres

A samozrejme, spoločnosť sa pozrela aj na to, ako sa darilo jednotlivým interpretom. Na svete sú ich tisíce, no len niekoľko z nich môže mať to šťastie byť na vrchole popularity. Platí to aj v prípade stanice Beats 1, kde sme mohli počuť najčastejšie skladby od R&B speváka, ktorý si hovorí The Weeknd. Jeho skladbu Can’t Feel My Face sme mohli počuť už na WWDC a bola to jedna z jeho dvoch najčastejšie prehrávaných skladieb. Tou druhou je skladba The Hills. Celkovo boli jeho skladby prehraté 180-krát, zatiaľ čo skladby dvoch najbližších kolegov, Drakea a Disclosure, boli prehrané 163- a 144-krát. Medzi najobľúbenejších umelcov potom patrí aj Jamie xx, A$AP Rocky, Kendrick Lamar či Major Lazer.

Beats 1 Top Artists

Počas onoho obdobia bolo prehraných dokopy 12 445 skladieb, ale jednalo sa vlastne len o 3 371 unikátnych songov, čo znamená, že za mesiac sme počuli každú skladbu takmer 4-krát. Je to rozhodne lepšia štatistika než akú by priniesli ostatné rádiá, kde sa opakuje jeden a ten istý tracklist pol roka a niekoľkokrát denne. Tie najpopulárnejšie skladby sme však mohli počuť na stanici častejšie, až 18 z 20-tich skladieb v Top 20, ktorú vidíte nižšie, bolo prehraných viac ako 50-krát, teda skoro dvakrát denne. Ako je teda vidieť, niektoré skladby boli prehrané predsa len viackrát, než by sa dalo čakať.

Beats 1 Top tracks

Beats 1 on iPhone

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.