Zavřít reklamu

macintoshDesiatky rokov dozadu, keď ešte nikto nevedel, kto je Jony Ive a na trh sa mal dostať prvý Macintosh, mal Apple úplne iného šéfdizajnéra. Bol to Hartmut Esslinger a o dizajn vtedajších Apple produktov sa podieľal spolu so svojim štúdiom frogdesign. Práve ono vymyslelo vtedajší dizajnový jazyk „Snow White“, v ktorom boli všetky produkty snehovo biele, čisté a užívateľsky veľmi prístupné. Už vtedy bol ale Steve Jobs poriadny perfekcionista a už vtedy sa stalo, že veľmi veľké množsvto produktov z dielne Applu a frogdesignu nikdy neuzrelo svetlo sveta. Prototypy však existovali a Hartmut Esslinger si myslí, že by bola škoda, keby ľudia nepoznali históriu najbohatšej spoločnosti sveta.

Väčšina konceptov pochádza z roku 1982, kedy Steve Jobs zastával rolu predsedu predstavenstva – aj keď to pre mnohých fanúšikov vyznie prekvapivo, aj keď Jobs založil Apple, v skutočnosti sa do pozície CEO dostal v roku 1977 Michael Scott a o štyri roky neskôr ho nahradil Mike Markulla, ktorý zastával túto funkciu iba do roku 1983. Už v tom čase ale Apple spolupracoval s firmou frogdesign a všetok dizajn prešiel jednak previerkou Steva Jobsa a jednak sa naň pozrel manažment spoločností. Perfekcionizmus však spravil svoje a práve teraz môžete uvidieť 20 najzaujímavejších návrhov, ktoré mali blízko k tomu aby uzreli svetlo sveta, no nakoniec ho nikdy neuvideli – respektíve uvideli, ale v upravenej podobe.

Hneď na úvod môžete vidieť dva koncepty, Apple Snow White. Jedná sa o dva návrhy toho istého počítaču, pričom prvý nesie pomenovanie „Americana“ a snaží sa reprezentovať americkú kultúru. Druhý as vyznačuje kompaktnými rozmermi, ktorými sa ešte aj dnes vyznačuje jeden zo známych ázijských výrobcov elektroniky – Sony. A presne po ňom sa volá koncept číslo dva.

Apple Snow White 2 Americana
Apple Snow White Sony

Ďalší koncept pre zmenu ukazuje, ako mohol pôvodne vyzerať Apple II. Dizajn sa mierne odlišuje od toho finálneho, ale tak to sa u konceptu dá čakať. Je ale vidieť revolúciu v podobe plochého displeja, ktorý by nezaberal tak veľa miesta ako bežné CRT monitory.

Apple II

Ďalšie koncepty nám ukazujú študentské verzie Macintoshu pre školy, ďalej je tu koncept pracovnej stanice „Workbench“ a zostava „Slate“. A po nich nasleduje skutočné prekvapenie, prvýkrát sa totiž dostávame ku konceptu notebooku od Applu. Prenosný Macintosh, respektíve jeho veľmi skorý dizajnérsky prototyp, niesol pomenovanie, ktoré dnes vidíme pred sebou každý deň a ktoré je veľmi jednoduché – Macbook.

Macintosh Study
Apple Slate
Apple Workbench
Macbook Snow White

Ďalšie rendery už zahŕňajú viacmenej len návrhy počítačov, ktoré sa dostali do výroby v odlišnej podobe. Príkladom je Lisa Workbench v dvoch podobách.
Apple IIc
Lisa Workbench
Lisa Workbench
Macintosh Studies 2
Lisa Workstation
Mac Apple II concept
Za zmienku však stojí ukážka ambiciózneho plánu – vytvoriť dve prenosné dotykové obrazovky s obrovským stylusom, ktoré by fungovali ako počítač a nezaberali by tak veľa miesta, pretože by boli pomerne tenké na vtedajšiu dobu. Najprv tu vidíme koncept, ktorý bol pomenovaný ako Flat Screen Workstation a za nim nasleduje najlegendárnejší koncept všetkých čias, Apple Bashful. Tiež známy ako Modular Mac.
Apple Flat Screen Workstation
Apple Bashful
Bashful
Apple IIc, čo je prvýkrát, kedy Apple začal predávať nejaké „céčko“, mohol vyjsť v úplne inej podobe, než vyšiel. Aj keď ho vidíme na renderoch v tradičnej podobe, teda monitor-počítač-klávesnica, Hartmut Esslinger a jeho tím experimentovali aj s prenosnou podobou. Tá sa nakoniec dostala na svet ako Macintosh Portable. V roku 1984 vyšiel jeho ďalší koncept, tiež pomenovaný ako Macbook.
Apple IIc portable
Macbook 1984
V tom istom roku začal frogdesign experimentovať aj s myšlienkou revolučného podnikateľského telefónu. Macphone bol kombináciou tradičnej pevnej linky a tabletu, teda niečo ako prehistorický predchodca iPhonu 6 Plus.
Macphone
Macphone
Rozhodne zaujímavý názov nesie nasledujúca dvojica konceptov jedného počítaču. Tieto sa vyznačujú čiernou farbou, ktorá bola pre vtedajší Apple naozaj neobvyklá. Rovnako tak bolo zaujímavé aj jeho meno, vzhľadom k tomu že ho navrhoval Hartmut Esslinger – počítač sa volal Jonathan Mac – predtucha?
Jonathan Mac
Jonathan Mac
Jonathan Mac
Baby Mac
Baby Mac
Macintosh Music
Mac Music

*Zdroj: Fastcodesign

Dnes nejčtenější

.