Zavřít reklamu

Magnet iconPřibližně před dvěma lety jsem přešel z Windows na Mac OS X. Samozřejmě jsem byl nadšený plynulostí a celkově jiným prostředím. Především to bylo něco nového. Začal jsem ale také hledat, co mi na Mac OS oproti Windows chybí. Nebylo toho mnoho, ale známé připínání oken ke stranám, kdy se okna rozloží přesně na půlku obrazovky, když je hodíte k pravé nebo levé straně, nebo to snadné hození okna do horní části obrazovky, kdy se zase rozloží na celou plochu mi chybělo asi nejvíce. Někteří uživatelé by takovou věc přešli mávnutím ruky, já jsem se ovšem začal pídit po aplikaci, která mi toto nahradí.

Samozřejmě jsem ihned zamířil do App Store, kde jsem po chvíli našel šikovnou aplikaci Magnet (tehdy Window Magnet), která mi mé požadavky splňovala. Po chvíli jsem také zjistil, že se jedná o aplikaci od českého vývojáře. To mě asi nejvíce popohnalo k tomu si jí koupit za 1,79 €. A dokonce se jednalo o můj první a zatím i poslední nákup aplikace v App Store. Bohužel během té doby se funkce aplikace přiliš nezměnila a dělá vlastně stále to samé, jen má modernější design a bylo opraveno několik drobných chyb. Jediné, co se zásadně změnilo, byla cena a to z původních 1,79 € na současných 4,99. Jednou za půl roku na nějakou dobu ale její cena klesne zpět na původní cenu a v té době se nákup vyplatí.

Aplikace jako taková je celkem jednoduchá. Ihned po spuštění vyskočí okno s návodem, jak postupovat, aby získala přístup k vykonávání toho, k čemu je určena. Dále se objeví obrázky, které ukazují, kam můžete okna připínat, a že lze v aplikaci nastavit zkratky pro jednotlivé úkony. Dole je pak vhodné zaškrtnout, aby se aplikace spouštěla při spuštění systému.

Magnet 1

Samotné okno lze připínat k pravé a levé straně straně, tudíž se rozloží vždy na příslušnou půlku obrazovky, dále lze okno připnout do všech rohů, přičemž se rozloží na čtvrtinu obrazovky, poslední možnost je připnout okno k horní straně obrazovky, kdy se okno maximalizuje přesně na celou obrazovku. Pokud máte dock stále zobrazený, tak i to aplikace zohledňuje, tudíž nikdy neskryje okno za dock. Všech těchto úkonů lze docílit také pomocí klávesových zkratek, které lze nastavit v samotném nastavení aplikace, kam se dostanete kliknutím na ikonu aplikace magnetu v horním menubaru. Zde lze také nastavit ignorování pro jednotlivé aplikace, což samozřejmě znamená, že Magnet nebude ve zvolené aplikaci vůbec fungovat.

Magnet je snad jediná aplikace, bez které bych si nedokázal práci na Macu představit. Zažitý zvyk připínání oken se prostě nemohu odnaučit a často mi pomáhá udělat si v oknech pořádek, který k práci potřebuji. Na podobné připínání oken existuje mnoho aplikaci jako třeba BetterTouchTool, který je navíc zdarma. Jenže pravděpodobně z důvodu, že přiliš zasahuje do systému jej Apple do Mac App Store nepustil a právě proto je Magnet šikovná náhrada. Navíc splňuje vše tak, jak má a dělá to elegantně jednoduše a bez dalších zbytečností

[appbox appstore id441258766]

Magnet 2

Dnes nejčtenější

.