Zavřít reklamu

itunes_logo300x300Mohli by sme menovať tonu prípadov, kedy súdnictvo a vlády prichádzajú s nelogickými rozhodnutiami. Najnovšie si kritiku zo strany obyvateľstva vyslúžil najvyšší súd v krajine, kde všetko funguje naruby – kde jazdíte zásadne v protismere, kde 10 minút denne trávite prepočítavaním yardov na metre a kde si môžete vychutnať štvrťlibrák so syrom. Hovorím o Veľkej Británii a o tamojšom súdnictve, ktoré prišlo s vyhlásením, podľa ktorého je iTunes a svojim spôsobom aj Time Machine nelegálny softvér a ich používaním porušujete zákon.

Všetko spočíva v tom, že podľa súdu je vo Veľkej Británii zakázané kopírovať akýkoľvek chránený obsah bez priameho súhlasu držateľa práv. Na tom by vlastne nebolo nič prekvapivé, lenže britský súd vraví, že to platí aj v prípade robenia kópií pre osobné účely, za čo môže mať Apple problém. Už pri samotnej inštalácii iTunes totiž propaguje možnosť prepáliť hudobné CD do počítača a mať hudbu z neho uloženú v ňom, keďže toto bol až do spustenia iTunes Store jediný spôsob, ako dostať do iPodu novú hudbu.

Takéto rozhodnutie zrejme donúti Apple, aby odstránil zmienky o možnosti presúvania hudby z CD do PC, minimálne pri snahe o stiahnutie iTunes cez britskú IP adresu. Podľa britskej vlády má vraj vytváranie záloh pre osobné účely vplyv na ušlý zisk hudobníkov, vydavateľov a predajcov a je to jeden z dôvodov, prečo je odteraz nelegálne si presunúť hudbu z poctivo kúpeného CD albumu do počítača – aby ste to spravili legálne, musíte si skladby kúpiť dvakrát, alebo predplatiť Apple Music nech máte hudbu na svojom iPhone.

Apple iMac iTunes Rip CD ad

*Zdroj: TorrentFreak

Dnes nejčtenější

.