Zavřít reklamu

11391105_1120192937994607_2489923824794853772_n (kopie)Opakování je matkam moudrosti a tak navzdory tomu, že jsme již jednou článek o tom, jak pečovat o své produkty v extrémním horku psali, v současné době, kdy nás čekají ještě dva týdny, během kterých teploměry atakují teplotu 40 stupňů, se jej rozhodně vyplatí aktualizovat a přinést znovu.

Hned na úvod si musíme říct jednu nemilou informaci, podle Applu je totiž provozní teplota všech iPhonů, iPadů a iPodů  0° C až 35° C a i když telefony fungují i ve vyšších neob naopak nižších teplotách, nemáte si v podstatě na co stěžovat, když přístroj přestane při takové teplotě fungovat. V současné době teploty atakují 40° C a v autě snadno přesáhnou i 45° C, což je maximální teplota, při které je možné telefon skladovat ve vypnutém stavu. Pokud se vám tedy v současné době objeví známé varování o tom, že není možné telefon používat z důvodu vysoké teploty, není to nic neobvyklého a přístroj tak chrání sám sebe, aby nehrozilo jeho fyzické poškození.

Nemusíte se tedy bát toho, že se telefon poškodí vysokou teplotou, pokud se již podobné varování objeví, telefon vypněte a použijte až budete na chladnějším místě. To však neznamená, že jej máte strčit například do lednice nebo mrazáku, v těchto místech je většinou extrémní vlhkost, kterou rozžhavený telefon nasaje a hrozí jeho poškození. Zkrátka jej nechte několik minut vypnutý, dejte jej d chládku (většinou stačí stín) a poté jej začněte opět používat.

Nepoužívejte zbytečnosti a kožené obaly!
Pokud chcete svůj telefon ochránit před tím, aby se sám přehříval, platí jednoduché pravidlo, vše co zvyšuje vybíjení baterie, zvyšuje také teplotu telefonu. Pokud jste tedy v opravdu vysokých teplotách, je vhodné nepoužívat funkce typu GPS, mobilní internet nebo například hrát náročné hry, s tím že nejnáročnější hry a aplikace jsou většinou ty, ve kterých najdeme reklamní bannery, jenž vytěžují procesor telefonu víc než samotná aplikace. Vyplatí se také vypnout v multi-taskingu veškeré aplikace, které aktivně nepoužíváte.

Snažte se také vyvarovat používání obalů, které ohřívání telefonu, přehrávače nebo tabletu ještě podporují. Pokud například používáte kožený obal, sami tušíte, že v současné době tím iPadu na teplotě příliš nepomůžete. Alespoň v době kdy s telefonem nebo jiným zařízením aktivně pracuejte, vytáhněte jej ze všch obalů a nechte na něj volně pourdit vzduch. Naopak pokud máte vodotěsný obal, pak není nic snadnějšího než telefon hodit do chladné vody, samozřejmě v obalu.

Displej – místo, které můžete skutečně poškodit!
Jak tedy již víte, k fyzickému poškození telefonu důsledkem přehřátí nedojde, tedy alespoň ne pokud teplota nepřekročí skutečné extrémy nad padesát stupňů. Kde je naopak u všech tabletů, telefonů nebo přehrávačů společnosti Apple a také jakékoli jiné problém a hrozí skutečně hardwarové poškození je v oblasti displeje. Pokud necháte na displej celý den svítit slunce, může se objevit zežloutnutí displeje. To sice můžete zkusit reklamovat a je velice reálné, že bude vaše reklamace uznána, ale pokud nebude, příliš s tím nenaděláte. Displej může zkrátka při vystavení na přímém slunci v současných teplotách na některých místech zežloutnout. Dávejte si tedy pozor na to, kde telefon používáte a snažte se vyvarovat tomu, aby displej zůstal delší čas na přímém slunci. Pokud jste například na zahradě, položte telefon vždy displejem dolů a nevystavujte jej zbytečně přímému slunečnímu záření. U telefonu, tabletu nebo přehrávače stejně jako u další elektroniky platí v případě auta snadné pravidla, tedy stejné jako u psa nebo u dítěte. Nikdy jej nenechávejte v autě, kde může být teplota do dvaceti minut až 70 stupňů Celsia.  Displej otočte vždy směrem dolů. Přístroje se snažte taktéž držet odděleně aby mohlo teplo unikat a proudit kolem nich vzdůch. Není ideální, když dáte do jedné přihrádky v tašce nebo v autě dva telefony a tablet jako bonus. Raději je oddělte!

Jak správně nabíjet?
Pokud nabíjíte své zařízení, snažte se to dělat v co nejchladnější místnosti. Pokud nemáte chlazení, je ideální nabíjet například na WC nebo v koupelně, kde je chladněji než v ostatních částech bytu, respektive domu. Snažte se nepoužívat během extrémního horka 12W zdroj, ale použijte raději jen 5W zdroj. Tablet nebo smartphone tak sice budete nabíjet o nějakou tu minutku déle, ovšem bezpečněji a nebudete jej zbytečně přehřívat.

w0BhRho
iPhone high temperature

*Zdroj fotografie: i.imgur.com,  iso.500px.com

Dnes nejčtenější

.