Zavřít reklamu

android_virusCo den, to nová kritická chyba Androidu, alespoň tak to poslední dobou vypadá. Poté, co jsme vás včera informovali o chybě, kdy pomocí pouhé MMS zprávy může útočník bezproblémově hacknout zařízení s Androidem, kterých je na světě téměř miliarda, se dnes objevila další chyba, prostřednictvím které může být infikováno až půl miliardy zařízení.

Útočníkovi stačí buďto speciální aplikace nebo dokonce jen to, aby uživatel se svým zařízením navštívil speciálně upravenou stránku, díky které se Android nakazí virem, jenž mu znemožní psát, volat nebo jinak reagovat na displeji telefonu a dokonce se může postarat o to, že displej zhasne a telefon pak už nelze používat vůbec.

Chybu objevili výzkumníci z Trend Micro, kteří samozřejmě poskytli více detailů, jak přesně funguje a ještě dodali, že se týká všech zařízení s Androidem 4.3 Jelly Bean a vyšším, což je právě zmíněná půl miliarda. Výzkumníci dokonce zveřejnili i video, na kterém je celý problém názorně zachycen. Dodali, že už v polovině května informovali Google a chybu mu oznámili, ten však nejprve nereagoval a po pár dnech se ozval, ale problém označil jako „low priority,“ tudíž se ho nechystá jen tak vyřešit, což potvrzuje i tím, že po dvou měsících nevydal ještě ani opravu pro svůj čistý Android, který se nachází například na telefonech Nexus, na kterém je chyba na videu níže ukázána.

Zatímco se uživatelé mohou bezproblémově vyhýbat potenciálně škodlivým aplikacím tím, že budou stahovat jen ověřené aplikace z Google Play, tak s navštěvováním potenciálně škodlivých stránek je to už horší. Jen těžko totiž poznáte, zda se prokliknete na web, na kterém může být umístěn škodlivý software, který chybu spustí.

Android

 

*zdroj: bgr

 

Dnes nejčtenější

.